[#1] Wydruk z Amigi i HP 610C
Mam następujący problem.
Drukując tekst który zajmuje więcej miejsca niż rozmiar kartki, po przejściu na drugą katkę, tracą mi się conajmniej dwie linijki tekstu.
Wygląda to tak jakby ten tekst miał znaleźć sie na pierwszej, ale brakuje mu już kartki.
Zmieniałem rózne ustawienia druku, i nie mogę przeskoczyć tego problemu.
Używam sterownika TurboPrint.
Może ktoś ma jakiś pomysł, w czym tkwi problem.
:S

[#2] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@spiryt, post #1

Spod jakiego programu drukujesz?
[#3] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@stony, post #2

Zapewne WW7
Miałem taki sam problem; pomaga tylko zmiana ustawień marginesów w WW.

[#4] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@11MASTEr, post #3

Super wreszcie ktoś zauważył ten problem. Dodam że na sterownikach systemowych jest to samo. Ale to nie koniec jeżeli np w Multiview będę chciał wydrukować obrazek dłuższy niż strona to zostanie on przeskalowany. I tu problem bo znowu wyraźnie widać że brakuje dołu obrazka. Doszedłem do wniosku że dolny margines przy wydruku to 2.7 cm a dolny margines mojej drukarki to bodajże 1.5. I właśnie to wygląda tak jakby brakowało tego 1 cm. I tu pytanie czemu tak się dzieje i drugie czy na sterach z TP jest tak samo ? Moja drukarka to HP 695C.
Jest to też mały kamyczek do ogródka tych co to pieją jaki to AOS jest wspaniały
[#5] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@TomK, post #4

Jak używasz TP to spróbuj wydrukować obrazek spod programu GraphicPublisher i wtedy zobacz czy problem dalej istnieje. Jeśli drukujesz tekst używając WordWortha lub Final Writera to poeksperymentuj z ustawieniami marginesów w tych programach. Skoro wogóle drukuje to jest szansa, że będzie drukowac poprawnie.
[#6] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@TomK, post #4

Nigdy nie korzystałem na Amidze ze sterowników do drukarki AmigaOS-a
ani też nie korzystam ze sterowników dołączonych do MOSa... więc
trudno mi powiedzieć, czy wspaniałe to czy nie. Na AmigaOSie
korzystałem z pakietu Canondisk (mam drukarkę canona), a teraz jestem
ogranoczny do korzystania z Pagestreama, bo jakoś nie mogę sobie
poradzić z ustawieniami, które pozwalały by na mojej drukarce
poprawnie drukować.

[#7] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@TomK, post #4

Witam - a to mnie zaskoczyles bo uzywalem z amiga tej drukarki (hp695c) przez prawie dwa lata wb3.9 i jakos zadnych problemow nie mialem moze tylko w trybie tekstowym z polskimi literami ale wole uzywac tryb graficzny nawet do druku tekstu teraz uzywam epsona 480 i 660 czasem laser lexmarka wszystkie pod lpt i jedyny problem to na epsonie 660 drukarka na drugich stronach drukuje mi jakas litere .Mysle ze nalezy ustawic lepiej stery i preferencje drukarki a takze nalezy opisac pod jakim systemem drukujesz.
[#8] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@stony, post #2

Chodzi o wydruki stron WWW za pomocą programu AWeb.
Przy drukowaniu normalnego tekstu np. z poziomu edytora systemowego nic się nie traci.

[#9] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@TomK, post #4

Jeśli obrazek obcięty jest w miejcu którym nie widać całego w oknie, to może da rade z PowerWindows. AmigaOS4 i MorphOS już takie coś mają.

[#10] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@spiryt, post #8

I super problem zauważyłeś ale źle interpretujesz przyczynę. Problem występuje przy wydruku w trybie graficznym nie tekstowym. W trybie graficznym drukują WW, MultiView (oczywiście grafikę) i np AWEB. Jeszcze raz powtórzę wczytaj do MultiView długą grafikę czyli taką żeby przy wydruku A4 musiała być przeskalowana i sprawdź czy obcina Ci dół wydruku i podaj jaki masz dolny margines. A jaki masz w AWebie ?
A terz przykład dla mojej drukarki według preferencji wydruku rozmiar papieru 210mm x 297mm Obszar wydruku 198 x 288 odstęp od góry to 4 mm. Więc 210- 202=8 mm z obliczeń to jest dolny margines i to już jest bzdura bo jak pamiętam to moja drukarka dolny margines ma 15 mm. Ale pomijając to wszystko to tak jak podałem dolny margines na wydrukowanej kartce to 26mm i niżej już nie drukuje choćby nie wiem co. Ale wydruk jest obcięty, więc wygląda to tak jakby to SYSTEM gubił resztę danych.
Radzę też kto ma OS 3.9 pobawić się sterownikiem FILE. Tworzy on w Ramie pliki graficzne wydruków. Proponuję ustawić wydruk A3 i jak najlepszą jakość wydruku kolorowego dopiero wtedy widać jak wspaniale Amiga drukuje.
Z moich obserwacji wynika, że im więcej danych do przesłania na drukarkę tym bardziej obcina. Nie wiem ja myślę że następuje przepełnienie stosu albo coś w tym stylu, ale to już niech wytłumaczy jakiś programista.
Dodam że próbowałem również drukarkę HP 845C, rózne stery z OS 3.1 i 3.9. I zawsze to samo.
Do testów nadaje się również program GS8Gui i oczywiśce Ghostscript 8.
Ciekawi mnie również czy na Pagasosie i AOne też to występuje i może Amithlon, bo może to wina sprzętu A1200 ?
Oczywicie w edytorze tekstu WW7 można kombinować z marginesem ale jak to zrobić np w Awebie czy MultiView ?
[#11] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@Dziadziomiecio, post #7

Może masz jeszcze gdzieś te ustawienia ? Może byś podesłał ?
Reszta w innej wiadomości.
[#12] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@TomK, post #10

Dzięki za podprowadzenie. Masz jak najbardziej rację, że jest to wydruk graficzny a nie tekstowy.
I w tym właśnie tkwił u mnie problem.
W tej chwili zmniejszyłem obszar wydruku dla grafiki i wszystko jest OK.
Ponieważ najczęściej był drukowany tekst ze stron WWW, to mnie zmyliło i starałem się uzyskać dobry efekt, zmieniając parametru druku tekstowego.
Zapomniałem nawet o tym, że w prefsach TurboPrinta mam ustawioną opcję "tekst drukuj jako grafikę".
Dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos w tej sprawie.

Przy okazji, kto wie jak sobie poradzić, z problemem pobierania kartek w drukarce HP 610C.
Bez mojej pomocy, nigdy sama nie zabierze kartki. :D

[#13] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@spiryt, post #12

Te drukarki maja jakas wade juz kilka osob zwrocilo sie do mnie o pomoc.Dopiero papier o dobrej jakosci z rozluznionymi kartkami nie sprawia klopotu mysle ze guma uzyta do wyprodukowania walka ladujacego jest kiepska.Ktos tu pytal o sterowniki do hp695c i ustawienia ja takich zeczy nie przechowuje.Zawsze ustawiam wydruki jako graficzne .
[#14] Re: Wydruk z Amigi i HP 610C

@Dziadziomiecio, post #13

Tak właśnie podejrzewałem, że przyczyną może być również fakt używania najtańszego papieru.
Zwłaszcza, że raczej jest on przeznaczony do kserokopiarek.
Gdy karta jest położona lużno (osobno na pozostałe w pojemniku) wtedy ją zabiera.
Chyba rzeczywiście zbyt te kartki przylegają do siebie.
Spróbuję ponakładać je osobno, nie grupowo. Zobaczę jaki to da efekt.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem