[#1] Amiga 500 Plus czy Minus WTF?
Cześć,

Uwaga, będzie mega-lamerski post, ale nie znam się więc pytam.

Kiedyś kupiłem sobie A500. Dziś dopiero dokładniej przyjrzałem się płycie a tam na laminacie jak byk stoi "A500+ rev. 8A.1". A nad tym żółta naklejka "A500". Trochę się zdziwiłem, bo na obudowie nie ma plusa, ale jako że nigdy nie czaiłem o co chodzi z tymi plusami i milionem rewizji płyt A500, to poguglałem.

Wyszło coś, co pewnie jest oczywiste dla 99% forumowiczów, czyli że A500 ma cały 1MB ramu, ECS i kicka 2.04. Mnie to tylko bardziej zdziwiło bo moja Amiga ma 0,5MB na płycie i rom 1.3. Nie wiem jak z chipsetem.

Poczytałem na http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=9, że Commodore sprzedawało "zdowngradeowane" płyty A500+ jako A500 (i chyba też odwrotnie ;D). Nawet jest tam fota takiej płyty jak moja ("rebadged"). Cóż, człowiek uczy się całe życie, a nawet nie ma co myśleć o Commodore jako skurczybykach z powodu takich praktyk bo wszyscy tak robią, vide np. Pentiumy II Intela sprzedawane jako Celerony z zaniżonymi zegarami, radośnie kręcące się później z 300MHz na 500 etc...

W związku z powyższym mam dwa pytania:

1) Jak rozpoznać chipset? Zakładam że w tej mojej zubożałej A500+ (powinna się nazywać A500+/- kurde) jest OCS, ale kto wie. Jak to sprawdzić z poziomu WB?

2) Czym się jeszcze różni płyta A500+ od zwykłej A500? Poza romem, chipsetem i ramem? Jest jakiś zysk z rewizji 8A.1? :)

Pozdr!
Nathanel
[#2] Re: Amiga 500 Plus czy Minus WTF?

@Nathanel, post #1

http://www.ppa.pl/forum/amiga/25381/amiga-500-rev-8a
[#3] Re: Amiga 500 Plus czy Minus WTF?

@nazwa_użytkownika, post #2

O... dzięki. Kajam się.
[#4] Re: Amiga 500 Plus czy Minus WTF?

@Nathanel, post #3

A co do pentiumów II i celeronów,to tam sprawa wyglądała nieco inaczej niż "downgrade"

jak wiemy celeron ta taki gorszy pentium (kiedyś,dziś juz jest to inaczej)czyli jakiś się nie udał to my go ciach laserem kastrujemy o te wadliwe elementy i mamy celerona to tak w uproszczeniu.

W starych pentium II pamięć cache była oddzielnym elementem na płytce procesora i działała z połową jego częstotliwości i to ona była tym "hamulcem"

W Celeronach jej nie było i dlatego ten nasz C300 dodajmy wersja A kręciła sie bez problemu na 500 po zamalowaniu paru pinów na złączu.

tak to chyba leciało.....
[#5] Re: Amiga 500 Plus czy Minus WTF?

@damianx, post #4

Celerony 266 i 300 nie miały cache L2 wcale, Celerony od 300A (później A znikało) miały L2 zintegrowane w układzie (czyli 1 kość a nie 2 na laminacie jak w pentiumach II wczesnych) pracujące z pełną prędkością rdzenia (i jak dobrze pamiętam 128KB tej pamięci). A krętliwość wynikała z FSB - 66MHz vs 100MHz oraz procesu technologicznego 0.18um (iirc).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem