[#1] Numeracja Amig
Wiecie, zastanawialiście się skąd się wzięły liczby przypisane naszych kompów? :)
[#2] Re: Numeracja Amig

@parallax, post #1

Nigdy. Można z nich coś odczytać czy to tylko numer seryjny?
[#3] Re: Numeracja Amig

@parallax, post #1

Pierwszy numer z powietrza lub wyobraźni, potem ustalono że komputerki domowe będą miały numerację kilkaset a te profesjonalną w tysiącach. Nie zastosowano tego do konsoli multimedialnej i do gier, oraz nagięto w przypadku domowego komputerka z AGA który dostał numerek powyżej tysiąca.
Panowała (nie wiem czy do końca) zasada że dodatki do poszczególnych modeli miały wspólną podstawę numerową, np. dodatki do pięćsetki maiły numery 5xx.

Pozdrawiam
[#4] Re: Numeracja Amig

@parallax, post #1

Sezon ogórkowy he ?

Odyseja kosmiczna - super nowoczesny HAL (IBM)) 9000, to brzmi dumnie !
[#5] Re: Numeracja Amig

@RadoslawF, post #3

W prasie A1200 z obudową Infinitv była reklamowana jako A1300
[#6] Re: Numeracja Amig

@parallax, post #1

Amiga 1000 była punktem wyjścia, a Amiga 500 miała być zmodyfikowaną wersją A1000 dostępną dla ludu do zastosowań półprofesjonalnych. Skoro przodujące wówczas ośmiobitowce to były C-64 i Atari 65XE, to uznano pewnie, że skoro profesjonalne 16 bit to będzie A1000, to półprofesjonalne będą Amigi z "setkami" (aby numeracja była wyższa niż w ostatnich modelach 8-bit, ale niższa niż w modelach profesjonalnych). Poza tym najpierw wyszło chyba Atari 520 więc chciano zachować też jakąś analogie do konkurencji. Amiga 600 ma "stówkę" więcej bo to taka 500 po liftingu. A1200 wyszło z tej samej linii co A600 i dawało w sobie nowe układy więc było czymś na kształt 2x600.

Z modelami profesjonalnymi w gruncie rzeczy było prościej bo dodawano tysiączek w każdym nastepnym modelu.
[#7] Re: Numeracja Amig

@Duracel, post #6

"Z modelami profesjonalnymi w gruncie rzeczy było prościej bo dodawano tysiączek w każdym nastepnym modelu. "

Było, ale nie do końca, przed pojawieniem się A3000 była jeszcze A2500 i A1500, obie na bazie A2000. Po A3000 powstała też A3000UX, a A3000 i A4000 miały jeszcze wersje tower.

Pozdrawiam
[#8] Re: Numeracja Amig

@RadoslawF, post #7

Zgadza się, ale dzięki nadaniu nazw "A2500" i "A1500" można było się łatwo domyśleć, że pierwsza jest jakąś poszerzoną wersją A2000 a druga jakąś uproszczoną wersją.
[#9] Re: Numeracja Amig

@parallax, post #1

Pierwsza Amiga nie miała liczby w nazwie. Dali dopiero po ukazaniu się późniejszych modeli.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2012 23:31:35 przez Pinto
[#10] Re: Numeracja Amig

@Duracel, post #8

Obie były bogatszymi wersjami A2000, A1500 była bogatsza o drugiego flopa a jej nazwa jeśli już to bardziej sugerowała rozbudowaną A1000.

Pozdrawiam
[#11] Re: Numeracja Amig

@Pinto, post #9

Masz na myśli prototyp Lorraine ? Nikt jej nie bierze pod uwagę, bo to prototyp. Pierwsza Amiga to A1000
[#12] Re: Numeracja Amig

@azazel44, post #11

Może mieć rację, na obudowie A1000 jest tylko napis Amiga, na kolejnych modelach z numerkiem ten numerek jest widoczny na obudowie. Ciekawy jestem jaki był napis na opakowaniu.

Pozdrawiam
[#13] Re: Numeracja Amig

@azazel44, post #11

Właśnie tak jak Radek i Pinto napisał, pierwsze Amigi, przed wypuszczeniem A500 nie miały oznaczenia 1000. Na tabliczce znamionowej jest tyko napis Amiga Dopiero chyba wersje PAL mają napis Amiga 1000, ale tutaj mogę się mylić.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2012 10:38:20 przez flops
[#14] Re: Numeracja Amig

@flops, post #13

Mówi się, że po wprowadzeniu na rynek A2000, celem rozróżnienia poszczególnych modeli, wprowadzono nazwę Commodore Amiga 1000 w miejsce Commodore Amiga.
[#15] Re: Numeracja Amig

@altcomputing, post #14

Faktycznie mi się pomyliło, nie chodziło o A500, tylko o A2000, bo A2000 była wcześniej.
[#16] Re: Numeracja Amig

@Duracel, post #6

Dodatkowym modelem numeracji była ilość pamięci.
Wspomniane C-64 czy Atari 65XL to 64 KB lub 65 tys. bajtów; cała seria: Plus 4, C-16, C-128, Atari-130XL, CPC-464, Timex 2048, Spectrum 128, wpisuje się w ten trend Amstrad PC512, Atari 520 i Amiga 500.
[#17] Re: Numeracja Amig

@Skotos, post #16

To powinna być chyba Amiga 512, ale może zaokrąglili ;)
[#18] Re: Numeracja Amig

@Skotos, post #16

Timex 2048 miał 64kb RAMu, więc liczba chyba nie pasuje.
[#19] Re: Numeracja Amig

@kjb666, post #18

Na 100% miał 48 KB RAM (oraz 16 KB ROM, które pewnie liczysz), 2 lata pracowałem na tych komputerkach.

Poza tym: http://en.wikipedia.org/wiki/Timex_Computer_2048
[#20] Re: Numeracja Amig

@parallax, post #1

numeracja Amig nie miała żadnego głębszego sensu czyli tak jak cała polityka Commodore nie...
[#21] Re: Numeracja Amig

@XoR, post #20

Akurat sama numeracja miała największy sens :)
To co napisał Skotos uzupełnia moje wnioski.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2012 09:34:52 przez Duracel
[#22] Re: Numeracja Amig

@XoR, post #20

:P
[#23] Re: Numeracja Amig

@Duracel, post #21

[#24] Re: Numeracja Amig

@Skotos, post #16

Coś w tym jest ,

ja dodam od siebie że zazwyczaj jak komputer konkurencji wychodził póżniej to nazwą nawiązywał do modelu który ma pokonać bądz zrównać się z nim.

Było Atari 520 to jest Amiga 500 bo nie mogli przecież nazwać Amiga 520....
[#25] Re: Numeracja Amig

@kjb666, post #18

jak nie? 2*4*8 = 64. 0 ma na celu wypełnienie pustego miejsca, żeby najwyższa cyfra zajmowała miejsce tysięcy, co daje do zrozumienia, że 64 należy pomnożyć przez 1000. siedzi, pije i chrupki
oczywiście ktoś mógłby zapytać: dlaczego akurat 2048, a nie np. 8402? Ano dlatego, że 2048 to akurat równe dwa kilobajty i w tej postaci ładniej wygląda. siedzi, pije i chrupki detektyw
[#26] Re: Numeracja Amig

@snajper, post #25

Nikt o cd32 nie wspomnial jeszcze. Ale tu akurat wszystko jasne, ma cd i 32bit ;)
[#27] Re: Numeracja Amig

@damianx, post #24

Nie do konca komputery konkurencji nawiazywaly do symbolu amigi, u atari 260, 520, 1040 byla to ilosc ramu komputera a nie zadne nawiazanie do amigi. Tak samo w 8bit, 65 lub 130. Wlasciwie to nazwa amiga wziela sie stad zeby w alfabecie byc przed atari.
[#28] Re: Numeracja Amig

@parallax, post #1

tak zastanawiałem się i doszedłem do wniosku, że numeracja wzięła się z kosmosu
[#29] Re: Numeracja Amig

@Ender_ppa, post #28

A ja sądzę, że numeracja jest wypadkową większości przedstawionych koncepcji :) I wielkość pamięci, i nośna nazwa, i powiązanie modeli profesjonalnych i domowych itd.
[#30] Re: Numeracja Amig

@Duracel, post #29

To może kolejne genialne pytanie, skąd wziął się pomysł na dwa klawisze nad kursorami ? Czemu nie 3 czy 5 ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem