[#1]
A500 zwiechy poczas otwierania programów lub szuflad
Witam
Mam A500 na płycie A500+ REV 8A.1 z rozszerzeniem RAM-512K i kontroler IDE68K, rom to 37.350 (KS 2.0) na dysku WorkBench 2.1
Problem w tym, że kiedy otwieram dysk czy dyskietkę, szufladę lub program losowo "zamarza" system nie mogę ruszyć już myszką.
Mogę jedynie zrestartować system przez A+A+Ctrl. Dzieje się tak losowo, acz prawie zaraz po uruchomieniu systemu. Czasami dobrnę do jakiegoś programu i go uruchomię to działa.
Naprzykład tsgui (do nagrywania adf na dyskietki) po uruchomieniu chodzi i z jego poziomu mogę wybierać adf-y i nic się złego nie dzieje, system działa dalej. Gry z dyskietek chodzą, bez zwiechy!
To samo z protrackerem, moge wczytywać z dysku mod-y i wszystko działa.
Kiedy tylko przejdę na blat wb i kliknę jakąś ikonę "zamarza" system.
Uruchamiałem też bez dysku z dyskietek różne wersje WB, dalej dzieje się to samo.
Mam jeszcze A500 na płycie REV 6A z rozszerzeniem Message, ta jednak długo leżała i przestała się uruchamiać miałem ją reanimować, ale może mogę jakimiś układami się z niej posiłkować. Nie chce rozgrzebywać wszystkich układów z podstawek bo nie są stworzone do ciągłego przekładania w jedną i drugą stronę. Wcześniej wolałbym wiedzieć co może być nie tak, może ktoś miał podobny problem.
Dodam, że rozszerzenie pamięci spod klapki już wyjmowałem.
Uruchamiałem różne wersje WB z dyskietki i dalej to samo