[#1]
Problemy z kasowaniem plików i katalogów
Od dłuższego czasu mam irytujący problem z kasowaniem tworzonych folderów.
Na karcie CF mam zainstalowany OS 3.9. Karta podzielona jest na 4 partycje. Na każdej partycji występuje ten sam problem.
Przykładowo zainstaluję jakiś program na partycji Gry w podkatalogu Zręcznościowe, bądź też gotowy katalog z grą przegram z karty pod PCMCIA do wspomnianego katalogu. Później chcę to usunąć, wybieram prawym przyciskiem myszy z menu "Skasuj" i po chwili wyskakuje mi komunikat o braku możliwości skasowania jakby katalog bądź jego zawartość była w użyciu czy też jakby miał założony jakiś atrybut nienaruszalności. Klikam "Pomiń wszystko" i katalog niby jest kasowany, ale po wybraniu "Zaktualizuj zawartość okna" ponownie się tam pojawia. Co ciekawe często można bez problemu skasować zawartość, ale nie można skasować samego katalogu. Przenoszenie katalogów do kosza również nie zawsze przynosi efekt. Czasami uda się coś skasować, ale generalnie to cokolwiek do kosza wrzucę to objawia się tym samym problemem co przy zwykłym kasowaniu. Po wybraniu opcji "zaktualizuj zawartość" lub po restarcie, wszystko co zostało wrzucone do kosza i niby skasowane, znowu się tam pojawia. Dodam, że cały czas, niezależnie od rodzaju kasowania mam nieaktywną opcję "opróżnij kosz".
Drugi problem dotyczy tworzenia katalogów. Niby przy tworzeniu zaznaczam aby był widoczny, a po restarcie znowu trzeba włączać opcję "pokaż wszystkie pliki". Nie pomaga opcja "utrwal pozycję". Co ciekawe przy zmianie rodzaju wyświetlania zawartości katalogu (z ikon na listę np.) wybranie opcji "utrwal pozycję wszystkiego" również nie zawsze działa. Po restarcie znowu mam widok ikon, a nie listy. W kilku katalogach udało mi się utrwalić sposób wyświetlania, ale sam nie wiem jak to się stało. Zupełnie jakby po którymś razie wreszcie zadziałało utrwalanie :)
Trzeci problem to umiejscowienie Trasha. System instalowała osoba trzecia i kosz znajduje się na partycji Gry. Czy jest jakaś możliwość trwałego przeniesienia Kosza na pulpit?
Nie wiem czy problem nie jest jakiś banalny, ale bardzo prosiłbym o jakąś pomoc, ponieważ trochę mnie irytuje ta walka z katalogami przy porządkowaniu zawartości systemu.
Ostatnia aktualizacja: 05.09.2012 09:51:05 przez Duracel