[#1] Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?
Witam!
Mam Blizzarda 1260 (64MB RAM) w obudowie Micronik Infinitiv II.
Czy jest potrzeba go chłodzić? Czy nie spale go bez radiatora i wiatraczka?
Jeżeli chłodzić to samym radiatorem czy wiatrakiem też?
Czy ktoś z Was używał 1260 przez długi czas bez chłodzenia i było wszystko OK?

[#2] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@martinflash, post #1

Lepiej dmuchac na zimne tz. na cieple :)
Osobiscie polecam jakikolwiek radiator na 060 wraz z wiatraczkiem.
[#3] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@Phibrizzo, post #2

No nie wiem, czy czasem 040 nie jest "cieplejsze" :) Ale zgadzam się, że lepiej dorzucic ten radiator...wentylatora jednak raczej nie potrzeba...poza tym w Tower jest wiecej miejsca niz w desktopie. Kwestia chlodzenia nie jest wiec az taka wazna.
[#4] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@martinflash, post #1

Hmmm Zoltan jak pamietam renedrował raz chyba ze 20 godzin a miał Ami w desktopie i podołało, fakt ze gorący był komp ale nie było zwiechy no a Ray wygrał :) ... Ale dla wszelkiej spokojności przyklej radiator

[#5] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@martinflash, post #1

Radiator w zupełności wystarczy, byte był z tych porządnych tzn. wyższy niż 1 cm oraz na całą powierzchnie 060; nie zapomnij o paście termoprzewodzącej.

[#6] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@11MASTEr, post #5

Jeżeli karta chodzi na 50 mhz to żadne chłodzenie nie jest potrzebne, miałem w desktopie i 060 (tyle, że klapka była zdjęta) ponad rok i często Ami chodziła kilkanaście godzin dziennie.
[#7] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@martinflash, post #1

Mam Blizarda 060 w towerce kilka lat i nigdy nie mialem problemow z chlodzeniem.
Nie mam radiatora ani wiatraka. Mam sima 64MB i 32MB w kontrolerze SCSI.
Nie ma problemow.

Pozdrawiam
[#8] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@Phibrizzo, post #2

Nie kręcone 68060 nie trzeba niczym chłodzić, nawet radiatorem i to w upalne dni.
[#9] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@kmilota, post #8

Ale ja mam 1260/66 - zmieniony oscylator z 50 na 66!
Czy też nie trzeba chłodzić?

[#10] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@martinflash, post #9

Najlepiej jeszcze sprawdz, na jaką częstotliwość jest przystosowany ten procesor. Jeśli tylko na 50MHz to obowiązkowo radiator i wentylatorek.
[#11] Re: Blizzerd 1260 - czy trzeba chłodzić?

@kmilota, post #10

Sam radiator wystarczy. Swoje 060 podkręcałem z 50 na 66 i radiator o wysokości ok 2 cm przymocowany na całej powierzchni proca wystarczy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem