Wątek zamknięty
[#1] Ikony png
Witam...
Wszystko pięknie,ładnie wygląda i chodzi,ale niemam pojęcia jak się pozbyć ramki.(po kliknięciu na ikonę)
Może ktoś wie,bawił się tym?
pod 3.9 bb2
Może coś trzeba dopisać do RUN >NIL: POWERICONS blablabla ???
Poniżej screen:
http://phl22.w.interia.pl/sys.jpeg
[#2] Re: Ikony png

@phl22, post #1

Rowniez mam ten sam problem. Czy ktos wpadl na pomys jak pozbyc sie tej ramki? Czy jest mozliwosc korzystania z czegos w rodzaju PNGICON.datatype? a jesli tak to czy tam tez wystepuja tego typu niedogodnosci?

[#3] Re: Ikony png

@phl22, post #1

u mnie na CGX znika ramka, a najlepiej to jest pod mosem

[#4] Re: Ikony png

@Lorak, post #2

nie bo to jest patch na icon.library.

[#5] Re: Ikony png

@phl22, post #1

Z tego co pamiętam jest to wyjaśnione w readme do PowerIcons.

Kiedyś odpowiadając już na takie pytanie napisałem:

SPECYFIKĄ IKONEK PNG JEST TO, ŻE JEST TO TYLKO JEDEN OBRAZEK i po jednokrotnym kliknięciu ikony (zaznaczeniu jej) nie zmienia się obrazek (w MacOSX np. zaznaczona ikona ma tylko podświetlony podpis). Koliduje to z AmigaOS, który domyślnie dla każdej ikony ma 2 obrazki (jeden zwykły a drugi "selected" czyli gdy ikona jest zaznaczona-raz kliknięta) dlatego w PowerIcons użyto metody pośredniej aby było to zgodne ze standardem ikon PNG (jeden obrazek) jak i AmigaOS (dwa obrazki) i program zawsze generuje drugi obrazek (selected) w postaci poprzedniego obrazka ale z obwódką z napisem PNG.
Jednym słowem NIC Z TYM NIE ZROBISZ.
[#6] Re: Ikony png

@amigafan, post #5

Jednym słowem NIC Z TYM NIE ZROBISZ.

To więcej niż jedno słowo ;)

...a najlepiej to jest pod mosem

kolejny dobry powod zeby zakupic pegaza

[#7] Re: Ikony png

@alpine, post #6

niekoniecznie. wystarczy amiga.
[#8] Re: Ikony png

@amigafan, post #5

To czemu Scalos potrafi wyswietlac ikonki PNG bez zadnych ramek? A readme przegladalem i nic tam o tym nie ma.

Ostatnia modyfikacja: 11.04.06 03:06
[#9] Re: Ikony png

@amigafan, post #5

to można zrobić patcha na animowane ikonki, bo jest też animowany png :)

[#10] Re: Ikony png

@quaint, post #7

Sugerujesz ze pegaz to nie jest amiga?

[#11] Re: Ikony png

@alpine, post #6

To więcej niż jedno słowo

No i ci z tego

kolejny dobry powod zeby zakupic pegaza

A czy to sprawi, że na AmigaOS3 będą ikony PNG bez ramek?

Ostatnia modyfikacja: 11.04.06 14:54
[#12] Re: Ikony png

@Lorak, post #8

bo scalos ma wlasne funkcje do wyswietlania ikon, w tym dla ikon PNG.
[#13] Re: Ikony png

@amigafan, post #11

A czy to sprawi, że na AmigaOS3 będą ikony PNG bez ramek?

A ja myślalem że u Ciebie jedynymi ikonami ujętymi w ramki są te z osx

Pegasos - prawie jak Amiga. "PRAWIE" robi wielką różnicę!

Chyba ktoś się dzisiaj przypadkiem czegoś nawąchał w izbie chorych

[#14] Re: Ikony png

@alpine, post #13

CZEGO SIĘ MNIE CZEPIASZ?!?!

KAŻDY ALE TO DOSŁOWNIE KAŻDY TWOJ POST DO MNIE JEST ZLOŚLIWY!

JAK MASZ COŚ DO MNIE TO NAPISZ TO NA PRIV I WYJAŚNIJMY TO SOBIE RAZ NA ZAWSZE BO MAM JUŻ TEGO DOSYĆ!

LEDWO ZACZĄŁEŚ SIĘ WYPOWIADAĆ NA PPA (18 POSTÓW) A ZGRYWASZ WIELKIEGO HOJRAKA. MASZ JAKIŚ KOMPLEKS CZY JAK

Daleko twojemu mosowi czy czego tam używasz do OSX!

Poza tym nie ma czegoś takiego jak "izba chorych". Jak chcesz koniecznie iść do jaiejś izby to proponuję izbę wytrzeźwień

Ostatnia modyfikacja: 11.04.06 16:13
[#15] Re: Ikony png

@amigafan, post #5

Chcialbym tylko wyjasnic pewna sprawe.

Koliduje to z AmigaOS, który domyślnie dla każdej ikony ma 2 obrazki

Nie jest do konca prawda to ze AmigaOS potrafi obslugiwac jedynie ikony dwuobrazkowe.
Za czasow systemu 1.3 (czy starszych to nie wiem) system amigi mogl miec ikonki jednoobrazkowe.
Mozna bylo wybrac juz w trakcie edycji w jaki sposob taka ikona miala byc wyswietlana po wybraniu.
Do wyboru byly dwie mozliwosci: inwersja kolorow lub backfill (zmiana pierwszego koloru ikony na inny).
Oczywiscie nawet w 1.3 dalo sie tworzyc i wyswietlac ikony dwuobrakowe.

System 1.3 przeminal lecz dalej jednoobrazkowe ikony sa obslugiwane nawet przez system 3.9.
[#16] Re: Ikony png

@phl22, post #1

Jeżeli chodzi Ci o ramke, jaka sie pojawia, kiedy "trzyma sie" ikone myszka, to nie da sie jej pozbyc. Po prostu wtedy PowerIcons przechodzi w tryb przesuwania ikony, a przesuwanie odbywa sie za pomoca samej ramki właśnie.
Jeżeli jednak ramka "zostaje" Ci, gdy "puścisz" ikonę, to ja nie mam takiego problemu na 3.9 bb2.
[#17] Re: Ikony png

@amigafan, post #14

"KAŻDY ALE TO DOSŁOWNIE KAŻDY TWOJ POST DO MNIE JEST ZLOŚLIWY!" napisał posiadacz sygnaturki "Pegasos - prawie jak Amiga. "PRAWIE" robi wielką różnicę!"... w którego KAŻDYM poście (w związku z w/w sygnaturą) nie ma żadnych złośliwości

Ostatnia modyfikacja: 11.04.06 16:22
[#18] Re: Ikony png

@amigafan, post #14

Ja nawet tobą nie muszę nikogo "straszyć"; sam bardzo fajnie cudujesz. ;)

[#19] Re: Ikony png

@wali7, post #17

Każdy robi sobie sygnaturkę jaką chce, która wyraża jego stosunek do jakieś rzeczy.
Jeden sobie napisze: kocham/nienawidzę techno a drugi kocham/nienawidzę pegasosa i tyle.

[#20] Re: Ikony png

@MinisterQ, post #18

Panu już podziękujemy.
Ale chociaż zmieniłeś avatara.
Myślałem, że masz jakieś chore upodobanie dawać na avatara ludzi chorych na nieuleczalne choroby genetyczne. Wcześniej był człowiek z akromegalią więc już myślałem, że następnym avatarem będzie zdjęcie jakiegoś dziecka z zespołem Downa , a tu takie pozytywne zaskoczenie

[#21] Re: Ikony png

@amigafan, post #20

Bardzo lubię pozytywnie zaskakiwać. Nawet Ciebie. ;) Lepsze to, niż popisywanie się betonem ubranym w słowa, tak jak ty to robisz, niemal na każdym kroku.

[#22] Re: Ikony png

@amigafan, post #19

Ależ możesz mieć dowolną sygnaturkę, mnie nie robi to żadnej różnicy. Tylko zauważyłem, że zabawnie brzmi publiczna wypłakiwanie się, że jest się przez kogoś wyśmiewanym, gdy w każdym swoim poście wyśmiewa się innych.
Z tą nieuleczalną akromegalią to ciut przesadziłeś, wystarczy zlikwidować żródło somatotropiny, albo farmakologicznie ją zablokować. Zresztą to zazwyczaj nie jest choroba genetyczna.
[#23] Re: Ikony png

@MinisterQ, post #21

Znowu się zaczyna?

[#24] Re: Ikony png

@amigafan, post #14

Daleko twojemu mosowi czy czego tam używasz do OSX!

ojj mój biedny aos3 i mój biedny linux i o-jakże biedny win xp

Jak chcesz koniecznie iść do jaiejś izby to proponuję izbę wytrzeźwień

po przeczytaniu powyższej wypowiedzi faktycznie czuje sie jak pijany, chociaz nie na tyle aby zakupic 'maszyne' z osx na pokładzie.

@MiniQ: avatar git, w końcu udalo Ci sie ująć w obraz ten szczery usmiech :D

[#25] Re: Ikony png

@alpine, post #24

biedny win xp
Nie przyznawałbyś się nawet do tego bo wstyd.

[#26] Re: Ikony png

@phl22, post #1

Ja mam zwykłe ikonki dwuobrazkowe, którym nic nie mogę zarzucić. Po co się przestawiać na ikonki jednoobrazkowe, zostawiające jakieś ramki, spowalniające system i wymagające kolejnego patchowania systemu...

[#27] Re: Ikony png

@wali7, post #22

Nie chodzi o wypłakiwanie. alpine się czepia każdego mojego słowa, więc niech sprecyzuje o co mu chodzi.

Co do akromegalii to zapewne wiesz, że jest to spowodowane aktywnym endokrynnie gruczolakiem przysadki. Gruczolak to w zasadzie łagodny rozrost nowotworowy (łagodny=nie dający przerzutów) (nowotworowy=nie kontrolowany przez organizm). Leczysz jak każdy nowotwór - chirurgiczne wycięcie lub zniszczenie poprzez naświetlanie. Leczy się też analogami somatostatyny ale jest to leczenie objawowe do czasu operacji/naświetlania.

Ostatnia modyfikacja: 11.04.06 17:15
[#28] Re: Ikony png

@amigafan, post #25

Panowie, panowie. Życia wam nie starczy, aby przekonać jeden drugiego do swoich racji, więc, po co kontynuować tą dyskusję?
Zwłaszcza, że temat dotyczy ikon PNG, więc jeżeli już chcecie się kłócić przenieście się gdzieś indziej. Proszę.
[#29] Re: Ikony png

@Ziolo, post #28

Ależ zaproponowałem przeniesienie tego na priv.
Ale alpine się nie zdeklarował o co mu chodzi i dalej prowadzi te głupawe dyskusje.
Masz rację. Niezależnie od tego czy i co odpisze nie będę odpowiadał na jego zaczepki.

[#30] Re: Ikony png

@amigafan, post #19

A1 & Amy05 prawie jak AMIGA prawie robi wielką różnicę

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem