[#1] Nowe złącze krawędziowe w trubo
Witam

Czy można gdzieś kupić/zamówić nowe złącze do karty turbo BPPC w A1200 Coś mi się zdaje, że niektóre zwisy "zamrożenie systemu" są spowodowane nieodpowiednim stykiem złącza w karcie turbo.

Popodginałem styki w złączu karty (już trzeci raz chyba), ale wydaje mi się, że za każdym razem robią się "bardziej elastyczne" i łatwiej ulegają odkształceniu. Zwłaszcza, że karta jest ciężka i rusza się na boki.

Myślę, że niekture zwisy są spowodowane złym stykiem gdyż kiedy popodginałem styki to miałem spokój z zamrażaniem się systemu. Musiałem wyjąć jednak turbo kilka razy (4 razy?) i zaczeły się zwisy. Komp nie chciał sie nawet uruchomic 2 razy. Wystarczyło jednak wyjąć i włożyć ponownie turbo by ruszył. Co więcej pomogło też jedynie pochylenie karty turbo.
[#2] Re: Nowe zîâcze krawëdziowe w trubo

@rjack, post #1

niestety pomoűe tylko wymiana pîyty gîównej choę moűesz jeszcze zrobię:

a) odtîuszczenie styków na pîycie gîównej (spirytusem);
b) usztywnienie karty, aby sië nie kiwaîa;
i to wszystko :D

[#3] Re: Nowe zîâcze krawëdziowe w trubo

@11MASTEr, post #2

Jak to Wymiana płyty głównej Amigi Mam Mediatora i przejściówkę na złącze procesora. Raczej wymiana złącza na karcie turbo by pomogła
[#4] Re: Nowe zîâcze krawëdziowe w trubo

@rjack, post #3

Latwiej Ci bedzie wymienic sama plyte glowna A1200 (koszt jakies 50pln) niz kombinowac ze zlaczem.
[#5] Re: Nowe złącze krawędziowe w turbo

@reactor, post #4

Zdaje się, że rjack ma kłopot ze stykami w karcie turbo. Radzenie wymiany płyty głównej, jest w tym momencie dość kontrowersyjnym pomysłem. Może pójdźmy dalej, ja zasugeruję wymianę obudowy. ;)
[#6] Re: Nowe zîâcze krawëdziowe w trubo

@rjack, post #3

Jeôli juű masz ochotë wymieniaë gniazdo na karcie turbo to niestety musisz wykorzystaë jakieô z innej karty.
Choë ja nadal obstawaî bym przy swoim; jeôli juű nie wymiana pîyty gî. (zîâcze krawëdziowe z biegiem czasu sië wyciera, utlenia itp.) to przynajmniej wyczyôc je dokîadnie. Co do gniazda na KarcieTurbo to takie odginanie styków powinno przynieôë pozytywny efekt od razu i nie trzeba go powtrzaë, chyba nie demontujesz/montujesz amigi kilka razy na tydz.?

W poprzednim poôcie nie napiaîeô űe masz medka a to niestety pogarsza sprawë :(. W takiej sytuacji zamiast jednego zîoűenia sâ trzy. I jeôli na którymô z nich nastâpi przerwa to wtedy efektem jest zwis lub zima systemu. Przyznam sië űe ja doôë czesto rozkrëcaîem ami i czyôciîem, dociskaîem itp. oczywiôcie przesadziîem w drugâ stronë; Mianowicie îâcznik mediatora a dokîadniej luty poprzez to ciâgîe przekîadanie troszke sië utliniîy/popëkaîy i w efekcie miaîem to samo co ty ciâgîe zwisy (system wczytywaî sië potem okoîo 2-3 min pracy samoistny reset i od nowa.
Pomogîa jedynie: wymiana pîyty na nowâ, kupienie nowego îacznika w Elboxie (nawet nie pytaj ile toto kosztuje, masakra) i poodginanie owych styków w karcieturbo. Choë ja zrobiîem jeszcze dwie rzeczy by wzmocnië caîâ konstrukcjë:
usztywniîem kartë turbo by byla caîy czas dociskana do trójnika, oraz odpowienio podkleiîem îâczik medatora (w tym miejscu w którym nachodzi na pîytë gîównâ - jak bëdziesz chciaî wiedzieë wiëcej to opiszë ci to na priv).

[#7] Re: Nowe zîâcze krawëdziowe w trubo

@11MASTEr, post #6

11MASTEr napisał(a):

> Jeôli juű masz ochotë wymieniaë gniazdo na karcie turbo to
> niestety musisz wykorzystaë jakieô z innej karty.

Krawędziowe od starego turbo możliwe, że miało by podobne problemy dlatego myślałem o nowym. O ile można coś takiego gdzieś zamówić.

> gniazda na KarcieTurbo to takie odginanie styków powinno
> przynieôë pozytywny efekt od razu i nie trzeba go powtrzaë,
> chyba nie demontujesz/montujesz amigi kilka razy na tydz.?

o już dawno nie rozkładałem ami. Drugi rok już chyba leci :) Ale turbo wyjmowałem często.

> W poprzednim poôcie nie napiaîeô űe masz medka a to niestety
> pogarsza sprawë :(. W takiej sytuacji zamiast jednego zîoűenia
> sâ trzy. I jeôli na którymô z nich nastâpi przerwa to wtedy
> efektem jest zwis lub zima systemu. Przyznam sië űe ja doôë
> czesto rozkrëcaîem ami i czyôciîem, dociskaîem itp. oczywiôcie
> przesadziîem w drugâ stronë; Mianowicie îâcznik mediatora a
> dokîadniej luty poprzez to ciâgîe przekîadanie troszke sië
> utliniîy/popëkaîy i w efekcie miaîem to samo co ty ciâgîe zwisy
> (system wczytywaî sië potem okoîo 2-3 min pracy samoistny reset
> i od nowa.

Ja mam jedynie zamrożenie systemu. Prawie zawsze sie to zdarza jesli przypadkiem porusze obudowe amigi i turbo gibnie sie nieco w ktoras strone. Wtedy zazwyczaj ami nie chce wystartowac normalnie i musze poruszyc karte albo ja wlozyc i wyjac, ale tego ostatniego unikam. Kiedy juz zalapie to dziala. Zauwazylem ze wystarczy nawet mimimalne zmiana polozenia turbo by komp wystartowal albo nie.

Zadziej zdarza sie zima systemu po dlugotrwalej pracy amigi. Powiedzmy dobrych kilka godzin.

Natomiast prawie zawsze zwis jest kiedy oglądam film na froggerze w overlayu. Niezaleznie czy pod wosem czy pod pupem. Ostatnio kupilem nawet wiatrak 12v na procek PPC ale po podlaczeniu go do molexa amiga nie rusza Zasilacz AT 230W. Cholerne zasilacze!

> Pomogîa jedynie: wymiana pîyty na nowâ, kupienie nowego
> îacznika w Elboxie (nawet nie pytaj ile toto kosztuje, masakra)

nie pytam :)

> i poodginanie owych styków w karcieturbo. Choë ja zrobiîem
> jeszcze dwie rzeczy by wzmocnië caîâ konstrukcjë:
> usztywniîem kartë turbo by byla caîy czas dociskana do
> trójnika, oraz odpowienio podkleiîem îâczik medatora (w tym
> miejscu w którym nachodzi na pîytë gîównâ - jak bëdziesz chciaî
> wiedzieë wiëcej to opiszë ci to na priv).

Dzięki. U mnie zdaje sie to ewidentnie turbo i jej złącze krawędziowe.
[#8] Re: Nowe złącze krawędziowe w trubo

@rjack, post #1

Te złącza są nie do dostania. Jednak często może to być problem zimnego lutu (złącza do karty). Ja przetapiając lutownicą wszystkie 150 punktów lutowniczych wyeliminowałem problem niestabilności swojego Blizzarda PPC swego czasu.
[#9] Re: Nowe złącze krawêdziowe w trubo

@rjack, post #1

jesli nie planujesz juz wymiany turbo to mozezs ja na stale przylutpwac, ale to hardcore. jeszcze wiekszy hardcore to zrobienie noego zlacza np. ze starch zlacz pci. tyle ze to tez bedzie mialo te same wady co oryginal (jak nie wiecej). najlepiej to zrób jak krashan radzi, i przymocuj lepiej turbo zeby sie nie ruszalo
[#10] Re: Nowe złącze krawedziowe w trubo

@Valwit, post #9

Dziekuje Valwicie i Grzegorzu za cenne rady. Na pewno wezmę to pod uwagę kiedy zabiore się za "dostrojenie" turbo.

Właściwie przeszkadza tylko to ze owa karta turbo moze sie ruszyc. Poza tym nie moge narzekac. System (OS 3.1) i programy pracuja bardzo stabilnie.
[#11] Re: Nowe złącze krawedziowe w trubo

@rjack, post #10

Proponuję również nie wciskać karty do oporu.
Ruszanie się karty jest chyba typowe dla tego złącza. Mnie również to denerwowało, ale ze śrubki i kawałka plastiku zrobiłem małą podpórkę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem