[#1] Eject CD
Kto mi poda nazwe jakiegos porzadnego programu do wysuwania plyty z napedu CD Rom? Najlepiej, zeby mial z 5-10 kB i tylko ta jedna funkcje. No i oczywiscie musi tez dzialac w druga strone (i zeby mi tylko nie otwieral z powrotem tacy, jesli nie ma plyty w napedzie... :))
Wyprobowalem juz pare programow, ale nie dzialaly tak jak chcialem (oczywiscie probowalem skonfigurowac, jesli to bylo mozliwe).

[#2] Re: Eject CD

@El Amigos, post #1

Może to odpowiedni czas na to, by się zainteresować programowaniem? ;)
Napisanie czegoś takiego to maks. godzinka pracy ;)

[#3] Re: Eject CD

@MinisterQ, post #2

Programming... Brr.. Dzieki, postoje. :)

[#4] Re: Eject CD

@El Amigos, post #1

Na AmigaOS jest CDTool (niecałe 3 kB).

Otwiera się CD taką komendą:

CDTool CD0: EJECT

Zamyka się taką:

CDTool CD0: LOAD

Można to sobie oczywiście podwiesić pod jakiś przycisk w Magellanie czy czymś podobnym. Jednak w ten sposób trzeba mieć dwa przyciski (jeden do EJECT i drugi do LOAD). Najlepiej więc zrobić jeden przycisk, który sam będzie zamykał albo otwierał CD w zależności od tego w jakim położeniu aktualnie jest CD. Robi się to wywołując programik tak:

CDTool CD0: TOGGLE

Na MorphOS jest podobny programik. Nazywa się EjectTool. Na nim tryb TOGGLE jest domyślny więc wystarczy, że się go wywoła tak

EjectTool CD0:

i już działa. Zresztą CDTool też działa na MorphOS. :)

Ostatnia modyfikacja: 18.10.05 17:36

Ostatnia modyfikacja: 18.10.05 17:38
[#5] Re: Eject CD

@MDW, post #4

Na MorphOS jest podobny programik. Nazywa się EjectTool.

Na M68k też jest programik o takiej nazwie. Ma 1848 bajtów, wersja 2.17 (08.04.2005)... też ma opcje Toggle...

[#6] Re: Eject CD

@MDW, post #4

zgadza sië CDTool i Magellan to jest to!

[#7] Re: Eject CD

@11MASTEr, post #6

To ja sie do czegos przyznam. Wstyd mi ale tak bylo naprawde. :) Przez cale lata uzywania Amigi nie wiedzialem o tym, ze CDTool ma ten tryb TOGGLE i mialem dwa przyciski w Magellanie. Wlasciwie to byl jeden przycisk ale jak sie na niego kliknelo lewym klawiszem myszy to sie CD otwieralo, a jak prawym to sie zamykalo. Dopiero Jak na Pegasosie wyszedl EjectTool to moglem miec tak naprawde jeden przycisk, ktory moge sobie naciskac zupelnie bezmyslnie, a on zawsze zadziala tak jak ja chce. :) O opcji TOGGLE w CDTool dowiedzialem sie dopiero jak probowalem odpowiedziec na pytanie El Amigos. Z czystej ciekawosci wpisalem w CLI "CDTool ?". :) Ale mi wstyd... Tyyyyle lat tak mialem... Taki stary, a taki glupi. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem