[#1] Zakupy?
najpierw co mam:
w desktopie:
amisia 1200
Blizzard 1230 IV z 32MB
jakis tam dysk

a teraz co chcialbym kupic:
ROM 3.1 (40.068) - 79 zł
Przejściówka 2,5"-3,5" - 25 zł
CD-RW 52x32x52 - 119 zł
Mediator PCI 1200 - 589 zł
Voodoo 3 2000 - 99 zł

i to narazie chyba tyle bo na wiecej mnie chyba nie bedzie stac;]

co o tym myslicie? moze doradzicie jakies zmiany w moich planach? czy nie bede mial problemu z wspolpraca mediatora i blizzarda? da sie to w ogole naraz podlaczyc?
[#2] Re: Zakupy?

@jawor, post #1

A jesteś pewien że inwestowanie w klasyka to jest na pewno to, co chcesz robić? Za niewielką rożnicę w cenie miałbyś pegaza 1 z G3, i znacznie większe możliwości...

[#3] Re: Zakupy?

@MinisterQ, post #2

a gdzie go moge dostac? na eF sa tylko pII i ceny mnie troche smuca :(

a klasyka tak czy inaczej bym chcial dopakowac bo na dzisiejsze czasy sam blizzard 1230 IV to kupa gowna a lubie klasyczne amigi
[#4] Re: Zakupy?

@jawor, post #3

Jeśli chodzi o pegaza 1 to tylko z drugiej ręki. Na giełdzie PPA czasem zdarzają się bardzo ciekawe okazje. A co do rozbudowy klasyka - wszystko zależy co chcesz na nim robić. Nawet rozbudowa o PPC nie da znaczacej poprawy komfortu pracy - jak na dzisiejsze czasy...

[#5] Re: Zakupy?

@MinisterQ, post #4

amisia jest dla mnie wspomieniem a nie narzedziem pracy ;]

do pracy mam blaszaka, bo na amisie nie ma softu ktory wykorzystuje w pracy;]

amisia stoi i poprostu ja czasem odpalam zeby pograc. a teraz bym chcial odpalac zeby pograc w cos lepszego, obejrzec film i posluchac muzyki i tyle. wiec chyba klasyk wystarczy?

chodzi mi glownie o to czy te komponety beda ze soba wspolgraly i czy potem bede mial mozliwosc np. zamiany Blizzarda na PPC bo takie cos planuje potem[czy do mediatora mozna podlaczyc blizzarda lub ppc normalnie, bez zadnych przelotek ani niczego podobnego?]
[#6] Re: Zakupy?

@jawor, post #5

O oglądaniu filmów możesz zapomnieć od razu. Nawet na PPC to jest niewykonalne z klasykiem. Pogranie w coś lepszego - na 040 z kartą graficzną odpalisz quake w 320x256, i może wyciągniesz z 10 fpsów. Na 060 będzie troche lepiej, no i dojdzie jeszcze możliwość słuchania mp3 w pełnej jakości, co na 040 jest niewykonalne. PPC współpracuje z mediatorem, bez żadnych dodatkowych przelotek, niemniej transfery do karty graficznej są niższe niż przy dedykowanej blizzardowi karcie BVision. Generalnie rzecz biorąc - dobrze się zastanów.

[#7] Re: Zakupy?

@jawor, post #5

Z Twoich wyliczeń wyszło 911zł, to naprawdę dużo. Jeśli chcesz nadal pchać w klasyka to sprawdź czy BlizzardPPC i BVision nie wyjdzie taniej a przy tym zyskujesz dwukrotne przyspieszenie na programach m68k i np. Quake pod PPC. :D
[#8] Re: Zakupy?

@Sylwester, post #7

czyli zamiast mediatora i voodoo = 688 zł

mam kupic:
BlizzardPPC 603e/240 - 040/25 - 599 zł
BVision PPC - 369 zł

to wychodzi 968 ;]

duza jest roznica szybkosci? oplaca sie wydac te 300 zł wiecej na PPC i ta grafike?

a wrazie czego nadal bede mogl do tego dokupic g-rexa? czy BVision jest podlaczana w to samo gnizado co g-rex?
[#9] Re: Zakupy?

@jawor, post #3

a klasyka tak czy inaczej bym chcial dopakowac bo na dzisiejsze czasy sam blizzard 1230 IV to kupa gowna...

popatrz, 911zł i nadal masz tego blizzarda 1230. Żadna muza ci na tym nie pojdzie, chyba ze lubisz modki albo sidy. No... mozna jeszcze bezposrednio z audio CD puszczac.

Żeby z ta muza bylo calkiem ok to trzeba 060/50 a to chyba z 5 stówek co najmniej, lub 040 ale tu juz mp3 bez full wypasu.

W kazdym przypadku dajesz ponad 1 000 zł. G3 w zasiegu reki.

Jakbys sie uparł przy klasiku to osobiscie polecam wersje z mediatorem i voodoo. BV nie w kazdym przypadku jest szybsze od voodoo. Z Medem masz wiecej ramu na gfx, rozwiazanie problemu zasilania plyty glownej, koniec problemu mieszania dzwieku z cd z Paulą + dzwiek na PCI, no i mozliwość dokoptowania paru bajerow na pci w przyszlosci.
[#10] Re: Zakupy?

@jawor, post #8

Nie jestem pewien ale lepiej kupic PPC 160 / 040/25 i podkrecic PPC160 do 200 MHz. Cena mniejsza a PPC 200 od 240 nieodbiega drastycznie. Niech sie wypowiedzą posiadacze kręconych PPC160 ;)

[#11] Re: Zakupy?

@Malin, post #10

eee...

to ja juz sie zamotalem.

czyli jezeli PPC to ten: BlizzardPPC 603e/240 - 060/50 [ponad 1000zl ;( ]

ale chyba lepiej jednak kupic PPC ;]

a moze mediator + PPC + voodoo? ale to juz chyba bardzo duzo mnie wyniesie ;]

a voodoo 3 2000 a voodoo 3 3000 to duza roznica?

1000zł pegasos w zasiegu reki - plyta glowna owszem, a gdzie ram, grafika i jakies dodatki w postaci dysku i tak dalej?

jezeli pegasos[w przyszlosci na pewno kupie] to tylko ten:
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=322&sid=e41f2f3b4018820f7e4ef7a7086b6134

ale to mnie czeka jakies 1,5 roku odkladania stypendium ;] ;]

---edit---

popatrzylem na to wszystko, pomyslalem i chyba nie ma sensu ladowac tyle kasy w klasyka;[;[

kupie mu rom 3.1 zainstaluje OS 3.5 albo 3.9 [one maja jakies wymagania sprzetowe?] dorzuce mu cd i tyle mu wystarczy a reszte odkladam na pegasosa

Ostatnia modyfikacja: 02.11.05 15:45
[#12] Re: Zakupy?

@jawor, post #11

a gdzie ram, grafika i jakies dodatki w postaci dysku

Zapodajesz 256 MB RAM, co nie powinno przekroczyć 150 zł, Radeona 9250, albo 9200SE (100 - 150 zł), dysk bierzesz z Amigi.
[#13] Re: Zakupy?

@Grzegorz Kraszewski, post #12

kupuj Pegaza, VoodooIII 2000 dostaniesz ode mnie za darmo jak sobie kupię Radka :)
zupełnie poważnie - ceny między 1000 a 1500 zł to pułap cenowy używanych Pegazów I, 1500 - 2000 zł to przedział Pegazów II. Nie warto pchać tyle kasy w klasyka (miałem już kilka PPC, Medka, różne karty graf... w tym wypadku wiem o czym piszę ;) ). Klasyk jak na dziś, to raczej do gier polecam (a tam ani z PPC, ani z k. graf. przesadnie wielkiego pożytku nie ma)
[#14] Re: Zakupy?

@wali7, post #13

to odkladam kase i pewnie zanim odloze to stanieja jeszcz bardziej, a moze pojawi sie jakas nowa seria ;]

jak kupie przejsciowke i rom do klasyka to was pomecze o podlaczanie cd-romu i jego urchomienie, oraz instalacje systemiku (pewnie kupie 3.5)

moze od razu jak ktos jest chetny i chce pomoc laikowi to niech poda maila a ja sie odezwe za jakis czas ;]
[#15] Re: Zakupy?

@jawor, post #14

To ja mam takie pytanie: 1000 zł kosztują Pegazy I??? Wiem, że używane. Ale wiem też, że miały jakieś problemy z Articią, da się to jakoś naprawić?
A PII - ceny na Efunzine sięgają 3000 zł...A Wy tu piszecie o 1500-2000. Jak są one wyposażone?

[#16] Re: Zakupy?

@OSH, post #15

3000 kosztuje cały komputer w jakiejś tam konfigóracji i z G4.
1500-2000 kosztuje używana płyta PII
800-1000 kosztuje używana PI
Artici nie da się naprawić. Utrudnienia to niedziałanie poprawne w
niektórych konfigóracjach sprzętowych, np karta grafiki na AGP i chyba
karta TV (nie jestem pewnien, czy akurat o to chodzi, ale tego typu
rzeczy po prostu nie będą dobrze działać bez kombinacji w
sterownikach) Na pewno 3d w kartach nowszych niż R7xxx nie działa.

[#17] Re: Zakupy?

@jawor, post #11

Zamiast kupowac ROM , sprzedaj tego BIV i kup jakas 040 . ROM3.1 sobie bedziesz mogl remapowac z pliku , a przyspieszenie spore .

[#18] Re: Zakupy?

@jawor, post #1

Hmm... jeśli potrzebujesz amisi do celow nostalgicznych to radze ci co następuje:

- potrzebujesz obudowy Tower - tutaj dobrym wyjsciem jest allegro, ja mam infinitiv i jestem zadowolony - raczej malo stabilna konstrukcja, ale jesli nie przenosisz kompa to styka

- karta gfx bardzo wskazana - z tym, ze bez sensu wtykac voodo III jesli masz tylko 030 - utaj moze starczyc zorro II + jakoklwiek karta - moze nie jest to demon szybkosci,ale i tak lepiej niz AGA, a komfort pracy z systemem i np shapeshifterem, czy arteffect duzo większy

- zamiast przejsciowki zainwestuj w kontroler 4xeide - podlaczysz do 4 napedow (np. osobny dysk dla emulatora maca, albo do wymiany danych z pc, dysk podstawowoy + naped cdrom), a i transfer bedzie lepszy

- co do karty turbo - po pierwsze wystaw na aukcje 030 !!! Polecałbym co najmniej 040/40. Co do PPC - ok, ale pod warunkiem ze drugim procem bedzie co najmniej wspomniane 040/40. Kiedys przesiadlem sie z 040/40 na karte ppc gdzie byla motorolka 040/25 - komfort pracy z OS 3.1 i aplikacjami 68k spadl znacznie a mala ilosc i slaba jakosc oprogramowania pod ppc mi tego nie wynagrodzila. Karta ppc jednak umozliwa odpalenie MorphOS na classicu a i na OS4 mozesz poczekac
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem