@jawor,
post #1
Hmm... jeśli potrzebujesz amisi do celow nostalgicznych to radze ci co następuje:
- potrzebujesz obudowy Tower - tutaj dobrym wyjsciem jest allegro, ja mam infinitiv i jestem zadowolony - raczej malo stabilna konstrukcja, ale jesli nie przenosisz kompa to styka
- karta gfx bardzo wskazana - z tym, ze bez sensu wtykac voodo III jesli masz tylko 030 - utaj moze starczyc zorro II + jakoklwiek karta - moze nie jest to demon szybkosci,ale i tak lepiej niz AGA, a komfort pracy z systemem i np shapeshifterem, czy arteffect duzo większy
- zamiast przejsciowki zainwestuj w kontroler 4xeide - podlaczysz do 4 napedow (np. osobny dysk dla emulatora maca, albo do wymiany danych z pc, dysk podstawowoy + naped cdrom), a i transfer bedzie lepszy
- co do karty turbo - po pierwsze wystaw na aukcje 030 !!! Polecałbym co najmniej 040/40. Co do PPC - ok, ale pod warunkiem ze drugim procem bedzie co najmniej wspomniane 040/40. Kiedys przesiadlem sie z 040/40 na karte ppc gdzie byla motorolka 040/25 - komfort pracy z OS 3.1 i aplikacjami 68k spadl znacznie a mala ilosc i slaba jakosc oprogramowania pod ppc mi tego nie wynagrodzila. Karta ppc jednak umozliwa odpalenie MorphOS na classicu a i na OS4 mozesz poczekac