[#4]
Re: Amiga PowerPC BVision
@Art,
post #1
No nie wiem, czy tak tanio. Ze zdjęć wynika, że od stanu idealnego te klamoty dość odlegle są. Na dodatek masa przeróbek, od kręcenia procesora, po jakieś własne patenty na chłodzenie. No i bez HD - co jest - jak dla mnie - lekko podejrzane, z nieufnością bym do tego podszedł.
Info, że dysk spracowany i zawierający osobiste dane, jakoś mnie nie przekonuje. Sprzedający uczciwiej by wyglądał, gdyby za grosze kupił twardziela, zainstalował goły system (dowodzący sprawnego działania maszyny) i tak to pchnął do sprzedaży. Za dwa i pół tysia można kupić podobnie skonfigurowaną A1200 z lepszym prockiem niż 040/25 Mhz podkręconym do 32 Mhz.
Ja bym się takiego zestawu trochę bał - zapewne ma - siłą rzeczy mieć musi - swoje rozmaite narowiste zachowania. I dla pierwszego usera, który sam to posklejał, sam podkręcił, sam podłubał przy choćby chłodzeniu - wszystko może być okejos - on tę kanapkę robił, zna ją doskonale i tak dalej. Zaś nowy właściciel może się mocno rozczarować i mieć pod górkę.
Rozsądną, realną cenę trudno wymyślić, wartość sprzętu można oszacować dopiero po jakim takim zapoznaniu się z nim. A i tak - każdy sprzęt jest wart tyle, ile ktoś zań gotów jest zapłacić.
W każdym razie - na pewno nie dwa i pół tysiąca złotówek. Sporo za dużo, jak przy tym poziomie ryzyka. Tym bardziej, że ostatnio ceny przestały wariować, trzymają się rozsądnych granic.
Ten konkretny zestaw nie wyróżnia się niczym unikalnym, typówka taka, bez rewelacji. Kolekcjonerskiej wartości nie ma (bo autorskie przeróbki, kręcenie cepów et cetera), jako sprawny sprzęt do pracy/zabawy - lekko podejrzany i zapuszczony.
Nie, nie za taką kasę.
Serdeczności
Des