kategorie: A600, Sprzęt
[#1] ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?
Mam rozszerzenie pamięci Elbox 600/1 ZIP32 do Amigi 600. Dzisiaj je przetestowałem w A600 ROM 2.0 i zauważyłem pewien problem. Na A600 tylko grałem dawno temu, a użytkowałem tylko A1200, więc na A600 się nie znam. Przeszukałem forum dokładnie i nie znalazłem merytorycznego wątku, wiec zakładam nowy.

Opis problemu: po wczytaniu Workbencha 3.0 z dyskietki (stacja zewnętrzna od CDTV) na belce WB widnieje tylko ok. 1,3 MB, gdy na logikę powinno tam widnieć ok. 1,8 MB.

Rozszerzenie wizualnie jest w stanie bdb. Wygląda na to, że akumulatora nie było oryginalnie. Nie miało więc co wylać. Ślady kalafonii na spodniej stronie płytki już były jak nabyłem sprzęt - nie są mojego autorstwa i nie wiem, czyjego są.

Wydaje mi się, że przyczyną "nie widzenia" 0,5 MB może być jakaś niezgodność hardware - software, bo Amiga ma ROM 2.0, a wczytałem Workbench 3.0. Proszę wybaczyć jeśli się mylę, ale czysto elektronicznej przyczyny nie widzę, stąd przypuszczenie.

Bardzo prosiłbym o pomoc w wyjaśnieniu tej zagadki.

Zdjęcia rozszerzenia:
http://www.ravedome.com/cjwarlock/foto/amiga/elbox_a600_ram_1.jpg
http://www.ravedome.com/cjwarlock/foto/amiga/elbox_a600_ram_2.jpg
http://www.ravedome.com/cjwarlock/foto/amiga/elbox_a600_ram_3.jpg
[#2] Re: ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?

@CJ Warlock, post #1

Ile pokazuje pamięci komenda AVAIL?
[#3] Re: ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?

@Norbert, post #2

Akurat nie mogłem tego sprawdzić, bo niektóre klawisze nie działają. Spróbuję coś wymyślić, być może naprawić klawiaturę i dam znać.
[#4] Re: ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?

@CJ Warlock, post #3

To zmieńnazwę pliku , na taką żebyś mógł skorzystać z klawiatury, albo uruchom
program pod Workbenchem korzystając tylko z myszy.
[#5] Re: ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?

@CJ Warlock, post #1

O ile ta pamięć nie jest zapełniona to trzeba sprawdzić linie RAS i CASU na płytce, ROM nie ma znaczenia a tym bardziej workbench, ja mam ks3.1 i 2MB chipu działa.
[#6] Re: ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?

@CJ Warlock, post #1

Prawdopodohnie uszkodzona ktoras z 16kostek pamieci po prawej stronie plytki , i/lub przerwa w sciezce.
[#7] Re: ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?

@rs2008, post #6

Dokładnie, i przez to Amiga widzi tylko 1.5MB pamięci. Pewnie któryś lut puścił. (skąd ja to znam, ostatnio dwa piggyback mody zrobiłem w a600 i jeszcze jeden w a500 na dokładkę :P )

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2012 02:19:49 przez altcomputing
[#8] Re: ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?

@rafgc, post #5

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Sprawdzę przy najbliższej okazji wymienione w tym wątku możliwości i w razie pomyślnego rozwiązania problemu nie omieszkam napisać o tym.
[#9] Re: ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?

@CJ Warlock, post #8

Sprawdz czy nie ma przelacznika na pamieci. U mnie byl
[#10] Re: ELBOX 600/1 ZIP32 1MB do A600 - widziane tylko 0,5 MB. Dlaczego?

@Amiga4ever, post #9

Ja znalazłem takie fotki. Obok baterii której nie ma w twoim rozszerzeniu powinna być zworka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem