[#1] A 1200 problem z grafiką
Dzis rano ddpalam moją A1200 (towerr, Blizzard 1260,scandoubler elbox zewn FF) i nagle na monitorze info NO SIGNAL, widze że dioda od HD się pali i WB się ładuje i nagle jest sygnał na monitor ale taki rozmazany jak na zdjęciu poniżej. Czy padła mi płyta główna (oby) czy scandoubler (oby nie bo dałem za niego kupe kasy)....

[#2] Re: A 1200 problem z grafiką

@martinflash, post #1

Czy przez composite video lub wyjscie TV tez masz taki obraz?
[#3] Re: A 1200 problem z grafiką

@Norbert, post #2

przez composite jak podłączyłem to mam po środku czarny pas szerokości 5 cm i po bokach biało. A jak się odpala to są te pasy kolorowe z Blizzarda co się pojawiają. ale WB nie widać.

[#4] Re: A 1200 problem z grafiką

@martinflash, post #3

A bootmenu Amigi jak sie prezentuje?
[#5] Re: A 1200 problem z grafiką

@Norbert, post #4

bootmenu jest OK

[#6] Re: A 1200 problem z grafiką

@martinflash, post #5

Zewnętrzny scandoubler ma takie małe pokrętełko z tyłu. Weź malutki śrubokręt i spróbuj trochę pokręcić (delikatnie). Choć dziwne, że Bootmenu masz OK (a może nie masz, tylko, że tam przy dwóch kolorach i dużej czcionce nie widzisz tych odchyleń?)
[#7] Re: A 1200 problem z grafiką

@mailman, post #6

Boot Menu było OK bo wyświetlało sie w PAL a WB miałem ustawiony w Double PAL i coś scandouble nie chce tego dobrze wyświetlać. Ustawiałem teraz PAL Laced i jest OK tylko te odświerzanie wkurza bo jak szybko rusza się myszką to widac te pasy. Także nie wiem czy scandoubler nawala czy co? Ale i tak mam nie tak z płytą główną ponieważ jak sięnagrzeje (30 min i więcej) to jak zresetuje go to już nie chce odpalić. Odpala dopiero po ostygnięciu. Nie wiem co może być nie tak?
Wymieniu płyte główną i sprawdze.

[#8] Re: A 1200 problem z grafiką

@martinflash, post #7

Kręciłeś pokrętełkiem z tyłu? To na bank jest to. Spróbuj też go poprawić, bo może Scandoubler się wysunął (w końcu on trochę waży).
[#9] Re: A 1200 problem z grafiką

@mailman, post #8

Wyłącz Amisię i odczekaj z minutę. W międzyczasie sprawdź czy scandoubler dobrze siedzi w gnieździe. Potem włącz Ami, odczekaj 5 minut (scandoubler musi sie rozgrzać do temperatury roboczej) i zacznij delikatnie kręcić śrubką przy napisie "Adjust". Jak się nic nie poprawi, to spróbuj założyć zworkę na "phase" i powtórz regulację.
Powyższy teks jest (skrótowo) z oryginalnej instrukcji Elboxu i bardzo proszę mnie nie ścigać jak coś się zepsuje.
Powodzenia.

[#10] Re: A 1200 problem z grafiką

@Kitech, post #9

Kitech masz instrukcji do tego Scandoublera

[#11] Re: A 1200 problem z grafiką

@martinflash, post #1

robiłeś tuning zasilania na płycie głównej bo Blizzard A1260 bierze sporą ilość prądu, a na pewno masz jeszcze inny osprzćt podpiety

[#12] Re: A 1200 problem z grafiką

@seb@, post #10

Tak, oczywiście mam. Wspomniałem Ci w Twoim poście. że będę go miał za parę tygodni jak będę w domu i go wziąłem. Czego potrzebujesz (niestety nie mam dostępu do scanera)?
[#13] Re: A 1200 problem z grafiką

@Kitech, post #12

pisze do czego są te zworki i czy Scandoubler podwaja tylko czestotliwość w PAL, czy likwiduje miganie tylko dla PAL

[#14] Re: A 1200 problem z grafiką

@seb@, post #13

seb@ napisał(a):

pisze do czego są te zworki

enable rozwarta: regulacja wyłączona
enable zwarta:: regulacja załączona
phase rozwarta: taktowanie: sygnał zegara normalny
phase zwarta: takt.: syg. zeg. odwróc.
FF-ena rozwarta: tryb FlickerFixer
FF-ena zwarta: tryb ScanDoubler
222mod rozwarta: zainstal. układy pamięci 518221 FRAMs
222 mod zwarta: ... 518222 FRAMs

i czy Scandoubler podwaja tylko
czestotliwość w PAL, czy likwiduje miganie tylko dla PAL

- Konwertuje wszystkie tryby 15kHz na standardową częstotliwość VGA 31,5 kHz
- Z zainstalowanym FlickerFixerem wszystkie tryby 15 kHz z przeplotem (Interlace) są konwertowane do nie migotających standardowych trybów VGA 31,5 kHz.
[#15] Re: A 1200 problem z grafiką

@Kitech, post #12

może zrobisz ksero i mi wyślesz pocztą :D

[#16] Re: A 1200 problem z grafiką

@martinflash, post #7

Witam wydaje mi sie ze masz dwa problemy zle wyregulowany scandubler i problem z jego zasilaniem ja sobie wyprowadzilem dodatkowy przewod z punktu zasilania stacji dyskow i podlutowalem do portu od strony elemetow
a takze we wnetrzu samego scandublera dodalem male radiatorki na stbilizatorach 5 voltow chyba byly dwa takie.To urzadzonko strasznie sie grzeje szkoda ze producent wykonal obudowe z plastiku bo gdy byla metalowa to mozna by do niej cieplo odprowadzic.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem