[#1] Amiga na wp.pl ;)
Mały artykulik - Cmentarzysko Technologii :) w którym wspominają Amigę: http://komputery.wp.pl/kat,12773,wid,8070156,wiadomosc.html?rfbawp=1130964923.597

[#2] Re: Amiga na wp.pl ;)

@Marek Szyprowski, post #1

Tia - Podoba mi się wniosek autora, Amiga odeszła w zapomnienie, bo w
procesorach x86 zamontowano koprocesory matematyczne :))

[#3] Re: Amiga na wp.pl ;)

@Kaczus, post #2

z deczka debilkowaty ten artykul

amiga umarla (sic!)
zero o c64, amstradach, timex'ach, ZX'ach i innych wynalazkach (np. polskie Elwro, Mera, Meritum)

(tak specjalnie ominalem a***i bo to syf)

autor powinien zostac wyslany na przymusowe szkolenie w kwesti starych technologi komputerowych
[#4] Re: Amiga na wp.pl ;)

Tutaj "Felieton: Dobrzy artyści kopiują, wielcy kradną" również wspominają Amigę i też nie w artku, a w komentarzach.

[#5] Re: Amiga na wp.pl ;)

@Kaczus, post #2

Cenzura WP SUXX
Pisałem komentarz jak jeszcze twojego tutaj nie było i do tej pory nie został on opublikowany, następny jak widzę też, w pierwszym zapodałem na końcu link do strony PPA.

[#6] Re: Amiga na wp.pl ;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Może dałeś za dużo kwiatków?
[#7] Re: Amiga na wp.pl ;)

Ten artykuł jak i niektóre komentarze do tego jak i podobnych artykułów świadczą o tym, że przynajmniej w Polsce nie ma dobrych źródeł informacji o historii Amigi. Podejrzewam, że jeśli nawet ktoś chciałby zweryfikować słowa autora to poza komentarzem i podaniem paru kontrargumentów to niewiele zdziała.
Takie artykuły, a zwłaszcza wnioski w nich zawarte przeinaczają moim zdaniem prawdziwą historię Amigi, raz przez niedopowiedzenia a w innym przypadku przez błędną ocenę czym tak naprawde była (i jest) Amiga.
Z resztą nie tylko artykuły, również w szkołach, na studiach, na wykładach o historii komputerów (a miałem takie wykłady w języku angielskim w poprzednich semestrach) nie było ani słowa o Amidze (a o różnych innych była mowa lub wzmianka), nie było nic o takim człowieku jak Jay Miner a było o wielu innych.

Dlatego zwracam się z prośbą do wszystkich ludzi, którzy mogą coś zdziałać - nie pozwólmy by przeinaczano historię Amigi i komputerów. Chciałbym zachęcić wszystkich, którzy jeszcze żyją i znają historię naszego komputera by stworzyć (lub chociażby w znacznej częsci przetłumaczyć z innych źródeł po uzyskaniu pozwolenia) historię Amigi bo tylko my możemy napisać o tym komputerze z entuzjazmem i dbaniem o prawdziwość faktów i wszystkie szczegóły.

Nie pozwólmy umrzeć historii Amigi!
Chciecie żeby obraz Amigi był utrwalany ciągle i ciągle jako A500 ze stertą dyskietek, jako komputer niby bez systemu? Jeśli nie i zależy komukolwiek na tym by zacząć zmieniać coś w tym zakresie to czas działać :)

Mam nadzieję, że znajdą się ochotnicy do zbierania informacji, tłumaczeń i weryfikacji.
Jednak czy tacy ludzie się znajdą? Mam nadzieję, że tak. Czekam na jakiś odzew choćby tutaj na forum.

[#8] Re: Amiga na wp.pl ;)

@grxmrx, post #7

Dobra, ja się na to pisze, to może być ciekawe :D. Zresztą wypadałoby wreszcie porządnie napisać historie naszego komputerka, bo jak się czyta takie głupoty to aż się chce kogoś zastrzelić ;)
[#9] Re: Amiga na wp.pl ;)

@grxmrx, post #7

to może stworzyć (choćby na PPA) podstronę z historią Amigi... mnie osobiście bardzo interesuje prehistoria Amigi (od pierwszych pomysłów Minera, poprzez Loraine, do pojawienia się A1000 i poźniej A500). Przydałby się może jakiś koordynator projektu, a może oprzeć na zasadach w styli Wiki? Tak czy inaczej przydałby się osobny dział na PPA - "Historia".
[#10] Re: Amiga na wp.pl ;)

@wali7, post #9

wali7 napisał(a):

> Przydałby się może jakiś koordynator
> projektu, a może oprzeć na zasadach w styli Wiki? Tak czy
> inaczej przydałby się osobny dział na PPA - "Historia".

2xTAK.

[#11] Re: Amiga na wp.pl

@wali7, post #9

Na stronę czy dział jest zawsze miejsce. To dobrze, że pare osób popiera pomysł, ale poparcie nic nie zmieni. Koordynatorem projektu mogę być ja, jeśli musi już być taka osoba. Nie chodzi jednak o poparcie pomysłu, ale o ludzi, którzy mogą coś w tym kierunku robić, na przykład pisać o historii Amigi ogólnie lub historii Amigi w Polsce (o ludziach związanych kiedyś z Amigą), potrzebni są tłumacze i ludzie, którzy mogliby też informacje weryfikować i uzupełniać.
Wikipedii zrobić nie zdołam, a gotowych wykorzystać w PPA nie mogę (bo z tego co przeglądałem wynika, że są one na licencji GPL a ja na taką się zgodzić nie mogę). Stworzyłem więc namiastkę wiki i o tym poinformujemy (jako PPA) mam nadzieję dzisiaj lub wkrótce.
Napiszcie czym moglibyście się zająć w tym temacie.

[#12] Re: Amiga na wp.pl ;)

@grxmrx, post #7

Kiedyś do jednego maga scenowego napisalem taki artykulik o historii Amigi. Poszukam na moim starym dysku, a jak nie znajde to skontaktuje sie rednaczem :) coby mi podeslał ze swoich archiwów. Co prawda jak to pisałem miałem moją A1200 chyba dopiero rok lub dwa, ale może dałoby sie z tego zrobic jakiś zaczątek czegoś wiekszego. Sami ocenicie.

Gdzieś na necie widziałem bardzo obszerny tekst o historii Amigi po angielsku. Moze wystarczyloby właśnie takie przetłumaczyc i/lub ewentualnie przeredagowac? Trzeba by tylko to znaleźć :)

Btw. na Wikipedii amiga jest całkiem znośnie opisana łącznie z terazniejszą sytuacją. Nie wiem czy moznaby tam poznuej dodać linka do tej naszej historii, jak juz powstanie.
[#13] Re: Amiga na wp.pl

@R-Tea, post #12

Ten tekst, a właściwie cała masa tekstów i materiałów są na stronie http://amiga.emugaming.com

Miejmy nadzieje, że autor strony zgodzi się na tłumaczenie tekstów z jego strony.

[#14] Re: Amiga na wp.pl

@grxmrx, post #13

ja mogę część przetłumaczyć (w ramach dostępnego czasu wolnego)
[#15] Re: Amiga na wp.pl ;)

Amiga Forever and Ever!

[#16] Re: Amiga na wp.pl ;)

@mailman, post #6

Pewnie nie lubią reklamy innych portali ;)

[#17] Re: Amiga na wp.pl ;)

Hmm.Tekst ten czytałem na stronie http://www.pcworld.pl/ i prawde mówiąc teoria upadku Amigi troche mnie ubawiła.Zresztą autor nie tylko w tym przypadku popisał sie swoją ogromną "znajomością" tematu.Przykład chocby lamp które według niego umarły a w rzeczywistościci żyją i mają sie dobrze.Jak dla mnie całe te wypociny (bo ciężko to nawac artykułem) to totalne dno pod względem merytorycznym.

[#18] Re: Amiga na wp.pl

@wali7, post #14

Na stronie http://aug-poznan.jdm.pl/ jest tłumaczenie z amiga.emugaming.com do roku 1989. Wysyłałem e-mail do autora tłumaczenia, ale bez odpowiedzi, na GG również nikt się nie pojawia... Wysłałem e-mail na listę dyskusyjną tej grupy amigowców. Mam nadzieję, że ktoś odpowie. Nie ma sensu dublować pracy gdy można byłoby zająć się uzupełnianiem i weryfikacją podstawowych informacji.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem