kategoria: Sprzęt
[#1] Adapter SD to 2.5 IDE44Pin
Siema. Są adaptery do podłączenia karty CF do Amigi. Na Allegro znalazłem adapter który robi to samo tylko z kartami SD. Czy to dobre rozwiązanie? Czy karta SD nadaje się do zastosowania jako dysk twardy? Czy nie będzie takiego samego problemu jak z CF gdzie jest ograniczona liczba zapisów?
W aukcji napisali "Wspiera PIO, Multi-Word DMA i Ultra DMA". Zastanawiam się czy takie bajery pozwolą współpracować Amidze z takim adapterem.
[#2] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@QkiZ, post #1

Teoretycznie powinno w Amidze działać, jak jest w praktyce to dowiemy się jak kupisz, przetestujesz i napiszesz swoje wrażenia oraz wyniki testów.

Pozdrawiam
[#3] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@RadoslawF, post #2

hehe, myślałem że ktoś już to zrobił i chciałbym bazować na czyichś doświadczeniach. zastanawia mnie tylko czy karty SD też mają problem żywotności jak CF.
[#4] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@RadoslawF, post #2

Działa i to całkiem ładnie :)
[#5] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@RAL, post #4

Jakie prędkości transferu pokazuje SysInfo dla kart SD ?

Pozdrawiam
[#6] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@RAL, post #4

w amidze konieczne hdd , w klasyku musi byc świerkot nowe gadźety do nowych komputerów
[#7] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@RadoslawF, post #5

Na FastAta wychodzi około 4 MB/s.
[#8] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@QkiZ, post #3

Tak. Karty SD również mają problem żywotności jak CF. Do jednych i do drugich kart są używane praktycznie te same lub podobne układy pamięci. Różnica jest jedynie taka, że przy karcie CF znajduje się inny układ obsługujący złącze IDE (czyli pomiędzy złączem a układami ramu) niż w przypadku kart SD.
[#9] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@RAL, post #4

A ja mam inne pytanie odnośnie IDE-SD. Dwie przejściówki IDE-CF jakie posiadam działają ale dioda LED HDD nie świeci jak ich używam. Jak to jest z diodą w przypadku IDE-SD?
[#10] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@maliburoad, post #9

To zależy czy przejściówka jest dobrze zaprojektowana. Zwykle i tak da się to naprawić - patrz tutaj.
[#11] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@strim, post #10

Dzięki, ten wątek wszystko wyjaśnia.

Ale dalej jest pytanie jak to jest z IDE-SD? Tam jak nie będzie to działać to już chyba tak prosto nie będzie.
[#12] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@maliburoad, post #11

A jo podepnę się do tematu - czy używa ktoś zamiast kart CF, które mają problem z trwałością mikro dysków twardych w obudowie cf (microdrive, kiedyś tak lansowane przez IBM)? Czy to nie będzie lepsze rozwiązanie niż karta FLASH ?
[#13] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@posylus, post #12

W amidze nie będzie lepsze, coś takiego zalecał bym do systemów które niepotrzebnie zapisują dane na dysku, coś jak windows mieszający pamięcią wirtualną. Amigowe systemy tego nie robią a ręcznie raczej nie zajedziesz karty CF. A microdrive to jednak dysk mechaniczny z podatnością na uszkodzenia mechaniczne.

Pozdrawiam
[#14] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@RadoslawF, post #13

Dzięki, czyli olewam sprawę MD i biorę CF.
Pozdrawiam
[#15] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@posylus, post #14

Jak już takie MD masz pod ręką to sobie sprawdź czy nie uzyskasz na nim większych transferów niż na CF, jeśli nie to odłóż do szuflady.

Pozdrawiam
[#16] Re: Adapter SD to 2.5 IDE44Pin

@RadoslawF, post #15

Nie mam, będę kupował, tylko jak czytałem o problemach z trwałością cf pomyślałem o MD. Więc zamówiłem CF.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem