kategoria: A500
[#1] A500 zwiechy poczas otwierania programów lub szuflad
Witam

Mam A500 na płycie A500+ REV 8A.1 z rozszerzeniem RAM-512K i kontroler IDE68K, rom to 37.350 (KS 2.0) na dysku WorkBench 2.1

Problem w tym, że kiedy otwieram dysk czy dyskietkę, szufladę lub program losowo "zamarza" system nie mogę ruszyć już myszką.

Mogę jedynie zrestartować system przez A+A+Ctrl. Dzieje się tak losowo, acz prawie zaraz po uruchomieniu systemu. Czasami dobrnę do jakiegoś programu i go uruchomię to działa.
Naprzykład tsgui (do nagrywania adf na dyskietki) po uruchomieniu chodzi i z jego poziomu mogę wybierać adf-y i nic się złego nie dzieje, system działa dalej. Gry z dyskietek chodzą, bez zwiechy!
To samo z protrackerem, moge wczytywać z dysku mod-y i wszystko działa.
Kiedy tylko przejdę na blat wb i kliknę jakąś ikonę "zamarza" system.
Uruchamiałem też bez dysku z dyskietek różne wersje WB, dalej dzieje się to samo.

Mam jeszcze A500 na płycie REV 6A z rozszerzeniem Message, ta jednak długo leżała i przestała się uruchamiać miałem ją reanimować, ale może mogę jakimiś układami się z niej posiłkować. Nie chce rozgrzebywać wszystkich układów z podstawek bo nie są stworzone do ciągłego przekładania w jedną i drugą stronę. Wcześniej wolałbym wiedzieć co może być nie tak, może ktoś miał podobny problem.

Dodam, że rozszerzenie pamięci spod klapki już wyjmowałem.
Uruchamiałem różne wersje WB z dyskietki i dalej to samo
[#2] Re: A500 zwiechy poczas otwierania programów lub szuflad

@QuasarCore, post #1

Może to nie jest zbyt konstruktywna rada ale mam podobną płytę na pozbyciu.
A500+ rev8A.1 Agnus 8375, gdyby brakło Ci pomysłów to się odezwij. Za trzy dychy jest Twoja.
[#3] Re: A500 zwiechy poczas otwierania programów lub szuflad

@QuasarCore, post #1

Uparty jestem i .. pomysł

Problem rozwiązałem wymieniając dwa układy CIA z mojej drugiej padniętej Amigi i wszystko działa :D

Co ciekawsze na uszkodzonym CIA, bez kontrolera IDE68k Amiga działała normalnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem