[#1] FastATA2 i checksum error!
Czesc wszystkim!!! Problemy, problemy i raz jeszcze problemy....
Jak nigdy tak teraz po nabyciu FastATA sie wkurzam na moja Ami i do tego nie wiem gdzie problem lezy! Formatuje dysk w trybie NOSPLIT (opcja USE w ATA3Prefs po ustawienu trybu NOSPLIT) system sie laduje ladnie na PIO3 (i tu tez nie wiem w czym problem siedzi na PIO4 i PIO5 nie startuje) ale jak dochodzi do przeniesienia jakiegos pliku to sie kaszani (zrobilem tak z CD0 bo driver go obslugujacy to atapi.device) i zapada w zwis. Po kilku startach pojawiaja sie checksumy na SFSie(1.247). Mam BPPC+BV(040 jest defective a karta jest przetaktowana) i sterowniki w wersji jak podaje archiwum 71a34+6.7 jest doloczona w paczce. POMOCY!!!!

[#2] Re: FastATA2 i checksum error!

@Lokaty, post #1

A dlaczego nie korzystasz z scsi.device zamiast atapi.device?
Jak dlugie masz tasmy IDE?
Czy ostatnio nie przewoziles gdzies Amigi? Mozliwe ze FastATA zle styka sie z plytą Amigi
[#3] Re: FastATA2 i checksum error!

@Norbert, post #2

A dlaczego nie korzystasz z scsi.device zamiast atapi.device?

Poniewaz przed zakupieniem FastATy uzywalem atapi.device dla CacheCDFS (juz nie korzystam).

Jak dlugie masz tasmy IDE?

Z FATA otrzymalem przewod pod ata100/133 60cm (ten 80cio zylowy) - instrukcja mowi ze nalezy stosowac tasmy najlepiej do czterdziestu paru cm, ale ta bez ata3.driver dziala normalnie - zero bledow (chyba ze to sie tak objawia podczas dzialania ata3.driver).

Czy ostatnio nie przewoziles gdzies Amigi? Mozliwe ze FastATA zle styka sie z plytą Amigi

Nie przewozilem. A z drugiej strony jest to malo prawdopodobne, gdyz mam ate na dwoch podstawkach (poniewaz BVision tego wymaga) a te z kolei "dociagniete" sa do podstawek na plycie ami przez plastikowe paski zaciskowe.

[#4] Re: FastATA2 i checksum error!

@Lokaty, post #1

Spróbuj z tym scsi.device i zainstaluj jak najnowsze ata3.driver.

Ja majâc wîaônie owo devective fastata nie mogîem kopiowaë duűych plików powyűej 200mb i nagrywac pîyt na CDRW - ale okazaîo sië űë to wina fastaty a dokîadnie Elboxa który troszke przesadziî podczas naprawy faty.

Problemu szukaîbym wyîacznie w facie (karta jet ok; tylko ata3.prefs ma jakiô problem - w najgorszym wypadku bëdziesz miaî mniejsze transfery); jeôi nie programowego to niestety hardware (jednak zîy kontakt faty, uszkodzona taôma, úle dociôniëte romy itp).

napisz co i jak?

[#5] Re: FastATA2 i checksum error!

@Lokaty, post #1

Pobaw się maxtranferem w hdtoolbox.
[#6] Re: FastATA2 i checksum error!

@11MASTEr, post #4

Hej! Dalem rade! Uruchomilem wszystko ze spreparowanej czterdziestki. NOSPLIT, SFSFormat(jak zawsze ) - podpinam moja osiemdziesiatke+copy - uruchamia sie system w pare sekund z czterdziechy, ale trzy resety (sic! bez aty obywalo sie jednym). Doszedlem do wniosku ze stery oznaczone numerem 71a34 zle dzialaja. W paczce byl jeszcze jeden katalog ze 6.7 i na tych ruszylo. Zastanawia mnie tylko jak z modami pracy urzaden. Czy jezeli ustawie dysk na PIO5 bedzie pracowal z taka predkoscia jezeli CD-RW dziala na PIO3? Czy w ogole PIO5 bedzie dzialac poprawnie (jeszcze nie probowalem)?? Jeszcze dygresja co do ATA3Prefs. ATA3.driver uruchamia mi sie po ATA3prefs i nie widac trybu SPLIT/NOSPLIT i jezeli zmienie ktorys mod, czy automatycznie ATA3prefs ustawi dysk jako SPLIT??

[#7] Re: FastATA2 i checksum error!

@Lokaty, post #6

Na PIO5 lub PIO4NF (zależnie od opcji RESIDENT) mam błędy i dlatego używam PIO4. Różnica w szybkości jest znikoma.
[#8] Re: FastATA2 i checksum error!

@Lokaty, post #6

to ze split/nosplit nie pojawia sie to normalne, w momencie gdy jeszcze ata3driver nie jest wywolany.aby skorzystac/sformatowac twardego w trybie nosplit nalezy najpierw uruchomic ata3driver, potem prefsy i w ich zaznaczyc nosplit i dac USE!!!!!!. nastepnie w hdtoolboxie ustawiamy se partycje i dajemy po zapisaniu skoncz!!!!!!!! (nie reset).i znow ata3prefs i SAVE!!!!!!. dopiero wtedy reset.

aha i jeszcze jedno jak masz karte z defective to przez instalka ata3 nalezy bezwglednie usunac ata3.prefs z envarc: i jak mamy juz env: to niego tez:).nastepnie uruchamiamy ata3prefs i jak zglosi sie defective dac SAVE, wtedy wywolanie ata3driver od razu zczytuje sobie dane z pliku preferencji i "wie" o defective mode, w przeciwnym wypadku (brak pliku preferencji) spowoduje sytuacje ze ata nie bedzie omijac pewnego bledniego rozkazu w 040 - na 100% twoje bledy z read/write error pojda w niepamiec.

a co to tych trzech resetow to sprawa jest banalna zeby byl tylko jeden:)
scagnij sobie z aminetu getscsi i zgrabuj scsi.device z zainstalowanej ata3driver i uzyj go w blizkicku badz remapollo (zalezy czy masz blizzarda czy apollo), jak korzystasz z AmigaRomUpdate to powyciagaj moduly z niego i walnij je przez remapera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem