kategoria: A500
[#31] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Cordylus, post #30

oraz częściowo nie wiem do czego program - DirOpus

Prawdopodobnie masz na myśli menadżer plików DirectoryOpus, polecam Filemaster2.2, bo lżejszy :)

Większość dyskietek wyświetla się jako DF0:BAD. Czy da się cos jeszcze z nimi zrobić?

No jak napisałem wyżej, sformatować pod XCopy albo programem BadFormat....

Przy okazji co oznaczają w XCopy funkcje DOSCOPY, DOSCOPY+, itd... ?

Wpisz w wyszukiwarce google:
amiga xcopy instrukcja chomikuj docs9

znajdziesz plik txt z opisem po polsku :)
[#32] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@kjb666, post #31

Świetnie - naprawdę dzięki za pomoc!
Te informacje rozjaśniają wszystko, co mnie do tej pory trapiło.

Na razie nic wiecej mi nie potrzeba, zwłaszcza, że wyjeżdżam na dwa tygodnie z dala od mojej Amisi, ale trudno. Jak kocha to poczeka ;)

Spróbuję wtedy przerzucić na nią trochę adf!
Jeśli wynikną przy tym jakieś problemy - z pewnością powiadomię.
[#33] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Cordylus, post #32

Większość dyskietek wyświetla się jako DF0:BAD. Czy da się cos jeszcze z nimi zrobić?

Jeśli widać na nich zanieczyszczenia, pyłki itp. możesz spróbować je poczyścić. Spirytus (tylko nie salicylowy), ewentualnie wódka, namaczasz wacik i czyścisz. Kilkanaście sztuk tak udało mi się zreanimować, kilka z nich działa już dłuższy czas.
[#34] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Cordylus, post #32

Hmm...
W instrukcji obsługi Workbencha jest opis przenoszenia danych pomiędzy Amigą, a PC korzystając z dyskietek 5,25. Czy jest to gra warta świeczki, bo jak mi się wydaje adf na tym nie przeniosę?

Dyskietek takich, zarówno DD, jak i HD oraz stacji 5,25 do PC mam w bród, więc chciałbym się nieco na ten temat dowiedzieć.
[#35] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Cordylus, post #30

Hej,

Niemiecka klawiatura to nie problem. Kupujesz inna A500 i przekładasz klawiaturę (wystarczy poodkręcać wszystkie te male śrubki i przełożyć samą plastykową płytę z przyciskami).

Ja przy odnawianiu zawszę myję Cifem co by syf zszedł a póżniej to już wiadomo wybielanie na słońcu utleniaczem i na koniec pryskam plakiem do plastików. Ekekt zawsze doskonały.

Twojej też by się przydało wypielanie.
[#36] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Cordylus, post #34

Wg mnie najlepszy sposób na przenoszenie ADFów to program Paradise (jest on w pakiecie HOMBRE). Kabelkiem łączysz porty drukarkowe Amigi i PC przesyłasz ADFy, które nagrywają się bezpośrednio na dyskietkę. Szybko i bez problemu.

http://wiki.abime.net/file_transfer/hombre

Po stronie peceta koniecznie wersja 0.71b, ta z aminetu u mnie nie działa.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2012 15:24:28 przez zyga64
[#37] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@zyga64, post #36

Wygląda obiecująco, ale jest pewien szkopuł.
Sam pakiet HOMBRE jest w postaci adf, który to na Amigę trzeba przerzucic najpierw - a do tego programu nie mam.

Osobiście dziwię się, że nie da się nagrywać amigowych dyskietek bezpośrednio w PC. W końcu stacje są takie same, a system nagrywania zależy tylko od oprogramowania. Czy na pewno żaden z programów nie ma możliwości emulowania stacji dyskietek?
[#38] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Cordylus, post #37

Nie ma sprawy, też miałem ten problem i dostałem pomoc od użytkownika ppa - Norberta. Mogę nagrać ci dyskietkę z Hombre.
[#39] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Cordylus, post #37

system nagrywania zależy tylko od oprogramowania

Nie tylko, zależy też od układu kontrolera stacji. Pecetowe kontrolery nie mogą w normalnych warunkach nagrać innej ilości sektorów na ścieżce niż 9. Na ścieżce amigowej jest 11 sektorów (dlatego Amiga zapisuje na dyskietkę DD 880 kB, a PC tylko 720 kB).
[#40] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@zyga64, post #38

No to jestem HOMBRE zainteresowany, z tym że mam kolejne pytania:
1. Czy oznacza to, że można tym samym adf'y przesyłać, pomijając RAM?
2. Z tego co zrozumiałem w instrukcji korzystając z Windowsa 98 jest lepiej. Na czym to polega? Komputer z Win98 mam i używam, więc warto to rozpatrzeć.

Za dyskietki i wysyłkę chętnie zapłacę.
[#41] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Cordylus, post #40

Ad1. Tak.
Ad2. U mnie działa świetnie z XP (po zainstalowania drivera UserPort)

Napisz do mnie na priv.
[#42] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@zyga64, post #41

Chciałem od razu napisać na PW, ale nie mogę. Wygląda na to że nie mam nabitego jakiegoś limitu postów, czy coś w tym stylu, albo po prostu nie wiem jak. Coś tu chyba jest inaczej jak na innych forach.

XP w tej chwili niestety nie mam, ale skoro działa spokojnie pod 98, to nie ma problemu.
[#43] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Cordylus, post #42

Jeszcze mozesz sprobowac PC2Am.
Na Amidze dostajesz dodatkowe urzadzenie PC, ktore ma dostep do wszystkich napedow w pc (fdd,hdd,cd,dvd) - jednak wymagany jest min kick2.0

dla kick 1.3 pozostaje ParBENCH

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2012 00:06:38 przez Norbert
[#44] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Rodney, post #1

Od kolegi z Warszawy (dzięki OlaHughson) dostałem dyskietki z Workbenchem 2.05 i Ruffian Tumble.

Workbench uruchomił się bez większych problemów jednak Ruffian Tumble (dysk 1) wyskakuje jako "DF0: ????" :(

Czy da radę jakoś tą dyskietkę odratować? :/
[#45] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Rodney, post #44

Ta gra jest niedosowa, wiec włóż dyskietkę do stacji i zrób reset Amigi.
[#46] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Norbert, post #45

Ja ze swojej strony polecam do przenoszenia danych na amigę pakiet Amiga Explorer z pakietu Amiga Forever. Ten element jest wprawdzie shareware, ale bez limitów funkcjonalnych a cena nie jest wysoka (bo można kupić tylko AE bez Amiga forever) więc później jak się spodoba wypadałoby kupić. Jakie ma zalety? Ano takie, że po zainstalowaniu programu na PC wystarczy połączenie z amigą przez RS232 oraz odpalony na amidze min. workbench 1.3, program sam podpowiada co należy wklepać na amidze aby zdalnie pobrać na Amigę klienta i go odpalić, dzięki któremu poprzez program na PC pięknie widać wszystkie napędy amigi, kickstart itp. Można eksplorować (ach polszczyzna) napędy i tam nagrywać dane lub przeciągnąć plik .adf na napęd z dyskietką i w taki sposób nagrać z obrazu adf dyskietkę bezpośrednio na amidze. Co ciekawe wszystkie napędy są widoczne jako .adf więc przeciągnięcie ich do PC powoduje utworzenie obrazu .adf. Jedyną wadą tego rozwiązania jest prędkość - a w zasadzie jego brak (prędkość portu RS, na A500 max 19200bps). Niemniej jako awaryjne przerzucanie danych super. Jak powiedziałem tylko działający WB i kabel rs232.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2012 22:01:05 przez posylus
[#47] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Norbert, post #45

Niestety, Amiga trochę poświeci lampką DRIVE i wraca do ekranu KS.
[#48] Re: A500 i nowicjusz w świecie Amigi

@Rodney, post #47

Przepraszam za doubleposta ale zapomniałem napisać:

Przy starcie Amigi ponoć lampka CapsLock'a ma raz zamigać i zgasnąć. W moim przypadku Capslock wogóle nie błyska, a gdy nacisnę go w Workbenchu to dioda się nie świeci, lecz Capslock działa.

Nie działa również kolumna klawiszy F1, Q, A, Z i lewy klawisz Amiga. Czy jest to naprawialne?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem