[#1] CZym dziś jest Amiga ?
Witam wszystkich Amigowców bardzo serdecznie.

Lata temu miałem Amigę, lata temu ją sprzedałem i kupiłem PC, od tamtego czasu wspomnienia

o najleszym z komputerów wracają jak bumerang i to za każdym razem jeszcze silniejsze niż

poprzednio, dlatego postanowiłem że nie będe z tym walczył tylko wrócę do Amisi :)

Po około 10 latach wracam do niej i co widzę - same zmiany i jest ich tak wiele że dla

mnie nie do ogarnięcia są.

Dziś przyjeżdza do mnie moja Amiga 1200 tower gift + 4 MB fast ramu, oryginalny monitor,

czytnik CD, klawiatura i dysk twardy - już się ciesze :)

Żeby było mi łatwiej jakoś to wszystko ogarnąć, prosiłbym abyście ( społeczność tutejszego

portalu ) odpowiedzieli mi na kilka/kilkanaście pytań.

Wiem że firma Commodore upadła dawno temu... :(

1. Dlaczego ? czyżby PC się do tego przyczynił ?
2. Czy dzisiaj istnieje firma Commodore lub Amiga lub jakakolwiek inna która kontynuuje to

co tak cudnie kwitło ?
3. Co to jest AmigaONE ?
4. Czy dziś można kupić nową Amigę ? czy są one dostępne i rozprowadzane ? a jeśli tak to

gdzie i za ile ?
5. Czym różnią się dzisiejsze Amigi od dawnych ?
6. Co to są MorphOS, AmigaOS i Amithlon ?
7. Skąd wziąć którykolwiek z nowych systemów ( dla mnie nowych ) ?
8. Czy nie popełniłem błędu kupując starą Amigę1200 ? ( czy do dzisiejszych zastosowań

wystarczy ? )

Z góry bardzo wam wszystkim dziękuję za wytłumaczenie mnie tego wszystkiego.

[#2] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #1

1. Dlaczego? czyżby PC się do tego przyczynił ?

Złe zarządzanie

2. Czy dzisiaj istnieje firma Commodore

Firma nie, ale prawa do wykorzystania marki i logo posiada jakaś firma produkująca sprzęt elektroniczny (więcej znajdziesz w Aktualnościach, bo o tym pisaliśmy).

lub Amiga lub jakakolwiek inna która kontynuuje to

Amiga Inc. istnieje, lecz od dłuższego czasu nie zajmuje się niczym co ma jakikolwiek związek z tym co znamy jako Amiga. Po szczegóły znów odsyłam do Aktualności (w wyszukiwarce można dużo znaleźć).

3. Co to jest AmigaONE ?

Odwiedź http://www.os4.ppa.pl - naszą nową podstronę. Znajdziesz tam co trzeba na temat tego komputera.

4. Czy dziś można kupić nową Amigę? czy są one dostępne i rozprowadzane?

Można, np. w Vesalii

a jeśli tak to gdzie i za ile ?

W Vesalii są ceny.

Praktycznie wszystkim.

6. Co to są MorphOS, AmigaOS i Amithlon ?

MorphOS to alternatywny system dla Amigi Classic oraz dla komputerów Pegasos. AmigaOS to system dla Amigi Classic a jego najnowsza wersja także dla AmigaOne. Amithlon to emulator AmigaOS dla platformy x86.

7. Skąd wziąć którykolwiek z nowych systemów ( dla mnie nowych ) ?

AmigaOS 3.9 można kupić np. w Matay. System ten działa na Amigach klasycznych (A1200, A4000).

AmigaOS 4.0 jest jeszcze niedostępny w sprzedaży. Osoby kupujące komputer AmigaOne otrzymują wersję pre-release. Premiera AmigaOS 4.0 zapowiadana jest na grudzień 2005.

MorphOS w wersji dla Pegasosa otrzymujesz przy kupnie komputera Pegasos. W wersji dla Amig klasycznych można pobrać stąd.

8. Czy nie popełniłem błędu kupując starą Amigę1200? ( czy do dzisiejszych zastosowań wystarczy? )

To zależy co rozumiesz przez pojęcie "dzisiejsze zastosowania". Jeżeli myślisz o super grach 3D i oglądaniu filmów wysokiej jakości, to już możesz zapomnieć.
[#3] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #1

Wiem że firma Commodore upadła dawno temu... :(
1. Dlaczego? czyżby PC się do tego przyczynił?

Po części na pewno tak. Główną przyczyną było chyba jednak fatalne zarządzanie firmą i brak wizji dalszego rozwoju. Commodore spoczęło na laurach po A1200, a pecety nie stały w miejscu.

2. Czy dzisiaj istnieje firma Commodore lub Amiga lub jakakolwiek inna która kontynuuje to.

Obie firmy o takich nazwach istnieją, ale żadna nie kontynuuje rozwoju Amigi czy czegokolwiek amigopodobnego. Commodore to marka pod którą próbuje się sprzedawać różne gadżety. Amiga Inc. zajmuje się pobieraniem opłat za prawa do nazwy Amiga oraz wydawaniem kiepskich gier na komórki z Windows CE. Firma, która zajmuje się rozwojem AmigaOS to Hyperion Entertainment.

Co to jest AmigaONE ?

To komputer oparty na procesorze PowerPC, na którym działa AmigaOS4. Więcej możesz przeczytać tutaj

Czy dziś można kupić nową Amigę? czy są one dostępne i rozprowadzane?

W tej chwili z drugiej ręki tylko.

Czym różnią się dzisiejsze Amigi od dawnych?

Po pierwsze procesorem. We wszystkich rozwiązaniach "nowoamigowych" stosuje się PowerPC a nie m68k. Po drugie tym, że można używać pecetowych podzespołów (karty graficzne, dźwiękowe, pamięci, dyski, urządzenia USB i tak dalej). Po trzecie brakiem chipsetu (kości AGA, Paula), więc żegnajcie stare dema (można się ratować UAE).

Co to są MorphOS, AmigaOS i Amithlon?

MorphOS jest to klon AmigaOS (natywny na PowerPC) działający na komputerach Pegasos oraz Amigach klasycznych z kartami PPC. MorphOS ma wbudowany emulator starego procesora m68k, jest kompatybliny z AmigaOS 3.x (ale znacznie nowocześniejszy). AmigaOS 4 natomiast działa na komputerach z rodziny AmigaOne, jest również unowocześnioną rozwojową wersją AmigaOS 3.x. AmigaOS 4 i MorphOS nie są ze sobą zgodne. Amithlon z kolei jest to kernel Linuksa ze zintegrowanym emulatorem UAE umożliwiający używanie peceta jako klasycznej Amigi z m68k i systemem 3.x. Niestety nie jest już rozwijany, nie działają też na nim programy ani z MorphOS-a ani z AmigaOS 4.

Skąd wziąć którykolwiek z nowych systemów (dla mnie nowych )?

AmigaOS 4 nabywa się wraz z AmigaOne. MorphOS-a dla Pegasosa nabywa się z Pegasosem właśnie. MorphOS-a dla Amig klasycznych z PPC można sobie ściągnąć. Skąd wziąć Amithlona - nie wiem...

Czy nie popełniłem błędu kupując starą Amigę1200?

Wszystko zależy od zastosowań no i ilości kaski w portfelu. Pegasos, a zwłaszcza AmigaOne tanie nie są (Pegasos to wydatek rzędu 2000 zł, AmigaOne jest w tej chwili nowa nie do kupienia, jak jeszcze dało się ją kupić, cena oscylowała w przedziale 3500 - 4000 zł).

[#4] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@mailman, post #2

Filmów nie zamierzam oglądać a czy Amiga ma gry 3d ? jak odchodziłe to mówiło się o Alien Breed 3d - o to chodzi ?

[#5] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Co to są te Amiga classic o których wspominacie ?
Czy to poprostu stare Amisie wydane jeszcze przed upadkiem firmy ?

[#6] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #5

Amiga classic to stare kmputery z procesorami Motoroli 68k
[#7] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #5

Tak, Amigi klasyczne to modele wypuszczone przez Commodore, a więc przede wszystkim A500, A600, A1200 oraz A3000, A4000, CDTV, CD32, A1000 i znawcy jeszcze pewnie zaraz wymienią kilka bardziej egzotycznych modeli :D.

[#8] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #4

Jeżeli przez gry 3D rozumiesz np. FPS-y typu Doom, czy Quake to są (ostatnio pojawił się np. Quake 3). Jest też sporo innych gier 3D (lepszych i gorszych). NIemniej wymagania takich gier są dosyć spore i na zwykłej A1200 bez chociażby procesora 040/060 (o PowerPC nie wspomnę) a i nawet karty graficznej nie ma co marzyć. Zresztą zerknij do działu Strefa Gier. Są tam kategorie gier i recenzje niektórych. Można się przyjrzeć wymaganiom niektórych pozycji.
[#9] Re: Czym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #1

Właściwie można by było podać linka do wikipedii bo widze, że jest tam troche opisane:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amiga

1. Dlaczego? czyżby PC się do tego przyczynił?

Tak, przyczynił się, ale raczej pośrednio. Po prostu popularne pecety (w domyśle komputery z procesorami x86 do użytku domowego/biurowego) stały się na tyle popularne, pojawił się system Windows, pojawiło się sporo oprogramowania. W tym czasie Amiga nie rozwijała się tak jak kiedyś. Właściwie można powiedzieć, że bardzo duży wkład w rozwój Amigi klasycznej po upadku Commodore jeśl chodzi o sprzęt miała firma phase5. To oni produkowali kolejne karty turbo z procesorami m68k i PowerPC. W świecie pc w międzyczasie coraz lepiej sobie radził Windows, system bardzo przystępny dla użytkowników, ale o jego sukcesie zadecydowała przede wszystkim duża baza oprogramowania, wsparcie, liczba sterowników, etc. Kolejne większe i mniejsze firmy piszące oprogramowanie przechodziły na pisanie dla Windows czy MacOS. Zarówno jeśli chodzi o firmy piszące gry dla Amigi (bo sporo osób kupowało Amigi low-end głównie dla gier) jak i te, które pisały porządne oprogramowanie. Aktualnie jest jeszcze troche małych firm, ale nie ma podstaw do wiary, że kiedyś będzie jakiś mały rynek amigowy.

2. Czy dzisiaj istnieje firma Commodore lub Amiga lub jakakolwiek inna która kontynuuje to co tak cudnie kwitło?

Commodore istnieje, ale bardziej jako znak towarowy, marka. Nie śledze dokładnie kto ostatnio kupił prawa do używania tej nazwy, ale widziałem jakieś pudełka do CD z logo Commodore.
Natomiast Amiga istnieje (www.amiga.com), ale z Amigą mają tyle wspólnego, że mogą dać licencje komuś na pisanie systemu AmigaOS, sprzedawanie go (np. firmie Cloanto z pakietem do emulacji Amigi - Amiga Forever) lub używania tego systemu na jakimś sprzęcie (np. na AmigaOne).
Firma Amiga nie kontynuuje, oni się zajmują pisaniem gier na komórki i tym podobne urządzenia. System AmigaOS4 pisze firma Hyperion.

3. Co to jest AmigaONE?

To jest komputer lub jak kto woli płyta główna z procesorem PowerPC, na którym/której działa system AmigaOS4. Odsyłam do strony http://os4.ppa.pl

4. Czy dziś można kupić nową Amigę? czy są one dostępne i rozprowadzane? a jeśli tak to
gdzie i za ile ?

http://os4.ppa.pl (dział dystrubucja - są tam linki)

Przede wszystkim są to płyty wykonane w standardach ATX, mają standardowe interfejsy/gniazdka/porty, takie jak na płytach głównych pecetów czy Mac'ów (czyli sloty PCI, AGP, porty USB, PS/2, ethernet i tak dalej).
Są to płyty główne oparte o procesory PowerPC, są szybkie i można na nich np. oglądać filmy, słuchać muzyki i wykonywać wiele innych obliczeń jednocześnie.
Różną się też tym, że nie działają na nich bezpośrednio wszystkie gry i programy, które działają na tych dawnych. Po prostu nie ma pełnej kompatybilności ze względu na sposób pisania programów kiedyś (z ominięciem systemu operacyjnego) lub też po prostu brak układów specjalizowanych, które są na płytach głównych tych dawnych Amig.

6. Co to są MorphOS, AmigaOS i Amithlon?

Jest to równeż opisane na stronach wikipedii. Znajdziesz również opis MorphOS-a (a właściwie recenzje wraz z opisem Pegasosa) w dziale sprzęt na tym portalu.
MorphOS i AmigaOS to systemy operacyjne. Poczytaj również o AROS-ie (poszukaj w dziale Publicystyka, jest tam ciekawy artykuł na temat tego systemu).
Amithlon to emulator AmigaOS 3.x, ale wielu uważa, że jest to coś więcej niż zwykły emulator Amigi. Najlepiej by było gdyby ktoś opisał dokładniej jego cechy, zalety, jeśli znajdzie się taka osoba.

7. Skąd wziąć którykolwiek z nowych systemów ( dla mnie nowych )?

Przede wszystkim jeśli chodzi o Amigi klasyczne to najnowszym systemem dla nich jest AmigaOS 3.9, jeśli chodzi o procesory m68k. Poszukaj w sklepie www.efunzine.com lub www.matay.pl
Jeśli jednak miałbyś w Amidze karte turbo z procesorem PowerPC to przy odpowiednej konfiguracji mógłbyś również uruchomić na niej MorphOS-a lub AmigaOS4 (gdy już wyjdzie na Amigi klasyczne).

8. Czy nie popełniłem błędu kupując starą Amigę1200? ( czy do dzisiejszych zastosowań

Jeśli masz na myśli dzisiejsze zastosowania to musisz sprecyzować. Dla jednego dzisejsze to używanie aplikacji typu Word, dla innych oglądanie filmów. Zależnie od karty turbo czy ilości pamięci będziesz mógł tam np. słuchać bez problemów mp3, rozmawiać przez GG (polecam program AmiGG), korzystać z poczty elektronicznej, oglądać obrazki, pdf-y, wypalać płyty cdr/w, przeglądać strony (na ile to możliwe na amigowych przeglądarkach), etc. Z filmami na Amidze klasycznej może być nieco gorzej (działać zapewne będzie większość, ale nie liczyłby na całkowitą płynność na A1200, na A4000 przy sprzyjających warunkach i rozdziałce ;) być może, ale nie jestem pewien).

[#10] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #4

Tak, na klasykach mieliśmy AlienBreed 3D, Breathless, Dooma a nawet Quake I (choć ten ostatni przyzwoicie działał dopiero na kartach graficznych i z dopałkami PPC), po pojawieniu się kart z akceleracją 3D (BVision, CyberVision PPC, karty Voodoo 3/4/5 podłączane przez różne mostki PCI) pojawił się akcelerowany Quake I, Heretic II, Shogo. W tej chwili nowe gry 3D na klasyki chyba nie wychodzą. Aktualnie najdalej w dziedzinie gier 3D poszedł MorphOS na Pegasosach z w pełni grywalnym portem Quake III (dwójka też jest oczywiście), oprócz tego wyszło kilka sympatycznych gier 3D używających biblioteki SDL, np. takich jak Foobilard, Neverball i inne, z tym, że nie są to klasyczne strzelanki 3D.

[#11] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #1

Bardzo wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi, tłumaczenia i przydatne linki - wszystko z uwagą przeczytałem, jeszcze raz dziękuję.

Z przykrością to mówie ale nie taką Amisie pamiętam.
Kiedyś może sobie pozwolę na " dzisiejszą Amigę " ale narazie nawet nie jestem pewien czy chcę :(

Wolę starą i nie dlatego że jest tańsza ale dlatego że ma więcej tego co ja tak chętnie i często wspominam.

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :)

[#12] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #11

ma więcej tego co ja tak chętnie i często wspominam.

Czego mianowicie? Klimat? Nostalgia?

[#13] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@MinisterQ, post #12

Tak :)

[#14] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@MinisterQ, post #12

A czy to właśnie nie dzięki temu Amiga przetrwała?
Teraz nie ma juz takiego klimatu jak dawniej. Amigowcy się podzielili na różne frakcje i żrą się na każdym kroku. Teraz od Amigi, Pegasosów wymaga się aby były praktyczne i można było nimi w pełni zastąpić pecety. Oczywiście nie neguję takich wymagań, ale z Amigi robi się zwykłą maszynkę jaką zawsze były lodówki, czy pecety zapominając zupełnie o jej "duszy".

[#15] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@Prince, post #14

Prince napisał(a):

> A czy to właśnie nie dzięki temu Amiga przetrwała?
> Teraz nie ma juz takiego klimatu jak dawniej. Amigowcy się
> podzielili na różne frakcje i żrą się na każdym kroku. Teraz od
> Amigi, Pegasosów wymaga się aby były praktyczne i można było
> nimi w pełni zastąpić pecety. Oczywiście nie neguję takich
> wymagań, ale z Amigi robi się zwykłą maszynkę jaką zawsze były
> lodówki, czy pecety zapominając zupełnie o jej "duszy".
>
>
Nie chciałem tego mówić bo nie wiedziałem jak zostałoby to przyjęte ale myśle tak samo, niestety

[#16] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #15

Klimat tworzą LUDZIE, a nie przedmioty. To tylko i wyłacznie od nas zależy czy jakis sprzęt posiada "duszę", bądź tzw. klimat. Taką "duszę" może posiadać jakikolwiek sprzęt, wszystko zależy od zaangażowania emocjonalnego właściciela. Równie dobrze może go posiadać więc Pegazos, A1, czy nawet pecet z amithlonem.

[#17] FAQ

@KeMoT, post #1

I dlatego uważam, że FAQ jest rzeczą niezbędną na tym zacnym portalu.

Ostatnia modyfikacja: 22.10.05 12:55
[#18] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #15

Nie chciałem tego mówić bo nie wiedziałem jak zostałoby to przyjęte ale myśle tak samo, niestety

Ale przeciez nie ma problemu. Nowe Amigi (lub stare ale dobrze rozbudowane) sa do uzywania, natomiast prawie nierozbudowane, dla nostalgii (starych gierek i dem w palu) :)
[#19] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@KeMoT, post #4

Na twojej new amidze pograsz w Doom 1 (Port DoomAttack) w około 5-10 Fps ;)

[#20] Re: FAQ

@Kokos, post #17

No to mnie nic innego nie pozostaje jak zaproponować Tobie stworzenie takiego FAQ. Zbierz najczęściej powtarzające się pytania, zbierz lub sam napisz do nich odpowiedzi i wyślij na adres redakcji. W przypadku dużej wartości merytorycznej z całą pewnością spotka się to z naszą aprobatą, a Ty będziesz miał swoją cegiełkę w rozwoju PPA :D
[#21] Re: FAQ

@mailman, post #20

Hmm... Grzegorz mówił, że ma pozbierane FAQ-a z różnych stron i trzeba je tylko przejżeć i uaktualnić. Poza tym nie czuje się znawcą tematu. :P

[#22] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@Andrzej Drozd, post #18

Dzisiaj Amiga to:
a ) nierozbudowane lub lekko rozbudowane modele (najczesciej A500, A600, A1200, znacznie rzadziej A1000 czy A2000) majace sluzyc w sumie jedynie zabawie...najczesciej nie maja nawet HDD...jak kiedys powiedzilem-konsolka dla ubogich
b ) rozbudowane modele (m.in. A1200, A3000, A4000-ktore ze wzgledu na najwieksze mozliwosci rozbudowy sluza niemal idealnie do do dzis ;P )
Chodzi mi tu glownie o rozbudowy w stylu 1230 czy 4040-czyli cos zapewniajacego lepsza wydajnosc w stosunku do czystej Amigi, ale jednoczesnie nie bedacego jeszcze jakims wielkim potworem)
c ) bardzo rozbudowane modele-np 1260+mediator1200+voodoo3 pci+kontroler ata/133 oraz usb 2.0...a takze Amigi z wszelkimi dopalaczami PPC-tu juz mozna sie pobawic nawet Q2...mozna tez zrobic duzo wiecej rzeczy niz na a ) i b )...i nieco wiecej niz na c )
d ) AmigaONE, Amy, Pegasos-czyli projekty oparte wylacznie na architekturze PPC (G3/G4...)-z wszystkich 3 najwieksze mozliwosci drzemia w pegasosie...niemniej nie jest to model mogacy natywnie uzywac AOS 4.0-ten tytul nalezy sie A1. Kazdy z tych komputerow jest zgodny wstecz tylko i wylacznie poprzez emulacje. Kazdy ma tez wielokrotnie wieksze mozliwosci niz nawet najbardziej dopakowana amiga serii classic (czyt. amigi starej generacji oparte na 68k)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Znam te uczucie gdy patrzysz na te klawiature, na ten znaczek C=, na te diody...gdy slyszysz jak amiga zaczyna czytac dyskietke...i nie slyszysz zadnego badziewnego wentylatora 30dB :P Wielu moze tego nie zrozumiec, poprostu sa zbyt mlodzi by wiedziec czym byla amiga swego czasu (ja bylem posiadaczem c64 do '92, amigi '92-'96...potem dlugo nic...a teraz PC od 2003 i mimo ogromnego wzrostu mozliwosci naprawde czesto tesknie za amiga...nawet sie bawie czasem moja A500 (czyt. szukam mozliwosci zastosowania tej konstrukcji...a nawet w dzisiejszych czasach tych mozliwosci jest calkiem wiele-szczegolnie jako bardzo stabilne urzadzenie sterujaco-pomiarowe :D ) Eh...duzo by gadac. Nic juz nie zastapi dawnej amigi, szkoda czasu na rozpamietywanie. Lepiej wziasc sie w garsc i zaczac szukac *duszy* w aktualnie posiadanym sprzecie...w koncu klon jaki jest kazdy widzi, niemniej nie znaczy to ze czegos sie z niego nie da wykrzesac :]
goraco pozdrawiam
[#23] Re: CZym dziś jest Amiga ?

@ami-ziom, post #22

(...) AmigaONE, Amy, Pegasos-czyli projekty (...)

Przy czym to w środku nie zeszło jeszcze z deski kreślarskiej pomysłodawców, a te dwa skrajne projekty istnieją i ludzie z nich korzystają. Taki detal
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem