[#1] Plustek Optic Pro P12 i Amiga 2000
Plustek Optic Pro P12 i Amiga 2000.
Czy da się go podłączyć do 2000 w zasadzie nierozbudowanej (4MB Ram 68000, HDD, ECS)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
[#2] Re: Plustek Optic Pro P12 i Amiga 2000

@Piotr456, post #1

Ten skaner jest na port rownloegly. Nie slyszalem dotad o skanerze LPT dzialajacym na standardowym zlaczu rownoleglym Amigi, a juz na pewno nie slyszalem o dzialajacym na Ami Plusteku.
Amigowe zlacze Parallel, a raczej ta czesc hardware'u ktora je obsluguje, nie jest do konca kompatybilna ze standardem przemyslowym :) i dlatego jest ten problem ze skanerami. Dzieki Bogu drukarki chodza normalnie.
Ale w ogole to istnieje kilka skanerow, do ktorych sa sterowniki na AmigaOS (pakiet BetaScan), lecz watpie by wsrod nich bylo cos do Plustekow.
[#3] Re: Plustek Optic Pro P12 i Amiga 2000

@Piotr456, post #1

jak masz hdd w 2000 to znaczy ze masz scsi i mozesz podpiąc jakis skaner scsi (ja mam umax astra 1200s i działa spoko - pegaz + scsi)
[#4] Re: Plustek Optic Pro P12 i Amiga 2000

@Piotr456, post #1

Dziękuje wszystkim za rady. Szkoda, że producenci ami nie uzgodnili standartów z przemysłowym
[#5] Re: Plustek Optic Pro P12 i Amiga 2000

@Piotr456, post #4

To nie tylko chodzi o standarty. Np od kilku lat mamy w Amigach i komputerach amigopodobnych USB, i co z tego ? Sterowniki do skanerów zatrzymały się gdzieś tak na roku 1999. Po prostu nikomu nie chce się kontunuować prac nawet nad tymi sterownikami które są. Chociaż z tego co się zorientowałem są one w większości portami z Linuxa.
[#6] Re: Plustek Optic Pro P12 i Amiga 2000

@Piotr456, post #4

Napisałem:
Ale w ogole to istnieje kilka skanerow, do ktorych sa sterowniki na AmigaOS (pakiet BetaScan), lecz watpie by wsrod nich bylo cos do Plustekow.

Mialem na mysli oczywiście, że istnieje kilka skanerow na LPT do ktorych sa sterowniki dla Ami, ale zdaje sie, że niestety nie obejdzie sie bez sprzetowej laty, a wlasciwie to bez calkiem nowego portu, jakim jest trudno dostępny Parallizer autorstwa Spidi'ego wraz z softem przez niego napisanum do tego kontrolera. Wiem, ze to dziala bo kumpel tego uzywal i chyba jeszcze uzywa.
Ale jesli faktycznie masz w tej A2000 scsi to ta droga latwiej, szybciej i taniej uzyskasz mozliwość skanowania na Ami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem