[#11]
Re: USB - w czym problem?
@_arti,
post #9
patrząc na mojego Spidera
Spider to zwykła karta PCI z kontrolerem EHCI USB 2.0, jedynie ze zmodyfikowanym identyfikatorem urządzenia, nie porównuj go z innymi kartami USB dla Amigi.
to jeden układ, trochę rezystorów i 4 porty
Nie jest tak. Jeśli chcesz interfejsować jakikolwiek gotowy układ USB z Amigą, to musisz przygotować interfejs między Amigą a tym układem USB. Czyli coś co będzie tłumaczyło "język elektroniczny" szyny Zorro czy clockportu, na "język" danego układu. Jeśli chodzi o Zorro to żaden z istniejących układów USB nie da się podłączyć bezpośrednio do tej szyny, więc albo trzeba stworzyć taki interfejs (zwykle w postaci jakiegoś układu CPLD lub FPGA), albo cały kontroler USB od nowa (jak zrobił Michael Boehmer z Denebem). W przypadku clockportu jest trochę łatwiej, ale też sprawa nie jest tak trywialna jak by Ci się wydawało.
Drugie pytanie, które mi się nasuwa - czy napisanie sterownika do stosu Poseidon wymaga pełnego dostępu do źródeł tegoż? Chris nie zrobił jakiegoś API czy dokumentacji?
Nie wiem czy wymaga dostępu pełnego dostępu do źródeł, ale nie ma takiego publicznego API do Poseidona, które pozwalałoby na napisanie nowego sterownika. Oczywiście, ktoś mógły się podjąć inżynierii wstecznej istniejącego API, jednak skoro sam autor go nie udostępnił to widać miał w tym swój cel. Trzeba zwrócić uwagę, na to, że Poseidon właściwie nigdy nie był "za darmo", więc zrobienie czegoś takiego celem stworzenia sterownika do innej, nowej karty byłoby moralnie (a może i nawet prawnie) wątpliwe.