[#1] Problemy z kasowaniem plików i katalogów
Od dłuższego czasu mam irytujący problem z kasowaniem tworzonych folderów.

Na karcie CF mam zainstalowany OS 3.9. Karta podzielona jest na 4 partycje. Na każdej partycji występuje ten sam problem.

Przykładowo zainstaluję jakiś program na partycji Gry w podkatalogu Zręcznościowe, bądź też gotowy katalog z grą przegram z karty pod PCMCIA do wspomnianego katalogu. Później chcę to usunąć, wybieram prawym przyciskiem myszy z menu "Skasuj" i po chwili wyskakuje mi komunikat o braku możliwości skasowania jakby katalog bądź jego zawartość była w użyciu czy też jakby miał założony jakiś atrybut nienaruszalności. Klikam "Pomiń wszystko" i katalog niby jest kasowany, ale po wybraniu "Zaktualizuj zawartość okna" ponownie się tam pojawia. Co ciekawe często można bez problemu skasować zawartość, ale nie można skasować samego katalogu. Przenoszenie katalogów do kosza również nie zawsze przynosi efekt. Czasami uda się coś skasować, ale generalnie to cokolwiek do kosza wrzucę to objawia się tym samym problemem co przy zwykłym kasowaniu. Po wybraniu opcji "zaktualizuj zawartość" lub po restarcie, wszystko co zostało wrzucone do kosza i niby skasowane, znowu się tam pojawia. Dodam, że cały czas, niezależnie od rodzaju kasowania mam nieaktywną opcję "opróżnij kosz".

Drugi problem dotyczy tworzenia katalogów. Niby przy tworzeniu zaznaczam aby był widoczny, a po restarcie znowu trzeba włączać opcję "pokaż wszystkie pliki". Nie pomaga opcja "utrwal pozycję". Co ciekawe przy zmianie rodzaju wyświetlania zawartości katalogu (z ikon na listę np.) wybranie opcji "utrwal pozycję wszystkiego" również nie zawsze działa. Po restarcie znowu mam widok ikon, a nie listy. W kilku katalogach udało mi się utrwalić sposób wyświetlania, ale sam nie wiem jak to się stało. Zupełnie jakby po którymś razie wreszcie zadziałało utrwalanie :)

Trzeci problem to umiejscowienie Trasha. System instalowała osoba trzecia i kosz znajduje się na partycji Gry. Czy jest jakaś możliwość trwałego przeniesienia Kosza na pulpit?

Nie wiem czy problem nie jest jakiś banalny, ale bardzo prosiłbym o jakąś pomoc, ponieważ trochę mnie irytuje ta walka z katalogami przy porządkowaniu zawartości systemu.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2012 09:51:05 przez Duracel
[#2] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #1

1. Jaki system plików?
2. Załóż katalog o nazwie AAA i zobacz czy ten problem też występuje.
[#3] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #1

Czyli niekasowalny katalog został stworzony na innym komputerze, sprawdzałeś jaki ma atrybut ?
Z menu WB Ikonki:Informacje.

Używanie opcji "pokaz wszystkie pliki" wskazuje że tworzysz katalogi bez ikonki.
Nie ma ikonki nie ma możliwości zapisanie jej pozycji.

Z koszem to nie wiem, kosze teoretycznie powinny być na partycjach a nie na pulpicie, ja należę do grupy która partycje formatowała bez zakładania koszy. Ale każdą ikonkę z dysku można przesunąć na blat, sprawdź czy kosza też.
Z menu WB Ikonki:Wyjmij na blat, jak zmienisz zdanie to niżej jest schowaj.
Ikonka wyjęta nie jest widoczna w katalogu gdzie była przedtem.

Pozdrawiam
[#4] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #1

Sprawdź atrybuty plików/katalogów (usuwalny, zapisywalny)

Zgraj zawartość problematycznej partycji na inną, przeformatuj ją, i wrzuć dane z powrotem - zobacz jaki będzie efekt.

Co do Trasha - utwórz w katalogu głównym partycji Gry plik tekstowy .backdrop i wpisz w nim
:Trashcan
[#5] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@altcomputing, post #4

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Wrócę do domu, to wieczorem się tym zajmę i powiem co i jak.
[#6] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #5

Zatem atrybuty są ok, tak w katalogach jak i partycji (zaznaczone zapisywalne... itd).
Partycję nie bardzo mogę sformatować, bo za dużo kombinacji z przerzucaniem tego co tam jest.
Jeżeli chodzi o przerzucanie katalogów z zewnętrznego źródła z zabezpieczeniem, to też raczej nie ma związku, bo jeżeli instaluję coś z pliku LHA, który tworzy nowy katalog, to z usunięciem takiego katalogu również jest ten sam problem.

Nie patrzyłem jeszcze sprawy z wpisaniem komendy do trasha. Co do kasowania to wszystko jest w koszu i nie można tego wykasować. Nie mam pomysłu co jest przyczyną. Nie wiem też jaki jest system plików, bo w informacji tego nie widać.
[#7] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #6

A co z moim pytaniem numer 2?
[#8] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@mailman, post #7

Stworzyłem na partycji GRY w katalogu ZRECZNOSCIOWE katalog AAA.
Ten sam komunikat przy wyborze opcji kasuj - "obiekt w użyciu".

Mogę przeciągnąć do kosza i wtedy w katalogu ZRECZNOSCIOWE nie ma śladu po katalogu AAA, ale z kosza nie można go trwale usunąć :)
[#9] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #8

A załóż katalog AAA w głównym i zobacz wtedy.
[#10] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #8

Czy dzieje się tak samo, jak uruchomisz Amigę bez s-s?
Możesz w cli kasować katalogi, pliki?
[#11] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@mailman, post #9

W głównym katalogu partycji GRY po utworzeniu wyskakuje ten sam komunikat "w użyciu".

Gdy w koszu znajdował się poprzednio utworzony katalog "AAA" nie mogłem wrzucić tego nowego. Musiałem zmienić nazwę tego wcześniejszego, dopiero mogłem wrzucić ten drugi.

Co do kasowania w CLI, to niestety słabo się poruszam po systemie w ten sposób.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2012 19:53:53 przez Duracel
[#12] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #11

To chyba wyklucza za długie nazwy i zbyt zagnieżdżone katalogi. Jedno co mi jeszcze przychodzi do głowy czy nie jest gdzieś w s-s lub user-startup tworzymy jakiś assign lub mount do partycji GRY.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2012 20:01:58 przez mailman
[#13] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@mailman, post #12

To jest 3.9 z jakimiś animacjami powsadzanymi i fajerwerkami w ikonach. Podejrzewam, że tam jest coś nakaszanione, a szkoda mi instalować od nowa. Chyba, że coś z kartą CF było nie tak przy formatowaniu. Jarecki mi to robił więc nie wiem co tam mógł natworzyć.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2012 20:06:15 przez Duracel
[#14] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #13

Pokaż nam tutaj zawartość s-s i user-startup.
[#15] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #1

Mnie kiedyś też się zdarzył problem z kasowaniem plików i katalogów. Jak się okazało główną przyczyną był file manager jakiego używałem(nie pamiętam który). Nie pamiętam już dobrze ale chyba kasowanie z workbencha/cli działało bez problemów wówczas.
[#16] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Tomski, post #15

Przepraszam, że tak na raty, ale kąpanie dzieci, kolacja itp. przede mną.
Jeżeli można wrócimy do tematu jak znajdę chwilkę. Postaram się opisać wam co mam w s-s i jak mi pomożecie, to sprawdzę co z tym kasowaniem w CLI.
[#17] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #16

To co zdążyłem wczoraj wieczorem jeszcze sprawdzić, to nie zły bajzel jeżeli chodzi o s-s. Mam tam w katalogu chyba z 8 plików s-s, więc nie wiem czy jest sens wszystkie Wam tu zamieszczać, bo trudno się w tym będzie połapać bez zasiądnięcia przy komputerze.

Dzwoniłem do Jareckiego i ten twierdzi, że tam musi być coś namieszane w ten sposób, że jeden s-s odwołuje się w którymś miejscu do drugiego itd.

Mam też ustawione podczas startu tak, że gdy przytrzymam lewy przycisk myszy uruchamia mi się goły system bez fajerwerków. Jest to przydatne o tyle, że nie wszystkie gry i dema chcą mi startować na normalnym upiększonym systemie.

Nie ukrywam, że brak mi kogoś z Warszawy od kogo mógłbym się czegoś nauczyć w czasie wizyty z moją Amigą. Net to jednak nie to samo co żywy kontakt, a Jarecki mimo iż dużo mi pomógł, to też nie we wszystkim jest orłem :) Wstępnie się z nim umówiłem, że jak nic nie wypadnie to w weekend jakoś do mnie zawita i coś popróbujemy zrobić z tym porządek.

Acha, trochę się wyjaśniło po uruchomieniu tego gołego systemu. Sprawdziłem tak na szybko i faktycznie tam, w tym gołym mogę kasować wszystko bez problemów.
[#18] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@Duracel, post #17

Czyli wniosek jest taki, że w którymś skrypcie jest na sztywno wpis dotyczący przypisań lub zamountowań do partycji, która nazywa się GRY albo do jakiegoś katalogu, który jest na niej. Podeślij mi na maila wszystkie te startup-sequence.
[#19] Re: Problemy z kasowaniem plików i katalogów

@mailman, post #18

Ok. Jakoś koło 20:00 postaram się wysłać.

Dzięki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem