[#1] SCSI i ja :)
Witam, jako że jestem zielony w temacie SCSI, chciałbym uzyskać od szanownych kolegów kilka informacji.

Mam w chwili obecnej CS MKII z modułem SCSI. Na module jest złącze 50 pin. Ja posiadam dyski SCSI ze złączem 80 pin. I teraz nie wiem jak to najlepiej ugryźć. Zamówiłem taśmę SCSI 50 pin, aby wpiąć ją sobie bezpośrednio w kontroler oraz przejściówkę 50 - 80 pin aby podłączyć ją potem pod dysk. Czytałem o tym, że kabel SCSI, czy cały układ SCSI wymaga, aby na końcu znajdował się terminator, bez którego mogą się dziać cyrki. O ile widziałem sporą liczbę terminatorów na kabel 68 pin, o tyle na 50 pinowy nie widziałem żadnego.

I co tu z tym fantem zrobić?
[#2] Re: SCSI i ja :)

@ITU, post #1

układ SCSI wymaga, aby na końcu znajdował się terminator

Na obu końcach szyny musi być terminacja. Nie wiem czy CS MKII ma zaterminowaną szynę od strony kontrolera czy nie, np. CS MKIII nie ma i terminatory muszą być na obu końcach taśmy. Musisz to sprawdzić w dokumentacji.

O ile widziałem sporą liczbę terminatorów na kabel 68 pin, o tyle na 50 pinowy nie widziałem żadnego.

Dlatego, że w urządzeniach na taśmę 50-pin zwykle jest wbudowany terminator aktywowany zworką.
[#3] Re: SCSI i ja :)

@ITU, post #1

Dlatego najlepiej by było, jakbyś kupił przejściówkę ze złącza 50 pin na 68 i wpiął ją w złącze kontrolera. Następnie kupił kabel 68 pin i jego dalej wykorzystywał.
[#4] Re: SCSI i ja :)

@ITU, post #1

Ten moduł SCSI ma nawet opcję autoterminacji - czyli sam sprawdza czy jest ostatnim urządzeniem czy też nie.
Link
Ale najlepiej terminację ustawić samodzielnie w zalezności od konfiguracji.

Z własnych uwag praktycznych (być może ktoś ma lepsze a los pokarał tylko mnie):
Nie udało mi się zmusić żadnego dyski 80pin który mam (ok. 6 sztuk) z szyną SCSI na BPPC - czyli też SCSI II 50pin.
Podejrzewam więc że też polegniesz przy próbie podłączenia dysku 80 pin do tego kontrolera.
Przyczyna jest prozaiczna:
Dyski 80pin oczekują pracy w trybie "Wide" i jeżeli podłączysz je do magistrali 50pin to dodatkowe linie 8 bitów danych "dyndają radośnie w powietrzu".
Czego dyski wybitnie nie lubią.
Rozwiązanie:
Polować na dyski 50pin (trochę głupie, bo dyski te z reguły mają małą pojemność i są dość stare)
albo - co BARDZO polecam - polować na dyski rzędu 18GB-36GB 68pin ze specjalną zworką trybu pracy "Narrow/Wide".
Od razu uprzedzam: nie wszystkie dyski 68pin taką zworkę posiadają.

Taki uniwersalny dysk pracuje zarówno w magistrali 68pin jak i 50pin z małą uwagą: nie może być na nim ustawiona terminacja.
Czyli musisz szynę SCSI 50pin zaterminować na dwóch prawdziwych urządzeniach 50pin.
Np. dysk z jednej strony i moduł SCSI z drugiej.
Tak podłączony dysk 68pin wyciągnął u mnie 9MB/s w trybie synchronicznym na BPPC. OK
[#5] Re: SCSI i ja :)

@stachu100, post #4

Czy taki dysk będzie się nadawał LINK
[#6] Re: SCSI i ja :)

@ITU, post #5

Niestety nie.
[#7] Re: SCSI i ja :)

@stachu100, post #6

W takim razie jakich oznaczeń poszukiwać na przeglądanych aukcjach?
[#8] Re: SCSI i ja :)

@ITU, post #7

Aktualnie do 80PLN nic na Allegro nie ma.
Z aukcji zakończonych (kupujący ten sam ):
Link1
Link2
Link3
Jak widać zworka Wide/Narrow na każdym z tych dysków jest.
[#9] Re: SCSI i ja :)

@stachu100, post #8

A dysk oznaczonym jako LVD zadziała ?
http://allegro.pl/fujustsu-ultra-160-scsi-68-pin-lvd-maj3091mp-i2324729278.html

Pozdrawiam
[#10] Re: SCSI i ja :)

@stachu100, post #8

No Stacho nie bądź pazerny podziel się
[#11] Re: SCSI i ja :)

@RadoslawF, post #9

Ten zadziała (ja szukałem w dyskach 5-40GB).
[#12] Re: SCSI i ja :)

@ITU, post #10

Info poszło na e-mail.
[#13] Re: SCSI i ja :)

@stachu100, post #4

Czyli musisz szynę SCSI 50pin zaterminować na dwóch prawdziwych urządzeniach 50pin.

a jeśli użyję taśmy 68pin z aktywną terminacją na końcu?
mam parę dysków 68pin w tym Fujitsu 36GB który by się nadał, ale ja bym chciał to do A590, na razie nie mogę sprawdzić, bo nie mam adaptera 68pin F > 50pin F, ale jestem ciekaw czy zabangla, powinno...

edit:
i czy przypadkiem włączenie term power w dysku, który jest sam na szynie nie załatwi sprawy?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2013 12:47:49 przez Kilos
[#14] Re: SCSI i ja :)

@stachu100, post #4

Pozwolę się nie zgodzić :)
Mam parę dysków 9gb SCSI na 80 pin i podłączałem je przez "przejściówkę" wymontową z sun sparcstation i działały/działają dobrze w złączu 50 PIN.
[#15] Re: SCSI i ja :)

@michal_zukowski, post #14

no właśnie tak czytam, że ludzie używają 80pin też, zworka "active term" jeśli jest najczęściej przełącza w narrow mode, do tego aktywna terminacja i teoretycznie powinno banglać...
[#16] Re: SCSI i ja :)

@Kilos, post #15

Że tak odświeżę temat. Mam ten dysk 80pin IBM 18.2 GB i za ch...iny nie mogę go uruchomić. Używam go ze standardowym chipsetem Amigi 3000. Gdy podepnę go razem z innym dyskiem, wtedy silniczek się rozkręca, ale dysku nie znajduje, gdy podepnę go samego to nawet silniczek się nie kręci. Podpiąłem go oczywiście do tej przejściówki. Jeśli ktoś ma na sprzedaż dysk scsi 50 pin większy niż 50MB to będę wdzięczny za info.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem