kategoria: CD32
[#1] Problem z grami i padem.
Witam Wszystkich serdecznie!

Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Amigi CD32 (kupiona przez allegro). Chciałbym na początku powiedzieć że od 1992 roku gram na pececie (pierwszy sprzęt 286) ale jako że miałem styczność z Amigowcami na swojej dzielnicy to zawsze jarały mnie gry z amigi. Ponieważ zbieram najróżniejsze konsole już kilka lat temu chciałem nabyć CD32 - nie chciałem np. amigi jako komputera, bo zależało mi jedynie na grach z tej platformy, dlatego nabycie CD32 uważam za dobre posunięcie w moim przypadku.

Ale do rzeczy: kupiłem konsolę w stanie db+, bdb-. W zestawie jeszcze: pad, zasilacz + okablowanie. W opisie aukcji koleś jasno napisał że pad jest uszkodzony - mianowicie postać którą kieruję np. w Superfrog biegnie nonstop w lewo, dlatego granie za pomocą oryginalnego kontolera jest niemożliwe. Widać że przy padzie ktoś dłubał, bo wtyczka jest nieoryginalna (szara jakby od starego joya lub myszki z amigi). I tu nasuwa się moje pytanie:
Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem i może wie jak to naprawić? Może ktoś z Was miałby sprzedać działający model? Osobiście zastanawiam się nad kupnem joya firmy MATT (mają specjalny model do CD32) ale to chyba nie będzie to samo :P
Podłączałem do CD32 pad od Segi Megadrive i działa, ale ma on tylko 3 przyciski i wiem że w niektórych grach raczej na pewno się nie sprawdzi (niestety nie mam tego 6 przyciskowego). Np. tym padem nie dałem rady odpalić żadnego stołu w Pinball Fantasies.

Mam też problem z grami. Niestety do konsoli nie miałem żadnych i pozostało mi wypalanie obrazów gier ściągniętych z neta. Żenujące to, wiem - ale dla mnie to póki co jedyny sposób żeby sprawdzić konsolę czy działa. Problem tkwi w tym że nie wszystkie się uruchamiają a jak się już uruchamiają to tylko raz, tak jak miałem w przypadku Superfroga. Używam dobrych płyt (Sony) i nagrywam 4x prędkością. Wiecie może co stanowi problem? Może obrazy które sciągam są do "tyłka" a może to laser nie radzi sobie z nieoryginalnymi płytami? Np sciągnąłem takie kompilacje gier 200,400 i 800 amigowych hitów na jednej płycie. Wogóle sie nie uruchamiały a jak któraś kopia już poszła to nie mogłem sprawdzić przez tego przeklętego pada :P Z deszczu pod rynnę. Ale na emulatorze WINUAE wszystkie gry działają pięknie jak i wyżej wymione kompilacje także nie mam pojęcia co robię nie tak.

Dziękuję za przeczytanie tych wypocin jak i za odpowiedzi.
[#2] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #1

Jeśli chodzi o pad do CD32 to nie jest zbyt wygodny nawet gdy jest sprawny :), te pady a raczej kółko kierunkowe szybko się uszkadzało. Przeważnie każdy taki używany pad ma już zamiast plastikowych wypustek druty lub zapałki.
Dlatego przemyśl nowiutkiego wygodnego pada od MATT lub przejściówkę dla joya od PSX.

Jeśli frog biegnie w lewo to jest jakieś zwarcie, albo gumka przywarła do PCB. Jak ktoś już grzebał mógł zrobić zwarcie przy lutowaniu przewodów do płytki, pola lutownicze są dość blisko siebie.

Co do kompilacji to na starych laserach baaardzo długo się wczytywały, dopiero na nowym laserze jest w miarę szybko. Możesz lekko laser podkręcić kręcąc żółtym pokrętłem w prawo z 1mm , coś tam się powinno poprawić jeśli chodzi o wczytywanie. Choć zanim zabierzesz się za laser możesz spróbować przeczyścić wacikiem soczewkę najlepiej izopropanolem jak nie masz to jakimś spirytusem .

Generalnie każdy obraz jaki ściągałem z netu u mnie się wczytuje, również nagrywam w możliwie najniższej prędkości programem imgburn . Jak już będziesz kręcił laser to ściągnij sobie grę microcosm jak wyregulujesz że na filmiku nie będzie skakać to jest OK :) . Możesz też pomyśleć o nowym laserku .

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2012 00:12:52 przez companiero
[#3] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #1

Kup sobie pada firmy matt. Mam dwa i polecam. Co do gier cd32 wiele z nich można pobrać legalnie z sieci. Tak na szybko dwa przykłady. Dream 17 oraz Back2roots. Ja nagrywam na płytkach tesco. Te co są po 3.99 za 10 sztuk. Chodzą jak żyleta. Verbatimy się chrzanią. Ktoś mi tłumaczył, ze te tanie szajstwo ma mimo wszystko najlepszy współczynnik odbicia światła lasera. Ile w tym prawdy, nie wiem. Wiem, że działa :)

Benedykt Dziubałtowski

EDIT:

Polecam Ci zabawę w karaoke na cd 32. Zobacz film.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2012 00:11:46 przez Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: Problem z grami i padem.

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Dzięki Panowie za odpowiedź!

W takim razie kupię joypada firmy Matt :D Z tego co widziałem ta wersja lux czy deluxe przeznaczona specjalnie do CD32 kosztuje 60 zł czyli w miarę do "łyknięcia". Fajnie że można kupić akcesoria tej firmy u nich na stronce. Ten od Segi Megadrive jest spoko (przyjemnie dziś ciąłem na nim w Superfroga) ale 3 przyciski to nic w porównaniu z 6ioma prawda? O przejściówkach od PSXa niewiele słyszałem i raczej towar jest niedostępny. Tak mi się wydaje.

A z oryginalnym padzikiem nie pozostaje mi nic innego jak oprawić w ramki i powiesić na ścianie ;) Nie wiem czemu ale podoba mi się jego nietypowy design, też fajnie leży mi w dłoniach. Moim zdaniem jedynym mankamentem oryginalnego pada jest wykonianie "krzyżaka". Jest dziwnie okrągły ale nie tak jak te od Segi Saturn czy Megadrive, gdzie są dopasowane i możesz swobodnie kręcić "Hadoukeny" w Street Fighterach itp tytułach. Ten od CD32 jest płaski i niekomfortowo leży pod kciukiem. Ale skoro mój nie działa, a Ja nie jestem elektronikiem, ani z zawodu, ani z zamiłowania to niepotrzebnie dłubać nie będę.

Z laserem postaram się powalczyć. Może przeczyszczenie go spirytusem pomoże.

Z gier poluję głównie na "DragonStone'a" czyli kontynuacje "Darkmere" i na "Flink" - uwielbiam pixelową grafikę Marka Jones'a w tych grach. Później Psygnosis wydał też platformówkę "Lomax" na PSXa gdzie ten pan również maczał paluchy w grafice ;) Czeka na mnie mój "Simon the Sorcerer" którego nigdy nie skończyłem na PCecie oraz "Dreamweb" na którego ISO nie mogę nigdzie trafić nie mówiąc o oryginalnej wersji. Uważam że "Dreamweb" to jedna z najlepszych przygodowych gier jakie grałem w życiu (miałem wersję PC, którą przeszedłem wieki temu jako szczyl) - pod względem fabuły, klimatu i muzyki kładzie na łopatki. Chcę też ogarnąć "Pirates! Gold!" gdzie gra się róźni kompletnie od wersji PC-CD ROM a przypomina bardzo tą z konsoli Sega Megadrive.

Ja pierniczę CD32 to jednak super konsola. Aż cuchnie starymi dobrymi czasami OK
[#5] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #4

ok, racja OK
[#6] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #4

Możesz spróbować sprzedać uszkodzonego pada, może ktoś sobie naprawi i będzie jeszcze służyć. Jeśli chodzi o przelotki do pada PSX to jeden Pan takie cuś sprzedaje cena około 100 zł. Na forum był ostatnio temat na zbiorowe zamawianie wychodziło trochę taniej. Plus takiego rozwiązania to że jak zajedziesz pada kupujesz następnego od PSX za grosze. Ale z wypowiedzi wynika że ten Matt jest dość solidny tak że posłuży spokojnie kilka lat. Jeśli laser po wyczyszczeniu lub podkręceniu nadal będzie grymasić to wymień, siedzi tam KSS-210A są dość łatwo dostępne.A wymiana nie wymaga żadnego lutowania, jedynie zworkę trzeba rozlutować... a dalej to jak miałeś kiedyś klocki lego to sobie poradzisz :).
[#7] Re: Problem z grami i padem.

@companiero, post #6

Companiero rozumiem że tą przejściówkę robi ktoś z zagranicy :) Ale fakt że pady od psx-a są świetne, zwłaszcza oryginalne. Sam gram na takim na PCecie(Dual Shock2) podpiętym do kompa przejściówką PSX-USB. Do Amigi jednak zamówię tego Matta. BTW pamiętam reklamy joyów (Skorpion) i padów firmy MATT w starych Secret Servicach i Top-Secretach z 94/95 roku :P Czad!

Mam pytanie:
Jak wsadzam płytkę i włączam konsolę to ekran startowy sie nie odpala. Wystarczy że podniosę klape i wcisnę reset napis "amiga cd32" pojawia się, dopiero jak zamknę klapę wtedy płyta jest wgrywana. Ciekawa rzecz ponieważ na innych konsolach Saturn, PSX lub Dreamcast można odpalić konsole już z włożoną grą i zamknięta klapą. Nie trzeba czekać aż system sie odpali i dopiero wtedy zamykać :P

Czy ogólnie tak jest w CD32 czy może w moim modelu jest coś sknocone?
[#8] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #1

Mi oryginalnym padem gra sie wygodnie. Mozesz sprawdzic przewod i czy dobrze jest przylutowany. Jak padniety to podawalem juz strone Matta. Tam mozesz kupic 9 pinowy przewod pasujacy do pada CD32.

Krzyrzak mozna naprawic wtapiajac w plastik odpowiednio przyciete kawalki igiel. U mnie sie sprawdzalo nawet w czasach gdy gralem na CD32 dzien w dzien.
[#9] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #7

Coś masz sknocone w konsoli po włączeniu odrazu powinien pokazywać się ekran powitalny ale to mały mankament oryginalne pady nie są rewelacyjne i są bardzo ciężko dostępne. Jest tez pad Competition Pro dla CD32 na Ebayu ale osiąga kosmiczne ceny (ok 100pln i więcej) ale jest to bardzo trwały i wygodny pad. Pada firmy Matt nie testowałem ale wydaje się być on najrozsądniejszym rozwiązaniem. Jakbyś czegoś potrzebował pisz może mam "dubla"
W razie jakby laser padł możesz tez zastosować zastępczy KSS-210A podobno może mieć problemy z czytaniem oryginałów ale po co "zarzynać" oryginały zrób sobie backupa gry dla CD32 nie mają żadnych zabezpieczeń ;)
[#10] Re: Problem z grami i padem.

@miro_78, post #9

Cholera, czyli normalnie powinien się pojawić ekran powitalny nawet jak płyta z grą jest w środku zamknięta? Myślałem że ta CD32 tak ma, że płytę wkłada sie później. Niezły syf w takim razie, jestem ciekaw od czego to zależy i jak się spartoliło :( Wizualnie tak jak pisałem konsola daje rade jednak w środku posiada jakieś uszkodzenia jak widać...
[#11] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #10

Być może źle zrozumiałem Twoją poprzednią wypowiedź jeśli klapka jest otwarta/zamknięta a w środku nie ma CD to ekran powitalny się pojawi. Jeśli płyta jest w środku to gra odrazu się uruchamia bez ekranu powitalnego.
[#12] Re: Problem z grami i padem.

@miro_78, post #11

Czyli wszystko ok Bo po odpaleniu konsoli jak miałem gre w środku nie pojawiał sie ekran powitalny i myślałem że coś jest spierdzielone (nie skumałem że od razu wgrywa grę). W innych konsolach pojawia sie ekran nawet jak odpalasz konsolę od razu z płytą, a tu widocznie jest inaczej. Dzięki za sprostowanie.

Nigdy nie miałem CD32 wcześniej więc nie wiem co i jak stąd te pytania :P
[#13] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #1

Kupiłeś ją w zestawie z super żabą? Nie tak dawno ktoś tu się chyba na forum ogłaszał że sprzedaje konsolę z uszkodzonym padem.
[#14] Re: Problem z grami i padem.

@mikser, post #13

Niestety Mikser kupiłem bez żadnej gry. Tzn miały być o ile wystawiający by jakieś znalazł. Niestety nie udało mu się. A Superfroga wypaliłem na szybko bo obraz tej gry ma 5mb i potrzebowałem sprawdzić czy konsola chodzi.
[#15] Re: Problem z grami i padem.

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Ja kiedyś miałem pada (tego CD32) firmy MATT. I też kupiłem go nowego. Po pewnym czasie zaczęły się z nim problemy. Problem tego pada polegał na tym, że styki od klawiszy (na płytce drukowanej) nie były pokrywane specjalną czarną warstwą przewodzącą jak w pilotach i innych padach oraz w klawiaturach (nie wiem co to jest za materiał), jedynie były cynowane.

Efektem tego było to że przestały szybko kontaktować. Starałem się je czyścić, ale dużego efektu to nie przynosiło, ponieważ zaraz z powrotem znów pojawiał się nalot na nich. Efekt - pad trafił do śmietnika, bo już go miałem dosyć.

Ale wiadomo - jak nie ma nic, to lepszy rydz niż nic.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2012 19:41:41 przez gilban
[#16] Re: Problem z grami i padem.

@gilban, post #15

Eeeech przykre to co piszesz. 60 zł za pada który sie rozleci to trochę sporo
[#17] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #7

Kontaktowałem się w sprawie pada przez tą stronkę :http://reco.republika.pl/joypadPSXtoCD32.html ,dostałem tam informację ze dostępna jest też przejściówka.
[#18] Re: Problem z grami i padem.

@companiero, post #17

Ale świetny pomysł! Widać że wykonanie też nie kiepskie. Dziś napiszę do tego gościa. :P
[#19] Re: Problem z grami i padem.

@gilban, post #15

Ta czarna powłoka to efekt oksydacji metalu (czyli pokrycie tlenkiem zapobiegające dalszej korozji) Dobry pomysł na przedłużenie żywotności styków ;)
[#20] Re: Problem z grami i padem.

@companiero, post #6

Konsola mi chyba padła(laser). Wogóle nie czyta żadnych gier jakie wypalę Wygląda na to że sprzedający mnie oszukał bo mówił że wszystko działa tylko joypad jest uszkodzony...

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2012 14:12:18 przez MXK
[#21] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #20

Sprawdź jaki masz tam laser jak Kss-210A to mogę się założyć że wstawił podróbę w miejsce padniętego oryginału. Mam taki model jako rezerwowy, używam go na codzień. W ogóle oryginalnych płytek mi nie czyta tylko kopie w sumie to dla mnie żaden problem bo mam drugi egzemplarz w stanie kolekcjonerskim ale szkoda byłoby mi jego używać non stop jeszcze padnie laser i po co mi to potrzebne.
[#22] Re: Problem z grami i padem.

@miro_78, post #21

No ale żeby tak się schrzaniło od razu? Przecież grałem w Pinball Fantasies, Superfrog, odpalał się nawet Pirates! Gold (skakało intro i gra dalej i tak nie wchodziła) to nie wiem o co chodzi. Nie próbowałem żadnego podkręcania jak proponował Companiero ale chyba muszę spróbować. W ogóle płyta jak ją włożę jakoś dziwnie luźno się trzyma na tym bolcu. Nie ma tak że siedzi ciasno jak w PlayStation lub innych konsolach.
[#23] Re: Problem z grami i padem.

@MXK, post #22

Zobacz jeszcze czy ten "cycek" na którym jest płyta ugina się pod paluchem ma pod spodem sprężynkę. Powinien się uginać jeśli jest wciśnięty to źle centruje płytę i mogą być problemy z odczytem. Płyta jest luźno na tym "cycku-bolcu" dopiero po zamknięciu klapy magnes i siła ciążenia docisku płytę usztywnia. Tu nie jest tak jak w PSX że płytę trzyma sam talerzyk.
[#24] Re: Problem z grami i padem.

@companiero, post #23

Aha rozumiem, zaraz sprawdzę bo się bałem już że coś mam uszkodzone. Ten "cycek-bolec" ( ) jest taki śmiesznie ogrągły. Jest taki sam w Waszych modelach?

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2012 23:25:02 przez MXK

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2012 23:25:20 przez MXK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem