[#1] Problem z Fast-atą
Zakupiłem ostatnio fast ate.I klaszycznie jest mały a raczej wielki problem.
Po podłaczeniu dysku 40 Gb widzi tylko 8 Gb (czyli tyle co standardowy).
Nawet na tych 8 Gb wyskakuja błedy sumy kontrolnej.Dzieje sie to na kazdym dysku podłaczonym do Aty.
Oczywiście wszystkie sterowniki mam zainstalowane.
Pracuje on jako standardowy konroler pod portem Primary.
Secondary nie dziala wogóle.
Mam w tej chwili kickstart 3.0 i narazie go nie mapuje.
Z góry dzieki za pomoc :)
[#2] Re: Problem z Fast-atą

@DjThunder, post #1

Skoro widzi jeden kanał, to niemożesz mieć poprawnie zainstalowanch sterowników . Bez sterowników widzi włlaśnie 1 kanał i niewięcej niż 8GB.
Jeżeli masz zainstalowany system 3.0 lub 3.1 to musisz jeszcze raz zainstalować sterowniki sprawdź w setapie programu Ata prefs czy widzi dysk i co pokazuje aaaaaaaaaa sprawdz czy podłączyłeś kabel od kontrolera do gniazda hdd na płycie Amigi możesz pisac na priva
[#3] Re: Problem z Fast-atą

@zbyniek, post #2

Jeśli chodzi o kabel to podłączyłem go pod 39 nózkę. Jeżeli chodzi o temat softu to na dyskietce mam ata3.driver i ata3.prefs. Uruchamiam prefs i co? Pojawia sie i... zaraz znika JAKIEŚ okienko. Poprostu przy tym głupieje.
[#4] Re: Problem z Fast-atą

@DjThunder, post #3

Miałem podobne problemy:)
Przede wszystkim prefsy wczytuje się za pomocą LMB przy starcie lub resecie
( zakładam, że masz w startup-seqence odpowiednią linijkę ).
Kiedy już dotrzesz do prefsów i zobaczysz swój HD, ustaw "No split", zmniejsz narazie
PIO na 3 ( u mnie domyślnie ustawiało się PIO5 i było to powodem błędów sumy kontrolnej ), ustaw jeszcze "Resident" i zapisz - powinno być dobrze.
Trzeba by też zaopatrzyć się w najnowsze stery;)

[#5] Re: Problem z Fast-atą

@Roman, post #4

najlepsza metoda jest wystartowanie bez startupa
wpisac tylko potem
1) setpatch
2) ata3.driver
3) ata3prefs i w preferencjach ustawic nosplit i dac uzyj (wyskoczy jakies tam dodatkowe okienko - dotyczy wersji ata6.1 i chyba 6.0)

po tym zabiegu powinno byc widac twardziela jako jedna partycje pod hdtoolbox'em:)

wazne aby preferencje uruchomic gdy juz sterownik ata jest aktywny

odpalic potem hoby zwyklego hdtoolbox'a z 3.1 i go formatnac tez rozkazem format z 3.1

albo punkty 2,3 powtorzyc pod 3.5 czy 3.9, z ta roznica ze pozniej skorzystamy z nowego hdtoolboxa i formatu
[#6] Re: Problem z Fast-atą

@DjThunder, post #1

Oki dzięki za pomoc.Coś pokombinuje.
Najwyżej będzie działała jako normalny kontroler, ale przynajmniej reseta
bede miał na tałeze :)
[#7] Re: Problem z Fast-atą

@Roman, post #4

040/40 ma szybszy dostep do pamieci ..wyciagalem 10.5 MB/s w PIO5 ..a po zakupie PPC ... tylko 6.5 MB/s ... 040/25 .czasem pomoze docisnac fastate i dodac wiecej napiecia na plyte
[#8] Re: Problem z Fast-atą

@DjThunder, post #1

A czy moglbys mi powiedziec z jakiego HD (marka, pojemnosc) tyle wyciagasz?
Mnie nie udalo sie przekroczyc 5 MB

[#9] Re: Problem z Fast-atą

@HOŁDYS, post #7

Właśnie z ta szybkościa to jest dziwnie.
Mam 030/50, płyta ma dobre zasilanie bo przez gniazdo i przez mediatora.
Z hadeka wyciągam 5.5 Mb/s a z Cd 1.5 Mb/s:( (pomiar sys info)
Przez co to moze byc.
Cd to Cdrw x40.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem