[#1] CD-ROM
Witam
Jestem szczćśliwym posiadaczem A1200+HDMaxtor 3,2 Gb+kick 3.0+Elbox1200/0-8+Workbench3,1 i przez IDE próbujć podłączyć CD-ROM jak narazie bezskutecznie.Próbowałem przy pomocy Ide-fix97 , Amicdrom
kombinowałem z mountlistą a nawet na gołym systemie plus w/w soft i nic!
W związku z tym pytam jakie wymagania ma spełniać CD-ROM żeby mógł być podłączony do Amigi ???
Oczywiście sprawdzałem wszystkie możliwe konfiguracje zworek i na dysku i na CD.Oba napćdy są na pewno sprawne (zresztą mam kilka).Wićc może jest coś o czym nie wiem.
A i coto jest ten standart Atapi ?
Pozdrawiam
Tadek[code][url][i]
[#2] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #1

jakie wymagania ma spełniać CD-ROM żeby mógł być podłączony do Amigi?

W zasadzie żadnych, każdy CD-ROM ATAPI (czyli większość) powinien działać.

Oczywiście sprawdzałem wszystkie możliwe konfiguracje zworek

Polecam HDD jako master i CD jako slave.

A i coto jest ten standart Atapi ?

To standard komend dla CD-ROM-u, rozszerzenie zestawu komend IDE.

[#3] Re: CD-ROM

@Grzegorz Kraszewski, post #2

To o konfiguracji jest raczej oczywiste.Inne sprawdzałem tylko dla zasady.
Tylko czemu nie działa ??? Nawet BootMenu nie widzi CD (a może nie powinno ?) HDtoolBox też nie i HDinstalTools też nie.Oczywiście kabel IDE jest na przejściówce 2,5/3,5 cala.[code]
[#4] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #3

Czy na pewno poprawnie zainstalować system obsługi CD-ROM-u?
[#5] Re: CD-ROM

@mailman, post #4

No tutaj jest pewien problem bo skrypt instalacyjny Idefix97-a zawiera polecenia protect (+parametry) i to dość czćsto a InnstallerNG wyswietla mi kłopoty na tym etapie chociaż Protect jest katalogu C i działa (sprawdzałem) mimo to narzćdzia Idefix97-a działają komunikat na koniec instalacji mówi że program jest zainstalowany.Przy instalacji Amicdrom problem sprawia narzćdzie znajdujące sterowniki (scsi.device)-szatkuje obraz.Dopiero zdjćcie bitu E z tego narzćdzia (nie pamićtam jak sić nazywa) umożliwia instalacjć.
Próbowałem zainstalować te programy przy użyciu systemowego installera ale wtedy w obu przypadkach system sić wieszał. [code]
[#6] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #1

Potrzebujesz paru plikow:

L:CacheCDFSFileSystem
DEVS:atapi.device
DEVS:DOSDrivers/CD0

(ten ostatni oczywiscie gdziekolwiek indziej tez)

Ja moge je podrzucic dopiero w srode (byc moze w poniedizalek).
Popros najlepiej kogos innego.

PS. Jesli masz jeden dysk twardy (ilosc partycji na nim nieistotna) i ten CD Rom to ustaw sobie Unit (CD Romu) na 1 (biorac pod uwage to, ze HD to master, a CD to slave).

Programy CD Romu Ci nie wykryja, chyba ze juz masz CacheCDFS zainstalowany.

[#7] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #5

gwoli ścisłości - to że EarlyBootMenu, czy HDToolBox nie widzą CD to jest zupełnie normalne (w menu startowym widoczny byłby dysk SCSI podpięty do BlizzardaPPC)
Może coś z unitem ustawiasz nie tak jak trzeba? Slave zazwyczaj ma unit 1.
Co do plików, to jak napisał przedmówca:
- filesystem, czyli np. CDFS, Allegro...
- device - np. atapi.device, lub patch (wtedy wykorzystujesz stary scsi.device) np. eide
- mountlista - w niej zwróć uwagę na prawidłowy Unit, device, filesytem . Jest to zwykły plik tekstowy, a ww pola muszą zgadzać się ze stanem faktycznym (reszta zazwyczaj się nie zmienia) - czyli tym co używasz.
W razie czego pisz na priv.
[#8] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #5

Zaopatrz się w program MakeCD do nagrywania płyt z http://www.makecd.core.de/ i w ustawieniach programu jako sterownik wybierz atapi.device (atapi.device musi być w katalogu sys:devs), jeśli tam zobaczy Twój Cdrom to już połowa sukcesu, znaczy że np. kable są OK. Bez tego nie ma co kombinować z filesystemami.
[#9] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #1

Daj jakis namiar gdzie mam ci wyslac dyskietke startujaca z sterownikami CD-ROM (w formacie ADF). Jezeli z tej dyskietki nie wystartuje CD-ROM, tzn ze masz problem sprzetowy. Na dyskietce sa trzy rozne sterowniki (AmiCDFS i CacheCDFS do recznej instalacji oraz AmiCDFilesystem z instalatorem).
[#10] Re: CD-ROM

@Andrzej Drozd, post #9

tadekp7@o2.pl
Z góry ślicznie dzićkujć.
Pozdrawiam
Tadeusz Prokurat[code][url]
[#11] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #1

Napisz jak wyglada twoja moutlista do CDROM oraz jakie masz ustawione w niej tooltypes
[#12] Re: CD-ROM

@Norbert, post #11

Witam
Device=scsi.device lub atapi.device
Unit=1
filesystem=cdfilesystem lub filesystem którego nazwy nie pamićtam (jestem w kafejce) pochodzący z programu Amicdrom
Ostatni parametr zmieniałem zależnie od programu którego używałem i (Idefix97 lub Amicdrom)
Pozostałych parametrów nie ruszałem.[code][url]
[#13] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #12

Wpisy w tooltypes ikonki mają wiekszy priorytet, wiec mozliwe ze tam masz cos wpisane
[#14] Re: CD-ROM

@Norbert, post #13

Plik jest RWED jeśli o to chodzi ?[code]
[#15] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #14

Moutlista w ktorej uruchamiasz sterownik do CDROM ma na pewno ikonę.
Do tootlypes dostanie sie po wcisnieciu ikony i wybraniu z gorengo memu ICONS->INFORMATION
[#16] Re: CD-ROM

@NorberMY5Jt, post #15

Tak o tym myślałem
[#17] Re: CD-ROM

@Nowyizielony, post #1

Panowie dzićkujć mam CD-ROM
Szczególne podzićkowania należą sić panu Andrzejowi !
Jak zrobić żeby tu były polskie litery ??? Zwłaszcza Ć
[#18] Re: CD-ROM

@Andrzej Drozd, post #9

Mam prosbe o wyslanie do mnie obrazu owej dyskietki, bowiem mecze sie ze swoim cd-romem kilka godzin i nic... Moze instalator zalatwi sprawe. Z gory dzieki... moj adres: xaroo(at)poczta.fm
Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem