[#1] Amiga PowerPC BVision
http://allegro.pl/amiga-powerpc-bvision-i2243705955.html

Tanio poszło 2425zł. Pewnie dlatego że nie w dziale "Amiga" tylko "Allegro › Komputery › Pozostałe › Pozostałe "

A jakie chłodzenie tego PPC że HO! HO!
[#2] Re: Amiga PowerPC BVision

@Art, post #1

Nie tak tanio, słaba wersja turbo (tylko 040), jak sobie przypomnisz że na Amigi i osprzęt powyżej pół tysiąca trzeba już nabywców szukać to i tak było aż sześciu poważnych kupujących.
No i lato idzie więc spadek zainteresowania zakupami, wczoraj Blizard4 osiągnął 460zł a A1000 fakt że bez klawiatury 355zł.
Teraz łatwiej coś tanio kupić niż drogo sprzedać.

Pozdrawiam
[#3] Re: Amiga PowerPC BVision

@Art, post #1

Sam przeglądając allegro trafiłem na ten komputer. Cena moim zdaniem i tak za wysoka jak na stan całości.
[#4] Re: Amiga PowerPC BVision

@Art, post #1

No nie wiem, czy tak tanio. Ze zdjęć wynika, że od stanu idealnego te klamoty dość odlegle są. Na dodatek masa przeróbek, od kręcenia procesora, po jakieś własne patenty na chłodzenie. No i bez HD - co jest - jak dla mnie - lekko podejrzane, z nieufnością bym do tego podszedł.

Info, że dysk spracowany i zawierający osobiste dane, jakoś mnie nie przekonuje. Sprzedający uczciwiej by wyglądał, gdyby za grosze kupił twardziela, zainstalował goły system (dowodzący sprawnego działania maszyny) i tak to pchnął do sprzedaży. Za dwa i pół tysia można kupić podobnie skonfigurowaną A1200 z lepszym prockiem niż 040/25 Mhz podkręconym do 32 Mhz.

Ja bym się takiego zestawu trochę bał - zapewne ma - siłą rzeczy mieć musi - swoje rozmaite narowiste zachowania. I dla pierwszego usera, który sam to posklejał, sam podkręcił, sam podłubał przy choćby chłodzeniu - wszystko może być okejos - on tę kanapkę robił, zna ją doskonale i tak dalej. Zaś nowy właściciel może się mocno rozczarować i mieć pod górkę.

Rozsądną, realną cenę trudno wymyślić, wartość sprzętu można oszacować dopiero po jakim takim zapoznaniu się z nim. A i tak - każdy sprzęt jest wart tyle, ile ktoś zań gotów jest zapłacić.
W każdym razie - na pewno nie dwa i pół tysiąca złotówek. Sporo za dużo, jak przy tym poziomie ryzyka. Tym bardziej, że ostatnio ceny przestały wariować, trzymają się rozsądnych granic.

Ten konkretny zestaw nie wyróżnia się niczym unikalnym, typówka taka, bez rewelacji. Kolekcjonerskiej wartości nie ma (bo autorskie przeróbki, kręcenie cepów et cetera), jako sprawny sprzęt do pracy/zabawy - lekko podejrzany i zapuszczony.
Nie, nie za taką kasę.

Serdeczności
Des
[#5] Re: Amiga PowerPC BVision

@Des, post #4

Tak macie racje - zapuszczony :) Mnie się wydawało że tanio ze względu na karte PPC. Same te karty "chodzą" w granicach 2000zł no ale nie wiadomo co gość z tym wyprawiał no i podkręcone.

Widze http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=13443621

ktoś właśnie wystawił Apollo 1260 / 80MHz , Blizzard 060 / 50MHz. Start od tysiaka.
Ciekawe za ile pójdą.
[#6] Re: Amiga PowerPC BVision

@Des, post #4

aukcja jest Prince, więc nie doszukujcie się przekrętów.

na takim PPC to chyba nawet 060 w NatAmi nie będzie miała szans z emulowaną 68k pod mosem.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2012 00:32:01 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#7] Re: Amiga PowerPC BVision

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Nie chodzi o typowy przekręt chamski. To może być sprawna maszyna, ale... Ale bez HDD, ale specyficznie spersonalizowana przez dotychczasowego właściciela, ale żenująco niezadbana.

Cena jest - jak na ten stan sprzętu - dość kosmiczna. Dwa i pół tysia można lepiej w Amigę 1200 zainwestować. Wolałbym (gdybym pragnął PPC) oddzielnie kupić dopałkę, oddzielnie BVision. Czyste, nie podkręcane, nie kombinowane karty. Za takie zdrowe, świeże, nie przerabiane rzeczy - śmiało można i więcej zapłacić. Ale w zapuszczonym, poprzerabianym specyficznie zestawie - e, no nie.

Serdeczności
Des
Ps. Bez HDD, a co za tym idzie - bez jakiejkolwiek wiedzy o działaniu systemu - rzecz jest mocno niepewna. Gdyby z dyskiem i systemem, gdyby z jakimi materiałami wideo, prezentującymi działanie sprzętu - byłoby jaśniej i uczciwiej. A tak - jest niepewnie, podejrzanie, no i drogo, jak na te okoliczności.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2012 01:55:52 przez Des
[#8] Re: Amiga PowerPC BVision

@Art, post #1

Może i tanio, Staszek pewnie podreperuje i puści na zachód, mam nadzieję że zwróci mu się ta inwestycja :)
[#9] Re: Amiga PowerPC BVision

@pampers, post #8

Tak, Stacho zapewne kupił tę Ami wyłącznie dla BPPC, żeby go pokręcić i sprzedać na zachodzie. Dla mnie cena nie jest kosmiczna. Tak na szybko licząc, karta 1600, BVision 600, reszta to Amiga. Przy czym BVision spokojnie da się sprzedać za 700-800 i już jesteś do przodu (patrząc na ceny Amibay). Co do stanu, to skoro jest napisane w aukcji, że działa, to zapewne tak jest, a poza tym kupując gdzie indziej też nie ma gwarancji, że stan sprzętu będzie jak z fabryki.
[#10] Re: Amiga PowerPC BVision

@ITU, post #9

Wszystko działa (i chyba o to głównie chodzi), ale faktycznie nie polecałbym tej konkretnej Amigi osobie która lubi mieć wszystko wypieszczone do ostatniego detalu.
Trochę przeróbek było...
I tak, celowałem w BPPC. Resztę kupiłem "z dobrodziejstwem inwentarza".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem