[#31] Re: Nowe joysticki - epilog

@Advesarius, post #30

Przyszedł :D dziś wrzucam video ;)
[#32] Re: Nowe joysticki - epilog

@Advesarius, post #31

Film zrobiony na szybko, kiepska jakość brak podkładu ale to co najważniejsze widać :) Joy jest bardzo fajny!
FILM
[#33] Re: Nowe joysticki - epilog

@jubi, post #1

Jako, że na ppa jest tendencja do zamykania ciekawych wątków (i ludziom ust), nie mogę się podpiąć pod stary temat, od którego się wszystko zaczęło.

Też nie rozumiem tej polityki, po co zamykać wątki? Czy to jest encyklopedia czy forum? Ktoś będzie chciał coś dopisać i nie może... BEZ SENSU, rozumiem porządek na forum,a le to jest jakaś nadgorliwość.
Podobnie stało się tutaj:
http://www.ppa.pl/forum/amiga/25229/amiga-versus-atari-computer-chronicle/11
Administrator/moderator myśli, że temat został wyczerpany, więc to już jest powód do jego zamknięcia

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2012 10:37:27 przez Jacques

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2012 10:37:42 przez Jacques

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2012 10:38:57 przez Jacques
[#34] Re: Nowe joysticki - epilog

@Advesarius, post #32

Taki trochę śmiesznawy :) Drążek taki długi, a podstawa dosyć mała :) A jak się sprawuje? :D
P.S. Otaguj film OK
[#35] Re: Nowe joysticki - epilog

@parallax, post #34

zrobi się :)

skąd mogę dostać gumowe styki do tego joya?
[#36] Re: Nowe joysticki - epilog

@Advesarius, post #35

Ja bym szukał tutaj.
[#37] Re: Nowe joysticki - epilog

@Jacques, post #33

Też nie rozumiem tej polityki, po co zamykać wątki? Czy to jest encyklopedia czy forum? Ktoś będzie chciał coś dopisać i nie może... BEZ SENSU, rozumiem porządek na forum,a le to jest jakaś nadgorliwość.

Rada na zamykanie tematów- zakładać nowy o podobnej nazwie i tyle, też nie rozumiem tej nadgorliwości, może po prostu im się nudzi i muszą COŚ robić, aby uzasadnić swoje istnienie? Na forum atarionline są wątki i po 100 stron i nikt ich nie zamyka.

A w temacie joysticków, dotarło do mnie wczoraj takie coś:

http://www.husak.com.pl/en/2010/12/atari-c64-amiga-joystick-usb-adapter/

działa świetnie z WinUAE, naprawdę polecam.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 11:10:48 przez jubi
[#38] Re: Nowe joysticki - epilog

@jubi, post #37

Jak już jest bajzel, to zamykają, to chyba dobrze OK

Ile taki interfejs?
[#39] Re: Nowe joysticki - epilog

@parallax, post #38

50 zł
[#40] Re: Nowe joysticki - epilog

@jubi, post #39

ja zdazylem kupic apache1 i przy danej chwili tez phyton1 m ;)
ale z tym ze phytona z 10 grami box dalem ze 100 zl a sam apache tyle samo ;)

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 15:50:10 przez phl22
[#41] Re: Nowe joysticki - epilog

@Advesarius, post #21

Ha! To był jeden z najlepszych joyów tamtych lat :) Quick Shoty zawsze były dobre ;)
[#42] Re: Nowe joysticki - epilog

@Art, post #15

Tak wlasnie. Mam taki Joystick. Tata kupil mi go w 1988 roku jeszcze w Pewex'ie. Joystick nie do zdarcia i dziala do dzisiaj. Jak styki zasniedzieja to latwo jest je rozebrac i wyczyscic a ostatnio to nawet spokojnie kupilem nawet nowe mikrostyki do tego joy'a w sklepie elektronicznym Kupilbym jeszcze jeden taki joy zeby miec do pary...
[#43] Re: Nowe joysticki - epilog

@adi, post #42

1. Czy Python 3 (w opisie ma ze do Sega Mega Drive ale kompatybilny z C64 i Amigą) naprawdę działa z Amigą?
2. Czy można gdzieś jeszcze zakupić sprężynki do mikrostyków? (na allegro nie ma)
[#44] Re: Nowe joysticki - epilog

@jubi, post #37

Szkoda tylko, że autor adaptera nie odpowiada na emaile... :(
[#45] Re: Nowe joysticki - epilog

@jubi, post #1

Witam,
już miałem kliknąć "kup teraz" na znanym serwisie aukcyjnym i zakupić kilka joysticków od firmy ze Skórzewa (za ~ 400 zł), co sprzedaje nowe sztuki, lecz coś mnie tknęło i zacząłem szukać w grafice google jak wygląda oryginalne pudełko (tzw. box) firmy Quick Joy i Quick Shot, ba nawet "wytargałem" swojego starego Quick Joy'a w boxie z piwnicy i szczęka mi opadła, bo oryginalnie owe firmy na pudełkach ("boxach") umieszczają swoje logotypy/nazwy firm, a w firmie ze Skórzewa jak dobrze się przyjrzeć widniej skrót "QJ" lub QS, a pod spodem napis "Quality Joystick" . Wynika z tego ,że są to zwykłe chińskie podróbki warte co najwyżej 5 zł. Piszę, to, by ostrzec innych, że z firmami Quick Joy (QJ) lub Quick Shot (QS) maja tyle wspólnego, co nic!!!!!
Wydaje się, że sprzedawca chyba o tym wie, bo w tytułach aukcji nie widnieje nazwa firmy (np. Quick Joy) tylko np. megastar lub Supercharger.
Przyznać jednak muszę, że Chińczycy bardzo "wiernie" podrobili oryginał i jak widać wielu dało się już złapać (nabrać). Zaznaczam, że każdy ma wolny wybór i zrobi co uważa za słuszne, ale to nie "fair" robić ludzi w balona.
Co do firmy,ze Skórzewa, to szwagier u nich kupował basen i potwierdził, że "ciągną" z chin całe kontenery.
Pozdrawiam wszystkich maniaków-Amigowców
[#46] Re: Nowe joysticki - epilog

@arbuzisko, post #45

Hmm stary jak to powiedzieć. Prawie 100% joyów jest z Chin. Nie wiem czego oczekujesz.
[#47] Re: Nowe joysticki - epilog

@Dark_luke, post #46

Czego oczekuję??? Ceny adekwatnej do produktu. Wiem , że teraz wszystko jest z chin, ale QJ to nie Quick Joy jak myśli większość obeznanych w temacie, tylko w tym wypadku Quality Joystick, a to ogromna różnica. Dla przykładu VW daje do myślenia, że to VolskWagen, a w przypadku chin może znaczyć Viele Wurden czyli coś tam coś tam.
Te joysticki, to zwykła podróbka, lecz jak pisałem, wcześniej: każdy zrobi jak uważa za słuszne, ale to nie zmieni faktu, że to nie są oryginalne produkty Quick Joy, czy Quick Shot (ha na chińskich Quick Shot widnieje "by Bondwell" ciekawe co to jest) i pewnie ich jakość wykonania i działania ma tyle samo wspólnego co Pegasus i chiński odpowiednik "Funstation" - rozsypał się po dwóch dniach. Jak wiadomo joy to urządzenie katowane niemiłosiernie, więc musi wytrzymać ekstremalne warunki. Ciekawe ile czasu w gry typu olimpiada te chińskie wytrzymają.
[#48] Re: Nowe joysticki - epilog

@arbuzisko, post #47

Ciekawe spostrzeżenie.
Pytanie do tych co kupili, na samych Joystickach jest QJ czy np da się znaleźć logo Quick Joy (np pod spodem)?
[#49] Re: Nowe joysticki - epilog

@BULI, post #48

No właśnie, dlaczego nikt z tych, co kupili, nie podzielą się opinią. Czy można faktycznie na spodzie joysticka odszukać nazwy Quick Joy, czy Quick Shot, czy w ogóle jest cokolwiek pod spodem urządzenia i czy te urządzenia wytrzymują normalna grę?
[#50] Re: Nowe joysticki - epilog

@arbuzisko, post #49

Z ciekawosci sprawdze dzisiaj i dam znac :)
[#51] Re: Nowe joysticki - epilog

@WojT_GL, post #50

Mam pythona z tej aukcji od tego allegrowicza , mam na spodzie pełną nazwę , joy wytrzymuje katorgę na A500 dzień w dzień lotus , chaos engine , warzone, nic nie wskazuje na blef według mnie normalny joy , i bardzo ładnie działa
[#52] Re: Nowe joysticki - epilog

@WojT_GL, post #50

U mnie, na kupionej nówce z Allegro pisze "QuickJoy V SV-125" + "Made in China". Skolei na drugim i na pewno oryginalnym, z lat 90' mam "QuickJoy SV-126" i również "Made in China".
[#53] Re: Nowe joysticki - epilog

@_arti, post #52

Na nowce jest napisane quickshot a na joyu sprzed lat rowniez. Oba sa identyczne i niczym sie nie roznia. Ten sprzed lat i ten sprzed kilku miesiecy ;)
[#54] Re: Nowe joysticki - epilog

@arbuzisko, post #49

Czy stworzyłeś konto na PPA aby napisać tylko te 3 posty? Sprzedajesz joystick'i innej firmy?
[#55] Re: Nowe joysticki - epilog

@Tomski, post #54

Dobre OK
[#56] Re: Nowe joysticki - epilog

@arbuzisko, post #49

Wychodzi na to, że jednak dżoje są raczej OK, chociaż nie ma chyba żadnej gwarancji, że to oryginały
[#57] Re: Nowe joysticki - epilog

@BULI, post #56

Miałem akurat na stanie 123-ke i jeśli te egzemplarze ze Skórzewa to podróbki to bardzo wierne. Wliczając w to nie tylko wygląd ale i zachowanie podczas eksploatacji (nawet intensywnej, np. w SWOS).
[#58] Re: Nowe joysticki - epilog

@mccnex, post #57

też kupiłem jeden i na bank to są podróbki, do tego z niezłym luzem...
[#59] Re: Nowe joysticki - epilog

@Tomski, post #54

A widziałeś jakieś inne aukcje z joystickami nowymi z epoki Amiga/Atarii?? No właśnie, więc spłodziłeś nic nie wnoszący post do tematu - zwykłe nabijanie postów, lepiej niech wypowiadają się te osoby, które posiadają te chińskie joysticki.
Konto na PPA miałem kilka lat temu, nie udzielałem się długi czas ze względu na problemy zdrowotne i po prostu zapomniałem login i hasło, dlatego nowe konto.
W poszukiwaniu opinii o tych "chińskich" joystickach, natknąłem się gdzieś w sieci na opinie, że podobno mają spore luzy jak na nowe egzemplarze, lecz zdarzają się sztuki bez luzów.
Czekam na dalsze opinie posiadaczy owych sztuk, bo nie ukrywam, że gdyby okazały się faktycznie niemal w 100 % niezawodne jak oryginały z lat 90, to sam zakupię kilka sztuk.
Pozdrawiam
[#60] Re: Nowe joysticki - epilog

@arbuzisko, post #59

Ja na quickshocie tym ze zdjecia u gory gram i nie widze/czuje zadnych luziw ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem