[#1] OS 3.9 i programiki których nie znam
Cześć.
Trochę tego będzie ;)
Właśnie 1-szy raz mam pełen kontakt - dla mnie z całkowitą nowością ;) - z AmigaOS3.9.

1. Po zainstalowaniu w systemie sa programy które... no własnie, do czego one służą i jaką pełnią rolę?

>>> SYS:WBstartup:
- ASyncWB
- AXLServer
- DefIcons
- RAWBInfo

>>> SYS: Utilities:
- Action

>> SYS:Tools
- IoTools
- Mounter

>>> SYS:System
- Shell_VNC

>> SYS:Prefs
- AmigaXL
- Asl
- PVS
- ReAction
- WarpOS (to do PPC?)

Narazie tyle, pewnie będzie więcej ;) . Cały czas miałem czysty OS 3.1 + jakieś tam dodatki, a tu widzę nowości. Szukałem jakichś opisów, ale większość to tylko po angielsku :(

2. Po zmianie tła wywala mi komunikat, że nie może zostać załadowane to tło. Klikanie na 'TEST' nic nie daje poza tym komunikatem. Klikam SAVE i dopiero po resecie (Ctrl+A+A) ładuje tapetę bez kłopotu.

[#2] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AlaN, post #1

Ja również dołaczam sie do pytań o nowe "skałdniki" gdyż od czasu instalcji OS 3.9 głowie sie "co to robi" ;)

Pozdro

[#3] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AlaN, post #1

ASyncWB - uladniacz okienka mowiacego o stopniu kopiowania/kasowania plikow pokazujacego sie podczas kopiowania/usuwania plikow z Workbecha
DefIcons - system pozwalajacy do roznego rodzaju plikow dodac odpowiadajace im ikony np: oddzielne dla jpegow, gifow i innych dowolnie przez nas zdefiniowanych
RAWBinfo - uladniacz okienka informacyjnego o ikonie

Action - okrojony MooVid

Shell_VNC - nowy ulepszony Shell (konsola tekstowa)

ASL- preferencje dla systemowej wybieraczki plikow
ReAction - preferencje opisujace wyglad okna programow (oczywiscie program musi byc napisany po ReAction, jest to cos a'la MUI jednak w 3.9 baaaardzo okrojone)

Ostatnia modyfikacja: 12.10.05 18:30
[#4] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AlaN, post #1

ZTCP w jednym z ostatnich ACS był opis AmigaOS 3.9.
[#5] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@Phibrizzo, post #3

ASyncWB - nie tyle sam uładniacz, a zamiennik systemowych operacji kopiowania/przenoszenia plików. Podstawową różnicą jest fakt, że kopiowanie przy jego użyciu nie blokuje okien i elementów WB w żadnym stopniu. Bardzo użyteczne gdy nie używa się Magellana.
[#6] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AlaN, post #1

> - WarpOS (to do PPC?)

Tak.

> 2. Po zmianie tła wywala mi komunikat, że nie może zostać załadowane to tło. Klikanie na 'TEST' nic nie daje poza tym komunikatem. Klikam SAVE i dopiero po resecie (Ctrl+A+A) ładuje tapetę bez kłopotu.

Na płycie z systemem jest taki program "env-handler" powinno pomóc i też przyspieszy wczytywanie systemu (szkoda, ze w MorphOS nie ma jakiegoś natywnego odpowiednika, albo w systemie jak w setpatch AOS4).
[#7] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

hmm przepraszam ja ciebie ale..po co peg jest szybki a boot krotki :)
klasyczne amigi to klasyczne amigi konstrukcji sie juz nie przeskoczy :)
pozdrawiam

[#8] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AlaN, post #1

Ciekawy jestem jaką posiadasz "dystrybucję" AmigaOS3.9, że jest tam AmigaXL ? Czyżby jakaś składanka bez instrukcji obsługi?
[#9] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AmiChris, post #7

Wystarczy dysk SCSI i już system na klasycznej Amidze uruchamia się błyskawicznie.
[#10] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Gdzie na płycie z systemem AmigaOS3.9 jest env-handler ?
[#11] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AmiChris, post #7

hmm przepraszam ja ciebie ale..po co peg jest szybki a boot krotki

Żeby było bardzo szybko. Env-handler to wspaniały wynalazek, mam w envarc blisko 1000 plików a wczytywane są tylko te akurat potrzebne.
[#12] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@kmilota, post #8

To się załadowało z płyty z Amithlonem. Problem w tym, że u mnie Amithlon nie działa (no działa, ale tylko w 640x480 8 bit więc z niego nie korzystam) i OS3.9 z tej płyty zainstalowałem pod WinUAE. A ten "AmigaXL" został w czasie instalacji dołożony. Stąd moje pytanie - "do czego to?".

-- EDIT --
Acha, instrukcje są, ale po angielsku :( .
Interesowała by mnie jakaś stronka z opisem działania OS3.9. Ale taka dokładniejsza, a nie że ma ładne kolorki i jest lepsza niż inne poprzednie.
Np. chodziło by mi też o wytłumaczenie, dlaczego w SYS:S/ mam plik "S-S.BB3" i "S-S". W jakim zakresie one na siebie wpływają? Który i w jakiej kolejności jest wykonywany itp.
O taki opis by mi chodziło.

PS: error z tłem cały czas ten sam :( . Wyskakuje to po wskazaniu nowego pliku i kliknięciu TEST albo USE, SAVE. Po resecie jest to nowo wskazane tło załadowane.

Ostatnia modyfikacja: 13.10.05 17:21
[#13] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@kmilota, post #10

Ups faktycznie na płycie z OS 3.9 nie ma env-handlera, to chyba jest na płycie z OS 3.5 w dodatkach, albo w którymś z BoingBag

Aby nie szukać env-handler jest tutaj :)
[#14] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AlaN, post #12

A czy mozesz pod Mutliview zaladowac ten obrazek?
A czy masz wgrany odpowiedni datatypes?
A masz odpowiednią ilosc pamieci?
[#15] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AlaN, post #12

Po tym grabie widać, że programy mogą się zakręcić bo twoja partycja systemowa nazwana jest "System:", a system jest SYS:System i można wywołać do katalogu system/ w sys: przez samo system: (i program), więc zmień nazwę partycji z "System:" np. na "AlanOS:" czyli SYS:

Oczywiście masz taką lub podobną linijkę w startup-sequence?

Path RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities
[#16] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Witam wydaje mi sie ze masz ekran otwarty w innym trybie rozdzialka i kolory .Dlatego masz taki komunikat wprawdzie obrazek powinien byc przeliczony do twoich ustawien .To swiadczy ze masz jeszcz jakis blad. Co do nazwy patrycji systemowej to ja mam nazwana "system" i z tego powodu zadnych problemow nie mialem mam tak z jakies 7-8 lat juz i tylko jeden wiekszy problem mialem ale to z mojej winy rozsypal mi sie dysk
[#17] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@Norbert, post #14

Pomogło zainstalowanie env-handler'a. Od razu zaczęło się wczytywać. A teraz odpowiem tu na pytania:

Norbert
- W Multiview bez kłopotu sa odczytywane
- DataTypes jest wgrany
- Pamięć: 2MB CHIP + 64MB FAST (Z3-Fast, bo to WinUAE) i 16MB RTG-RAM

SKOLMAN
- Właśnie się zorentowałem, że lepiej nie dawać nazwy System: . Jak mówisz może się cosik pokopać; zmienię na coś innego :)
- w "S-S" jest jak podałeś, tylko początek inaczej się zaczyna: Path >NIL: RAM: ...

DziadzioMiecio
- Rozdziałka to 1024x768/16bit. Więc nie powinno być kłopotów; a jednak.
- Nazwę DH0: jednak zmienię - po co miec kiedyś kłopoty? ;)

Po wyłądowaniu tego "env-handler'a" nadal sa te same kłopoty. Hmm... ciekawe...
[#18] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@AlaN, post #17

Raczej jestes w bledzie nazwy u mnie na dysku mam sys:(na wb System) dh0:(dho) dh1:(grafika) itd. Jedyny klopot nastapil gdy przynioslem od kolegi dysk i podpiolem do mojej amigi a on mial identycznie nazwany dysk z podobnymi patrycjami ale dysk byl innej Marki i mial zaptaszkowany botowalna patrycje .System wtedy startowal z dysku ktory sie szybciej rozkrecil wb-poradzil sobie znakomicie dodajac do drugich patrycji (blizniaczych) 1 .Taka wlasnie jest Amiga i zaden sposob nie mozna porownywac jej systemu do innych platform. Nie twierdze ze nie ma bledow ale system ma przejzysty i pozwala mi panowac nad soba . Ja na twoim miejscu uruchomilbym snopdosa taki programi do sledzenia systemu a nastepnie uruchomilbym wadliwa aplikacje wtedy zobaczysz dlaczego ci wywala ten blad.Powodzenia. ;)
[#19] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@Dziadziomiecio, post #18

przecież nikt nie zmusza Ciebie abyś zmienił nazwy partycji, skoro masz OK to OK
[#20] Re: OS 3.9 i programiki których nie znam

@Dziadziomiecio, post #18

wszystko jest pięknie i ładnie, dopóki systemy nie zaczną sie mieszać, i nie zaczynają się częściowo ładować z obu dysków ;)
Tak, taka jest amiga ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem