[#1] Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym
Witam Serdecznie :)
Jakis czas temu otrzymałem karte ppc + grafikę bbvision do tego. Wszystko połączyłem w zgraną całość i obecnie instaluej oprogramowanie. Właściwie wszystko sprowadza się do przekopiowania zawartości z płyt cd na dysk twardy (kiedyś miałem amigę w takiej konfiguracji). Niby powinno pójść jak po maśle, ale zły chochlik nie śpi. W devs/monitors jest sterownik bvision i wszystko się ładuje do grafiki z logo cybegraphicx i idzie coś dalej, ale ekran z logo nie znika. Nie mogę przełączyć ekranów, bo interfejs jest zabytkowy i nie reaguje na kilka klawiszy naraz. Macie jakis pomysł jak przejść poza to logo. Po wywaleniu biblioteki z logo jest czarny ekran. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
[#2] Re: Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym

@Meleager, post #1

Mialem to samo. Wykasuj z Libs: plik cgxbootpic.library (lub zmien jego nazwe).

Dodane: doczytalem ze jednak wykasowales ta biblioteke...

No to inaczej. Jezeli masz CGX3 to nie zadziala on z najnowsza flaszka (ta od pci).

Nie moge przelaczyc ekranów, bo interfejs jest zabytkowy i nie reaguje na kilka klawiszy naraz

Niemozliwe. Kombinacja LAmiga+M zawsze dziala, nawet na kontrolerach (z wiezy Micronika) ktore nie rozpoznaja nacisniecia dwoch klawiszy kursora.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.05 13:32
[#3] Re: Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym

@Andrzej Drozd, post #2

Jeszcze moze byc inna mozliwosc. Monitor nie lapie parametrow sterownika. Jak chcesz to podesle ci pliki Devs:Monitors/BVisionPPC i Prefs/Presets/Monitors/Monitor-85KHz
[#4] Re: Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym

@Meleager, post #1

Instalowałeś ręcznie, czy skorzystałeś z instalera? Jeśli to drugie, to sprawdź, czy w Libs: siedzi biblioteka cgxsystem.library - miałem kiedyś podobne hece; okazało się, że instaler instalował wszystko, co potrzeba - poza tą nieszczęsną biblioteką - to chyba jej brak powoduje takie objawy. I jeszcze jedno - podepnij jeszcze drugi monitor i napisz, co na nim widać - bo prawdopodobnie system i tak się uruchamia, tylko że na AGAcie.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.05 14:23

Ostatnia modyfikacja: 12.10.05 14:28
[#5] Re: Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym

@Meleager, post #1

I jeszcze uprzejme zdziwienie: co Ty masz na tym ekranie tytułowym, że aż Ci staje?

[#6] Re: Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym

@Meleager, post #1

Przypadkowo kilka dni temu stawiałem system od nowa na Amisi Siostrze (A1200T+BPPC+BVision+OS3.9) i wszystko poszło bez najmniejszego problemu! Flaszkę mam przedostatnią (nie g-rexową) i CGX4. Jako, że to pierwsza instalacja CGXa na Ami (a nie update) - skrypt instalujący należało użyć z dołączonej dyskietki (musiał być tylko włożony CDek z CGX4). Podczas instalacji poustawiałem wszystko wg artykułu z niniejszego portalu (m.in wyłączając bootlogo). Wszystko chodzi ekstra. Jeszcze tylko updatowałem CGXa updatem z Aminetu (pojawiły się nowe ustawienia, jak np. 56kHzaudio). Może masz CGX3? Wówczas podobno są problemy!
[#7] Re: Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym

@LeMan, post #4

Kiedyś miałem Amigę w podobnej co teraz konfiguracji (A1200 PPC, BVision, 128 MB, LG CDR-W, WD 3,2 GB). System chodził idealnie i wszystko pod bvision uruchamiało się koncertowo. Całość została "zamrożona" na płytach.
Na pewno jest cgx4. A przerzucanie ekranu nie działa, bo być może nia ma innego ekranu, choć szczerze wątpię. Drugiego monitora chwilowo nie mam, ale spróbuje podłączyć przez composite. Aha, w prefsach na pewno są informacje o innym monitorze niż używam obecnie, ale czy ma to znaczenie ?
Tak czy owak, podsuneliście mi kilka nowych pomysłów. Jak się uruchomi, napisze dokładnie co było nie tak. Dzięki pikne narazie.
[#8] Re: Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym

@Andrzej Drozd, post #3

Sprawdzę jeszcze inne możliwości i ewentualnie w akcie rozpaczy skorzystam z Twojej pomocy.
[#9] Re: Instalacja BVision - już gra i buczy :)

@Meleager, post #7

Od strony BVision wszystko zatrzymywało się na ekranie z logo (jego wywalnie też nic dawało - był w zamian czarny ekran), ponieważ dalej nei był ustawiony żaden tryb graficzny dla tej karty. Natomiast, sam
Workbench został załadowany... tyle tylko że był wyświetlany przez standardowe kości Amigi. Wystarczyło równolegle podłączyć monitor (tu do zwykłego gniazda monitora Amig) tudzież tv przez composite i ustawić jakikolwiek tryb dla BVsioion. Po resecie, zaraz po logo cybergraphicx pojawia się już Workbench. Chyba jest dobrze, bo nawet grymaśne demo Wipeout chodzi, nie wspominając o Quaku, wszelkich Doomach i Hexenach :)

Na karcie PPC mam 40stkę 25 MHz i martwi mnie, że bardzo się grzeje. Pamiętam jednak, że przy tym takcie procesorowi nic nie grozi i nawet radiatora nie trza (?) Jednakowóż, może jednak jakąś blache założyć ?
Pozdrawiam
[#10] Re: Instalacja BVision - już gra i buczy :)

@Meleager, post #9

No tak. Umknęło to mojej uwadze. Mam Agatkę podpiętą przez skandoubler do monitora VGA (+ przełącznik: Aga - BVizja) i ustawienie screenmode zrobiłem automatycznie, nie myśląc, że ktoś może mieć problem z uwagi na brak monitora podpiętego do AGAtki.
[#11] Re: Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym

@Kitech, post #6

Cały problem polegał na nie ustawionym trybie wyświetlania obrazu dla CGX. Coś mi się wydaje, że gdyby był użyty instaler a nie "robótki ręczne", wszystko byłoby OK

[#12] Re: Instalacja BVision - staje na ekranie tytułowym

@Prince, post #11

Wiesz jak jest, ja jednak korzystałem z installera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem