[#1] jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB
Witam!
Jak mam uzyskać 1,8-20 MB CHIP RAM pod WB.
Chodzi oto że zainstalowałem grę T-ZERO i przy odpalaniu mówi mi że musze mieć 1,8 MB CHIP RAM, a mam obecnie 1,4 MB CHIP. FAST'u mam 64.
Czy jest jakaś mozliwość żeby przerzucić z FASTU do CHIP'u trochę?
Jakiś program? Próbowałem Happy ENV, zainstalowałem i nie wiem o co chodzi? Dalej jest jak było. Czy go trzeba odpalić? Skonfigurować?
HELP!

[#2] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@martinflash, post #1

z FBlit i CGX na AGA czyli CGXAGA lub CGX-AGA, albo z aUTOeXEc.baT czyli oddzielna/inna (lekka) startup-sequence dla gier/dem po naciśnięciu przycisku myszki przy starcie systemu

[#3] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@martinflash, post #1

Na AGA nigdy nie uzyskasz POD PEŁNYM SYSTEMEM 2 MB Chip. 1.8 na upartego da się, lecz Workbench będzie musiał być chyba w niskiej rozdziałce i w 16 kolorach. Oczywiście bez FBlita się nie obędzie. Najlepiej będzie jednak tak pamięciożerne gry uruchamiać bez sekwencji startowej lub przygotowując osobne, specjalne sekwencje startowe.
[#4] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@martinflash, post #1

> Próbowałem Happy ENV, zainstalowałem i nie wiem o co chodzi? Dalej jest jak było. Czy go trzeba odpalić? Skonfigurować?

HappyENV to zabytek z kilkoma wadami. Ja używam od bardzo dawna env-handlera jest na stronie autora tutaj, lub Aminecie.

[#5] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@mailman, post #3

A jeszcze wygodniej, to zaopatrzyć Amigę w kartę graficzną. Wtedy nawet łatki nie będą potrzebne.
[#6] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@kmilota, post #5

Taa i odpalić na tej karcie graficznej T-ZERO ;)

[#7] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

zrobiłem instalacje tego tak: wsadziłem program do C: i przerobiłem startup-sequence takjak tam napisano i dalej nie wiem o co chodzi?
Jak to działa jak mam zrobić zeby mi wydobył 1.8 MB CHIP?

[#8] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@martinflash, post #7

Temat na forum wałkowany tyle razy, że już nawet nie pamiętam. Tutaj jest jeden wątek, a tutaj artykuł o FBlit, jak go zainstalować i jak używać.
[#9] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@martinflash, post #7

Ale czego env-handlera czy CGX-AGA z FBlit czy aUTOeXEc.baT?

ENV-Handler jest tylko do zmiennych preferencji normalnie (bez env-handlera) kopiowanych podczas startu systemu do pamięci (nie chip jeśli masz fast do tej drugiej), a trzymanych w Sys:Prefs/ENV-Archive.

Napisz w jakiej rozdzielczości masz WB i sterownik monitora, oraz jaki masz konfig?

Ja na AGA w NTSC 800x600 (z AutoScroll) mam prawie 1.7MB wolnej pamięci CHIP (moje starsze screen graby z WB jeszcze bez 800x600 na AGA są w dziale Graffiti) dzięki FBlit łacie CGX-AGA czyli system CyberGraphX na AGA i CyberBugfiX oraz WBCtrl IMT=ICONFAST.

[#10] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

A kto ci każe odpalać T-Zero na karcie graficznej. Przecież po wsadzeniu w Amigę karty graficznej AGA nie przestaje istnieć.
[#11] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@kmilota, post #10

Hehe to żeby on odpalił T-ZERO musi kupić karte graficzną następnie przełączyć się znów na AGA :) czy ruszy w takim układzie nie wiadomo, czytaj z wątkami ;)

[#12] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Jęśli kupi porządną kartę graficzną (CV64 lub PicassoIII) to system sam zadba o to czy wyświetkić na monitorze sygnał z AGI czy z karty graficznej.
[#13] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Witam

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> z FBlit i CGX na AGA czyli CGXAGA lub CGX-AGA, albo z
> aUTOeXEc.baT czyli oddzielna/inna (lekka) startup-sequence dla
> gier/dem po naciśnięciu przycisku myszki przy starcie systemu
>

Co to jest właściwie to CGXAGA? Czy na A1200 desktop pójdzie i gdzie można to znaleźć?

Pozdrawiam

[#14] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@martinflash, post #1

Odpal workbench w 2 kolorach to powinno ci dac 1.9 mb chip ram co pozwala na odpalenie T-zero... OK
[#15] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@Komisarz, post #14

Szanowny Panie Komisarzu a co z odpowiedzią na moje pytanie z postu 13?
Podpiąłem się pod ten temat bo tu znalazłem jakąś wzmiankę o CGXAGA a nie chhciałem zakładać nowego wątku.
Ale widzę, że Pan nie doczytał wątku do końca.

Pozdrawiam

[#16] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@dolek, post #15

Trzeba sobie też trochę poszukać. Poczytaj tu to znajdziesz odpowiedź co to CGXAGA:
http://macem.webd.pl/index/artykuly
a tu o CGX http://en.wikipedia.org/wiki/CyberGraphX
[#17] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@Arbuz, post #16

Ty też nie udzieliłeś odpowiedzi na pytanie i podałeś odnośniki, które tego nie tłumaczą. CGXAGA to taka łatka, która rzekomo coś tam umożliwia w zakresie zaemulowania CGX-a na AGA, lecz ja jej nie polecam. Kiedyś testowałem i system tracił na stabilności, a efektów i tak nie osiągnąłem. Archiwum z tym programikiem znaleźć można na jednej z płyt ACS (a może i nawet w którymś numerze była recenzja?).

[#18] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@Arbuz, post #16

Z tego artykułu oraz z tego co napisał w tym wątku ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, moża przypuszczać, że na AGA da się uruchhomić CGX. Jednak w pakiecie CyberGraphX dostępnym na aminecie jest napisane, że CGXAGA działa tylko z PPC. To samo można wywnioskować z innych stron jakie pokazało Googgle.
Więc jak jest z tym w rzeczywistości? Czy CGXAGA da się urucomić na Amidze bez karty PPC? Jeśli tak to gdzie szukać takiej wersji?

[#19] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@mailman, post #17

Sorki ale myślałem, że ten fragment wszystko wyjaśnia:
"powstały też sterowniki dla CGX, obsługujące kości AGA, dzięki czemu można było uruchomić programy napisane tylko dla CGX na zwykłej AGA-cie". Jeśli nie moja wina
[#20] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@dolek, post #15

poszukaj dzial na PPa jest bodajze wzmianka na temat tego CGXAGA OK
[#21] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@dolek, post #18

Wygląda na to że tylko na PPC pójdzie. Nie miałem nigdy karty z 040 lub 060. Zawsze to były karty z PPC i działało. Jak pisał Mailman wiechliwe to trochę było ale dało radę działać na tym. Na aminecie są wersje i obie potrzebują PPC http://aminet.net/search.php?query=cgxaga

[#22] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@martinflash, post #1

Odpal Amigę bez s-s.
[#23] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@Arbuz, post #21

Ja mam na 040 takie coś. Nie uruchomi się na tym jednak praktycznie niczego wymagającego CGXa (choćby czegokolwiek na SDLu), ale przynajmniej przyspiesza operacje graficzne.
[#24] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@madman15, post #23

I tu rtafiłeś w sedno sprawy. Ten CGXAGA był mi potrzebny po to, żeby programy na SDLu działające odpalić. Ale skoro mówisz, że i tak nic na tym nie działa to szkoda zachhodu.
Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

[#25] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@dolek, post #24

Może jest jakaś wersja na której to będzie działać, na tej co ja mam - nie. Po prostu SDL stwierdza że nie ma trybów CGX i do widzenia.
[#26] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@dolek, post #13

sterownik przyspiesza operacje graficzne i zwalnia pamiec chip nawet 200kb w hires, jak uzywasz Amigi do czegos wiecej niz tylko granie to warto miec zainstalowany ten sterownik z fblit i cgx3.

[#27] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@madman15, post #25

A jesteś pewien, że masz zdefiniowane tryby CGX? Upewnij się za pomocą programiku CGXMode (czy jakoś podobnie), jeśli nie ma, to musisz je zdefiniować.
[#28] Re: jak mieć 2 MB CHIP RAM pod WB

@Daclaw, post #22

Odpal Amigę bez s-s.

To jest najlepsza rada. A przynajmniej jest to najłatwiejszy sposób dla kogoś słabo obeznanego z AmigaOS. Na niedopalonej Amidze Classic niestety ten sposób jest czasem używany i trzeba do tego przywyknąć. Można też dopalić swoją Amigę ale to już temat na inną bajkę i wymaga jeszcze więcej doświadczenia. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem