[#1] Dyskietki instalacyjne do A1200
Witam wszystkich ponownie.

Kupiłem A1200, dyskietki instalacyjne mam w wersji 3.1 i ... prawie wszystkie bo gdy podczas instalowania na dysku Workbencha program poprosił o Amiga fonts to niestety żadna z dyskietek posiadanych przeze mnie nie zadziałała.

Czy możecie mi poradzić co robić, jak zdobyć tą dyskietkę albo jak zdobyć wszystkie do innej wersji ( choćby 3.0 ) ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

[#2] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@KeMoT, post #1

Mozna sciagnac ADF albo DMS-obrazy dyskietek, niemniej legalnosc tego dzialania jest hmmm ograniczona :] taki obraz mozna zgrac na dyskietke zupelnie tak jak np. *.ISO mozna zgrac na CD-R
[#3] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@ami-ziom, post #2

ami-ziom napisał(a):

> Mozna sciagnac ADF albo DMS-obrazy dyskietek, niemniej
> legalnosc tego dzialania jest hmmm ograniczona :] taki obraz
> mozna zgrac na dyskietke zupelnie tak jak np. *.ISO mozna zgrac
> na CD-R
Tonący bryztwy się chwyta, moglibyście mi powiedzieć skąd to ściągnąć ? szukałem przed kilkoma minutami w Googlu ale tym razem prawdy mi nie powiedział.

[#4] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@KeMoT, post #3

Mozna sciagnac np. emule albo edonkeyem o ile masz gdzies PC w domu...
Poza tym na stronach raczej cięzko znalesc, bo ten system ma taki sam status prawny jak i windows :]
Ale zycze powodzenia...
[#5] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@ami-ziom, post #2

To jest nielegalne. Trzeba kupić. A w przypadku Kemota trzeba udać się z reklamacją do tego, kto mu to sprzedał.

A najlepiej kupować takie rzeczy w sprawdzonych miejscach jak np. AnimART
[#6] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@mailman, post #5

mailman napisał(a):

> To jest nielegalne. Trzeba kupić. A w przypadku Kemota trzeba
> udać się z reklamacją do tego, kto mu to sprzedał.

Wiem doskonale że to nie legalne i już staram się skontaktować z człowiekiem który Amigę mi sprzedał, jak narazie bez szczęścia.
Obawiam się jednak że on też po prostu może tego dysku nie mieć - co wtedy

[#7] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@KeMoT, post #6

Kupić AmigaOS w AnimART. I ja już dałbym sobie spokój z wersją 3.0/3.1, lecz od razu nabył 3.9. Wszystko jednak zależy od funduszy.
[#8] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@mailman, post #7

mailman napisał(a):

> Kupić AmigaOS w AnimART. I ja już dałbym sobie spokój z wersją
> 3.0/3.1, lecz od razu nabył 3.9. Wszystko jednak zależy od
> funduszy.

No fundusze się zbyły właśnie na A1200.
Dziwne, chodziłem po tej stronie AnimARTa i spisy widzę ale jak tam cokolwiek kupić - nie mam pojęcia.

[#9] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@KeMoT, post #8

Kontakt

W dziale Teleport poszukaj też innych firm. Na przykład w Matay kupisz OS 3.5.
[#10] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@mailman, post #9

Chyba tylko 3.1 jest dla mnie bo ten 3.5 to kosztuje krocie a do tego wymaga kickstartu 3.1 ( 40.xx ) a ja tam mam 3.0 ( 39.xx ) poza tym to jest na CD więc jak mam zainstalować to skoro nie jest na dyskietkach ?

Szlag by to trafił, żeby chć w formie ADF/DMS gdziekolwiek dostać ten jeden, jedyny dysk.... powrót po latach okazał się " wyboisty " bardziej niż myślałem.

[#11] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@ami-ziom, post #2

Co do legalności skopiowania od kogoś kopii dyskietek tego AmigaOS który ma się w KickStarcie Amigi, to sprawa ta była już wielokrotnie poruszana. Przecież to dokładnie jest przypadek zniszczenia oryginalnego nośnika, który to fakt nie kasuje nabytego wraz z Amigą prawa do posiadania plików charakterystycznych dla danego KickStartu. Nielegalne jest ściągnięcie i używanie tych plików w WinUAE na przykład, gdy się nie posiada oryginalnego KickStartu.
Chyba że w dołączonym do Amigi1200 certyfkatu legalności stanowi inaczej, ale o ile mnie pamięć nie myli, A1200 nie ma takiego certyfikatu.
Identyczna sytuacja ma miejsce w przypadku ROMów do MAME ściąganych z sieci, można je używać, o ile ma się cardridge z oryginalną grą (kto ma te cartridge?)... ale w przypadku KickStartu (gdy ma się A1200) nie jest to zazwyczaj problemem?
Poszukaj w Googlu - dyskietki instalacyjne do A1200 dużo łatwiej znaleźć niż KickStart.
Zresztą dyskietka fants to nie problem - ściągnij dowolny pakiet z fontami, załóż na partycji systemowej katalog Fonts i skopiuj tam pliki czcionek (np. w pakiecie MUI, w polskich Localach). Na dyskietce Fonts są dosyć kiepskie czcionki, co więcej niespolszczone, a pewnie będziesz chciał mieć system w naszym rodzimym języku. Nie potrzebujesz więc tej dyskietki....
[#12] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@wali7, post #11

Przecież to dokładnie jest przypadek zniszczenia oryginalnego nośnika, który to fakt nie kasuje nabytego wraz z Amigą prawa do posiadania plików charakterystycznych dla danego KickStartu.

Owszem, ale w tym przypadku przysługuje Ci prawo reklamacji. Załóżmy, że padła Ci płyta z OS 3.9. Z tego co piszesz posiadasz prawo pobrać jej obraz z sieci za darmo (posiadasz przecież Kickstart), tyle, że już ktoś inny złamał prawo, bo bez pozwolenia ten obraz rozpowszechnia.
[#13] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@wali7, post #11

> Co do legalności skopiowania od kogoś kopii dyskietek tego
> AmigaOS który ma się w KickStarcie Amigi, to sprawa ta była już
> wielokrotnie poruszana. Przecież to dokładnie jest przypadek
> zniszczenia oryginalnego nośnika, który to fakt nie kasuje
> nabytego wraz z Amigą prawa do posiadania plików
> charakterystycznych dla danego KickStartu. Nielegalne jest
> ściągnięcie i używanie tych plików w WinUAE na przykład, gdy
> się nie posiada oryginalnego KickStartu.
> Chyba że w dołączonym do Amigi1200 certyfkatu legalności
> stanowi inaczej, ale o ile mnie pamięć nie myli, A1200 nie ma
> takiego certyfikatu.
> Identyczna sytuacja ma miejsce w przypadku ROMów do MAME
> ściąganych z sieci, można je używać, o ile ma się cardridge z
> oryginalną grą (kto ma te cartridge?)... ale w przypadku
> KickStartu (gdy ma się A1200) nie jest to zazwyczaj problemem?
> Poszukaj w Googlu - dyskietki instalacyjne do A1200 dużo
> łatwiej znaleźć niż KickStart.
> Zresztą dyskietka fants to nie problem - ściągnij dowolny
> pakiet z fontami, załóż na partycji systemowej katalog Fonts i
> skopiuj tam pliki czcionek (np. w pakiecie MUI, w polskich
> Localach). Na dyskietce Fonts są dosyć kiepskie czcionki, co
> więcej niespolszczone, a pewnie będziesz chciał mieć system w
> naszym rodzimym języku. Nie potrzebujesz więc tej dyskietki....

Google znalazło mi tylko opisy WB i tonę kickstartów

No tak ale podczas instalacji, instalator woła o ten dysk - chciałbym dojść w miarę normalnie do końca tej instalacji.

[#14] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@wali7, post #11

Najlepiej zrób tak jak radzi Wali7; czyli w ten sposób:
bierzesz czystâ dyskietkë formatujesz jâ i nazywasz 'Fonts'. Podczas instalacji instalator porosi cië o niâ, ale tak jak szybko ja wîozysz szybko wyciâgniesz i po kîopocie.
Fonty poszukaj na aminecie wgraj do sys:fonts i po sprawie. Udanej instalacji :)
Zresztâ instalowane programy czësto wgrywajâ swoje fonty wiëc z czasem bëdziesz miaî z czego wybieraę. A jeôli chcesz system po polsku to i tak oryginalne fonty byîyby ci zbëdne.

[#15] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@11MASTEr, post #14

Poprosiłem znajomego, ten poszukał mi na P2P i... MAM tylko że wszystko jest w formacie ADF - co mam z tym teraz zrobić ?

[#16] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@KeMoT, post #15

Prrzeszukać forum lub zainteresować się stosownym artykułem w dziale Programy. Temat wałkowany był już milion razy.
[#17] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@mailman, post #12

no tak, ale to nie jest przypadek w rodzaju "ukradziona rzecz oferowana przez pasera nie przestaje być ukradziona". Bowiem nikogo nie interesuje pochodzenie plików (oryginalna dyskietka, giełda, sieć czy kumpel), ale posiadanie prawa do używania programu na nich. W przypadku Windows czy OS3.9 płaci się nie tyle za nośnik (chociaż i on zawarty jest w cenie produktu) co za prawo do używania oprogramowania. I dopóki prawa tego nie odsprzedamy (o ile licencja i nadrzędne w stosunku do niej ustawodastwo zezwala na odsprzedanie tego prawa) lub nie pozbędziemy się świadectwa legalności, mamy prawo używać programu.
Można się zastanawiać, co jest takim certyfikatem w przypadku A1200. Zazwyczaj sama dyskietka nie jest certyfikatem, a to z powodu jej nietrwałości. Najczęściej są to naklejki na pudełko czy dyskietkę, albo oryginalne klucze sprzętowe. Na posiadanych przeze mnie kompletach oryginalnych dyskietek z OS3.0 (mam dwa takie komplety, w tym jeden z oryginalnym etui), i nie dopatrzyłem się tam żadnych naklejek z licencją. Moim zdaniem jest nim obecnośc legalnego Kickstartu (legalnego - gdyż Kickstart też można skopiować, albo nielegalnie używać załadowanego z pliku). Mogę się mylić, ale chyba nikt z właścicieli praw do AmigaOS nie wypowiadał się w tej sprawie, ani też nie było jakiejś znanej sprawy sądowej.
Do Kemota - pojaw się na Amizaduszkach w Krakowie, to dostaniesz ode mnie oryginał tej nieszczęsnej dyskietki (nie potrzebuję dwóch). Albo zrób jak radziłem - załóż katalog Fonts i przegraj pliki czcionek z polskich locali - wystarczy do wszystkiego (i tak będziesz zapewne używał tylko polskich czcionek).
PS. Kemot ma już dzieki P2P tą dyskietkę. Więc chyba spokojnie wątek możemy spokojnie uznać za zamknięty ;)

Ostatnia modyfikacja: 23.10.05 22:13
[#18] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@mailman, post #16

W takim razie dziękuje wam wszystkim bardzo, po raz kolejny.
Tworzycie bardzo miłą społeczność :)

Jestem tak zapracowany i tak wiele czasu mi brakuje że wątpie bym znalazł czas na tą impreze ( czytałem już o niej ) - wybacz.

[#19] Re: Dyskietki instalacyjne do A1200

@KeMoT, post #18

Tworzycie bardzo miłą społeczność

Może by zrobić na PPA coś w stylu "cytat tygodnia"? Mogą to być cytaty pozytywne jak np. ten powyżej. A jeśli ktoś palnie głupotę, to następnym razem się %0010 razy zastanowi, zanim cokolwiek głupiego powie.

Muszę przyznać, że już dawno nie słyszałem określenia w stylu "Tworzycie bardzo miłą społeczność" :( Ostatnio same negatywy...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem