[#1] Turbiacz do CDTV/A500
Cześć koledzy Amigowcy.
Wpadła mi w ręce oto taka maszynka:

i specyfikacja:odnośnik

Pytanie z mojej strony brzmi, jak załączyć pamięć? nie jest ona autokonfigurowana z tego co zdążyłem zrozumieć. Co prawda dopiero dzisiaj będę montował to coś, ale już chciałbym wiedzieć jak załączyć pamięć. Moja Commodore CDTV ma także dysk twardy, kickstart 3.1 i działa pod ClaasiciemWB.

dzięki!
[#2] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #1

Pod specyfikacją masz pliczek spakowany LHA z setupem dla tej karty. Daj znać czy uda Ci się domknąć CDTV z zamontowaną kartą.

Ciekawe ile Cię kosztowało to turbo?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2012 14:32:28 przez waldiamiga
[#3] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #1

Nie wiem czy to upchniesz w cdtv z zamknięta obudową.
Jak pamięc jest nie autokonfigurowalna to programem addmem
http://aminet.net/util/boot/addmem301.lha
[#4] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #1

W linku z opisem ktory podales masz soft do konfiguracji tej karty. Emm spoznilem sie:).

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2012 14:35:50 przez fazior
[#5] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@fazior, post #4

Dzięki Panowie. To się popisałem buractwem ;)
Jeśli jej nie upchnę drogą konwencjonalną, skonstruuje taśmę i schowam ją może gdzieś pod spodem. Dam znać jak mi to poszło wieczorkiem.

P.S.

Turbo za skrzynkę piwa otrzymałem.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2012 16:18:52 przez R_J_MacReady
[#6] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #5

zawsze mozna wylutowac podstawkę i turbo wlutować na stałe, wtedy powinno wejsc
[#7] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@faza, post #6

Racja. Kiedyś miałem RAM Elboxu 8MB fastu, dość wysokie było bo pamięci ZIP były no i pasowało, tutaj nie jest wysokość problemem a wielkość... myślałem, że to będzie jednak mniejsze. Zobaczymy. Burza na maxa u nas i leje jak z cebra więc i czas dla Ami jest.
[#8] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #7

Wstępnie mogę napisać że zmieści się w obudowie. Problemem u mnie jest uszkodzony kick 3.1, ułamał się pin i musiał go wsadzić na dodatkową podstawkę, zrobić styk z drutu przez co jest wysoki. Zamówiłem dodatkowe podstawki na 68000 i całość powinna się zmieścic nie stykając obudowy Ami. Nieźle :) jak będzie gotowe zapodam zdjęcia OK pewnie za parę dni.
[#9] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #8

Czekamy na foty i rezultat- fajną perełkę wynalazłeś OK
[#10] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@BULI, post #9

Doszły podstawki, dzięki którym być może upchnę turbo (dzisiaj to będę robił).
Pytanie dla użytkowników CDTV.

Czy pod płytą główną znalazło by się ewentualnie miejsce, mam na myśli szczelina na 1,5cm wysokości bym mógł tam umieścić ewentualnie turbo? Taśmę w razie czego wykombinuję.
[#11] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #10

Niestety musiałbym wywalić Kicka 3.1 i switcha żeby weszło rozszerzenie, więc to odpada.
Będę musiał wsadzić pod płytę główną i usunąć zasilacz ;) jest czas i będzie też efekt zapewne :)
[#12] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #11

Miejsca jest sporo.
-wywalić bądź zmodyfikować zasilacz, może go jakoś podwiesić?
-wykonać obudowę bądź samą podstawkę pod Turbo.
-taśma IDE przerobiona pod wymagany socket

Ciekawie się zapowiada ;)
[#13] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #11

Uparłem się jak cap i chcę dążyć do swojego.
Postanowiłem że zasilacz zostanie w środku bądź go przesunę pod tace z płytą główną.
Miejsca jest sporo, wystarczająco:

Tylko chcę zasięgnąć waszych porad.
Muszę wyciągnąć zasilacz z obudowy, inaczej raczej sie nie da, co mógłbym skonstruować by zastąpiło obudowę ale żeby jednocześnie nie było boom? :)
Czy jakiś plastyk wystarczy? To samo pytanie tyczy się turbo, ponieważ chyba nie może leżeć płasko na podłodze obudowy. Czy styropian przewodzi prąd? mógłbym go zastosować prowizorycznie na początek.

W między czasie jest tragedia z robieniem tasiemki, tylko dla hardkorow z cierpliwością jest to zajęcie przeznaczone ;)
[#14] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #13

Metalowa obudowa jest potrzebna do dobrego ekranowania elektromagnetycznego, szczegolnie ze chcesz wsadzic zasilacz jeszcze blizej elektroniki niz normalnie.
Mozna splaszczyc obudowe ale dla bezpieczenstwa lepiej wylozyc wnetrze takiej obudowy jakims cienkim plastikiem w srodku zeby nie bylo zadnego zwarcia.
Na upartego mozna wykonac obudowe z laminatu do PCB, warstwa miedzi na niej tez zbierze ew "smieci".
Styropian pod turbo mozna, a nawet trzeba podlozyc, raczej oczywiste jest ze nie bedzie szczesliwa lezac bezposrednio na metalu bo moze zwierac. Widze conajmniej 2 otwory w ktorymi mozna by potem przykrecic turbo do obudowy zeby to pewnie i bezpiecznie siedzialo. Mozna wywiercic w spodzie obudowy CDTV odpowiednio dziury, nagwintowac je , i wkrecic tam takie mocowania jakimi sie przykreca plyty glowne w PC do obudowy.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2012 01:43:52 przez karaczan
[#15] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #13

Pamiętaj też, żeby przesuwając zasilacz zapewnić mu dopływ powietrza z wentylatora. Ja bym nie kombinował tak, tylko zrobił coś z tym kickstartem 3.1 tak, żeby turbo się zmieściło na właściwym miejscu. Na pewno będzie bezpieczniej i trwalej. Robienie taśmy do procesora to jednak ryzyko.
[#16] Re: Turbiacz do CDTV/A500

@R_J_MacReady, post #1

Mam podobny problem z uruchomieniem Fastu z kartą Neuroth 020:
http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?product=M-Tec+68020&company=&amiga=&intf=&mid=&base=dec&pid=
Ściągnąłem dyskietkę z softem z liknku powyżej i jest na niej addmem
niestety po uruchomieniu addmema prosi o podanie parametrów komendy.
Moja karta ma 1 Mb. Jakie parametry trzeba wpisać ?
Dodam że ściągałem również addmema z aminetu i tamten z kolei wyrzuca błąd z opcjami do wyboru suspend i reboot. Czy może to oznaczać jakieś uszkodzenie karty?
Sam CPU 020 jest widoczny w sysinfo

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2012 13:16:47 przez Blizzard
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem