kategoria: Sprzęt
[#1] Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060
Witam,
Mam pytanie do uzytkownikow powyższego kontrolera SCSI z kartami Blizzard 68k. W pakiecie otrzymujemy aplikacje "UnitControl" w której między innymi można ustawić szybszy tryb synchroniczny kontrolera.
Czy ustawienie to mozna przestawiac tylko programowo i trzeba dodac polecenie do startup-sequence czy też mój dysk/kontroler nie chce zapamiętać tego ustawienia po przycisnięciu Set ?
[#2] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #1

Nic do SS nie trzeba dodawać.
Sprawdź może masz starą wersję oprogramowania.
http://amiga.resource.cx/exp/blizzardscsi4

Tryb synchroniczny zdaje się będzie szybszy tylko w przypadku jeśli masz jedno urządzenie lub dwa identyczne.

Pozdrawiam
[#3] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@RadoslawF, post #2

Oprogramowanie najnowsze ROM na kontrolerze w wersji 8.5 . Prosilbym tez o krotkie testy predkosci kopiowania pod Workbenchem 3.9 duzego pliku kilkadziesiat MB z dysku do RAMu i odwrotnie ze stoperem w reku.
[#4] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #3

Dwa dyski SysInfo podaje dla jednego 4,5MB/s dla drugiego 5,9MB/s.
Stopera nie mam, kopiowałem przy pomocy DO4 i patrzyłem na jego zegarek, plik miał 14MB z ogonkiem.
Prędkości wyszły podobne 12 sekund do ramdysku i 11s z powrotem., wolniejszy dysk może miał z pół sekundy dłużej.
Poszukałem większego pliku, 41MB, dla szybszego dysku wyszło 29s do RAM i 25s na dysk, dla wolniejszego 37z do RAM i 30 na dysk.

Pozdrawiam
[#5] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@RadoslawF, post #2

Nic do SS nie trzeba dodawać.

A gdzie miałyby być te ustawienia zapisane, jak SCSI Kit nie ma żadnego flasha ani innego NVRAMu? Zauważ, że przycisk w UnitControl nazywa się nawet set, a nie save.

UnitControl trzeba dodać do user-startup. Z tego co pamiętam parametr ? listuje opcje do tego narzędzia.

A tak w ogóle, kolega co wątek założył może chcieć przeczytać artykuł w PPA#5.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2012 20:49:22 przez strim
[#6] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@strim, post #5

Pytam dla pewności ale tez w ten sam sposob rozumowalem ze kontroler pamieci flash do zapisywania ustawien nie posiada dysk chyba tez nie wiec zostaje dopisac polecenie z parametrami do s-s . Artykul juz czytalem , ale dzieki.
[#7] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #6

Wydajność SCSI zależy mocno od jakości połączenia kontrolera z dyskiem (jakość taśmy i przelotek). Przerobiłem troszkę taśme którą lutował poprzedni wlaściciel, poprawiłem wszystkie łączenia 25pin - 50 pin (mam to nadal w formie pająka ale dużo lepszego od pierwszej wersji) i odrazu zauważyłem znaczną poprawe w wydajności i transferach (srednio 4MB/s, a w SysInfo nawet 6,5MB/s), problem mam tylko przy trybie synchronicznym w którym widać że jest jeszcze szybciej 8MB/s , ale po chwili pojawiają się błedy odczytu z dysku i kontroler przełącza sie automatycznie w jakiś wolny tryb około 2MB/s.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 00:09:15 przez Pawelek

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2012 00:11:57 przez Pawelek
[#8] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #7

Przyczyną nie działania trybu synchronicznego był brak terminacji (myląca okazała sie pewna zworka na dysku która niestety nie jest terminatorem jak myślałem - Quantum Atlas V nie posiada wbudowanego terminatora). Teraz tryb asynchroniczny to 4.3MB/s , synchroniczny to aż 9.5MB/s według pomiaru "DriveSpeed" (SysSpeed podobnie: 8.3MB do 9.1MB).
[#9] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #8

Myślę, że to może być nowy rekord dla tego kontrolera. Brawo!
[#10] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #8

Łoł- bardzo fajny wynik :)
[#11] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@strim, post #5

W instrukcji piszą:
Asynchron/Synchron
This button switches between synchronous and asynchronous access to the
device. The default setting is determined from the information contained
in the RDB.

Czyli jak zapisac w RDB domyślnie tryb synchroniczny ?
[#12] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #11

[#13] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Norbert, post #12

Zmienilem ustawienie poleceniem:
RDBflag device 1230scsi.device unit 1 sync
Teraz tryb synchroniczny jest ustawiony na stałe ale co ciekawe jako 8MB/s,
czy da się ustawić w RDB żeby chodził na max'a czyli 10MB/s, tak jak to można ustawiać w programie unitcontrol ?
[#14] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #13

Dopisz w s-s UnitControl z parametrami i będziesz miał upragnione 10MB/sek
[#15] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #13

dubel

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2013 07:40:50 przez Norbert
[#16] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Norbert, post #15

W takim razie prosze podać jeszcze polecenie UNITCONTROL2 z całą składnią, jak ma wyglądać, bo w pomocy nie ma parametru sync...
[#17] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #16

Mała pomoc

program wraz z dokumentacja masz >>TU<<

parametr SYNCHRON brany jest w RDB, a programem unitcontrol mozesz zmienic na ASYNCHRON
[#18] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Norbert, post #17

Rozwiązanie: ustawienie trybu synchronicznego 10Mb/s
Dodajemy do startup-sequence gdzieś na początku ale po "setpatch" polecenie:
UnitControl2 device=1230scsi.device Unit=1 Period=20 Offset=8 Reselection FWC
[#19] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #18

Ciekawe czy przyspieszy to działanie kontrolera na płycie A3000
[#20] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@strim, post #9

Poprawiłem jeszcze osiągi poprzez wyjście bezpośrednio z kontrolera na 68pin (bez żadnych przelotek).
W trybie synchronicznym z ustawieniem 10 Bytes/Handshake i dyskiem Hitachi 73GB HUS103073FL3600
Blizzard 1260/64Mhz (UnitControl device=1230scsi.device Unit=0 Period=20 Offset=10 Reselection FWC)

DriveSpeed: 9.85 MB/s

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2014 14:53:40 przez Pawelek
[#21] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Pawelek, post #20

Super wynik, bardzo blisko maksymalnej teoretycznej przepustowości.
[#22] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@strim_, post #21

Trochę odświeżam temat, Czy taki dysk będzie działał z SCSI kit link z taką przejściówką link
[#23] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Amigo-A1200-040, post #22

Z tego co widzę to ten dysk jest tylko U320 i nie można go w normalny sposób zmusić do pracy w SE, więc odpowiadając na pytanie to nie zadziała.
Jeżeli da się go przestawić w tryb SE to z przejściówką zadziała bez problemu.
[#24] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@superbonio, post #23

To jaki dysk by można było podłączyć, żeby to zadziałało.
[#25] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Amigo-A1200-040, post #22

Używam takiego combo na Oktagonie 2008 w A2000, i nawet chyba dysk taki sam (adapter też zdaje się być identyczny), i działa to wybitnie dobrze OK
[#26] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Umpal, post #25

Dzięki OK
[#27] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@Umpal, post #25

Zgadza się Panie Dziejku, pamiętam na Amiparty bo sam zwracałem na to uwagę i twój dysk może pracować w 3 trybach SE/LVD/U320 natomiast ten z aukcji to tylko U320, być może po zmianie firmware pójdzie na SE lub przynajmniej na LVD.
Mam 3 takie dyski i żadnego nie udało mi się pogodzić nawet z CSPPC, gdzie inne dyski w/g opisu na nalepce są SE/LVD/U320 działają bez problemowo.
Podsumowując, jeżeli ma pod spodem zworkę do wymuszenia trybu SE to zadziała ze SCSI kitem, w przeciwnym wypadku nie będzie widziany przez kontroler.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2018 20:53:17 przez superbonio
[#28] Re: Blizzard IV SCSI Kit Amiga 68060

@superbonio, post #27

No to wszystko wiadomo OK

Mario, zapytaj Jacka (pong777), bo razem kupowaliśmy te dyski - ja dwie sztuki, a on chyba pięć, więc może jeszcze ma na zbyciu sztukę.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2018 21:07:36 przez Umpal
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem