kategoria: A1200
[#1] Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200
Czy ktoś podpowie na szybko czym się różnią MK1, MK2, MK2 Gold, Mk3 i Mk4. Szukałem, ale ciężko znaleźć różnice, a szczególnie MK1 i Mk2/Gold często pojawiają się w dobrych cenach. Czy dla karty CF opłaca się kupić nawet te najstarsze Mk1, Mk2/Gold ?
[#2] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #1

To czym dokładnie się różnią pewnie wie tylko producent.

Mam wrażenie, że w niektórych przypadkach zmiany były tylko w oprogramowaniu, a w sprzęcie nie było żadnych albo były minimalne.

Z pewnością największe różnice są pomiędzy wersjami obsługującymi przerwanie (Mk III, Mk IV) a poprzednimi. Obciązenie systemu przy wykonywaniu operacji I/O jest niższe i wszystko działa ogólnie jakby lepiej . W poprzednich edycjach, które przerwania nie miały, sterownik musiał cały czas poll'ować rejestr w pętli i sprawdzać czy konieczne jest wywołanie procedury obsługi. Wg. mnie jeśli już kupować, to Mk III / Mk IV...
[#3] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@strim, post #2

Dzięki - z tym przerwaniem to ważna uwaga, to by zdecydowanie rozróżniało Mk1/2 od Mk3/4.
[#4] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #1

[#5] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #1

Ja zamówiłem parę dni temu w firmie ELbox Fast atę ale do slotu zorro IV. Jak dojdzie to na pewno podzielę się wrażeniami.

Benedykt Dziubałtowski
[#6] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@Dorian3d, post #4

OK, na stronie elboxu oczywiście byłem, tylko tutaj porównują rozwiązania dla a1200 / a4000, ja natomiast pytałem się o rozwiązanie fastata dla a1200, tylko w wersjach mkI, mkII, mkIII oraz mkIV. Takiego porównia nie spotkałem zatem więc ciężko powiedzieć czy opłaca się dopłacać do najnowszej czy upolować 2-3 razy taniej używkę. Jedną, ale ważną różnicę już przez strima - czyli wprowadzenie obsługi przerwań w wersji mkIII. Ciekawiło mnie czy ktoś kto używał np. mkII i przesiadł się na mkIII lub mkIV zauważył różnice.
[#7] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #1

Ja w A1200 przesiadłem się z MK II na MK III i nie widzę różnicy na PPC. Prędkości zbliżone. Niestety z powodu tego że posiadam OS 4.0 a pod nim jest emulowany sterowniki ATA3 prędkość odczytu oscyluje w granicach 4.7 MB/s. W OS 3.9 przekraczała czasem 7 MB/s a bez sterowników 1,2 MB/s. Testy wykonane na dysku 40 GB firmy Caviar spiętym w PIO4. Problem nie dotyczy OS 4.1 gdzie sterownik FA jest już natywny chociaż nie miałem okazji przetestować.

Co do MK IV nie próbowałem ale producent dorzuca w komentarzach kilka zdań o bezproblemowej obsłudze kart CF oraz dysków SATA z przelotką SATA/PATA.

NA FA MK II nie udało mi się poprawnie w 3 czytnikach kart CF i na 3 różnych kartach zainstalować systemu! Po odpaleniu karty CF w czytniku CF_2_IDE i zainstalowaniu systemu było OK natomiast po instalacji driverów ATA3 i odpaleniu trybu chociażby PIO2 dane były często przekłamywane - błędy CRC.

Ktoś ma może podobne odczucia?

Całość testów oczywiście przeprowadzona na najnowszych driverach prosto od supportu firmy Elbox.

Myślę, że mimo wszystko opłaca się kupić nawet MK2. Wzrost transferu z kartą turbo 2-4 razy + do tego szybki system plików SFS i będzie szybko+niezawodnie. I koniecznie najnowsze stery bo starsze mają czasami problem z drugim portem IDE.
[#8] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@pong777, post #7

Ja miałem (jeszcze w zasadzie mam) MkII Gold i faktycznie przyrost prędkości operacji dyskowych po założeniu FastATA jest znaczny. Rozpakowywanie archiwów, kopiowanie plików, uruchamianie systemu - kilkakrotnie szybsze. Niestety nie udało mi się zmusić kontrolera do działania w PIO4 - po takim ustawieniu miałem błędy odczytu i OS3.9 zazwyczaj nawet nie wstawał. W PIO3 żadnych problemów. Natomiast wygoda nie do przecenienia: brak często niedziałających przejściówek 2.5-3.5", dwa dyski+CD i brak problemów.
[#9] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@pong777, post #7

A czy opłacałoby się kombinować z scsi od blizzarda 1240 wewnątrz a1200, czy lepiej szukać fastata ? Osiągi, z tego co piszecie, w zasadzie podobne i przy hobby prawie niezauważalne.
[#10] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #9

W desktopie SCSI specjalnego sensu nie ma, ale podpiąć i używać można. Jeśli masz towerkę to warto. Niestety dyski SCSI są drogie i gorzej dostępne, to tez weź pod uwagę.

Pozdrawiam
[#11] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@RadoslawF, post #10

Co do kosztów dysków scsi, to aktualnie jest ich zatrzęsienie na allegro, ale co najciekawsze widziałem dyski 2.5" UW320, niestety nie w uniwersalnej technologii tylko niskonapięciowej LDV (w a590 by nie zadziałał, a scsi blizzard 1240 to nie wiem). Czy taki dysk by ruszył - wygląda to na fajną alternatywę wewnętrznego ATA...
[#12] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #11

Nie wiem czy zadziała ten dysk, ale jeśli masz desktopa to kontroler będzie miał gniazdo na zewnątrz obudowy.

Pozdrawiam
[#13] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@RadoslawF, post #12

Właśnie się nad tym zastanawiałem i znalazłem rozpiskę złącza grzebieniowego na kontrolerze scsi blizzarda oraz taśmy 50-pin. Przejściówkę z 50pin na 80pin mam, bo wykorzystywałem ją w A590. Bardziej interesuje mnie, czy dysk w technice niskonapięciowej LVD zadziała z tym kontrolerem, tak jak pisałem do A590 musiałem mieć uniwersalne dyski SE/LVD lub tylko SE. Nie znalazłem danych technicznych kontrolera 1240 więc ciężko mi powiedzieć...
[#14] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #13

To ja Ci odpowiem, że z Blizzard IV SCSI Kit działają tylko dyski SE oraz LVD/SE. Dysk LVD nie zadziała.

Datasheet układu 53C80 / Fas216 znajdziesz w googlu.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2012 21:54:41 przez strim
[#15] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@strim, post #14

Dzięki zatem wizja scsi w środku obudowy odpada. Dzięki, spokojnie będę szukał fastata.
Pozdrawiam
[#16] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #15

Ale jednak jak Ci się uda znaleźć poprawnie działający dysk SCSI to polecam. Bardzo odciąża pracę procesora i dodatkowo też jest szybki.
[#17] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #6

Jak kiedyś dowiedziałem się w Elboxie, a później sam sprawdziłem, są problemy z obsługą przerwań w przypadku używania starszych dysków. Ja mam Toshibę 20GB (nie znam roku produkcji, ale nowa nie jest) i w przypadku włączenia przerwań (FA MKIII) na dysku robi się kaszana, a system często nie chce wstać. Mam tez FA MKI, ale jakoś szczególnie nie zauważyłem różnicy w prędkości działania. Może po zamianie dysku na nowszy i włączeniu obsługi przerwań będzie lepiej. Na razie jest to bardziej psychologiczne postrzeganie rzeczywistości, na zasadzie, że nowszy sprzęt, nowsze sterowniki, to jest lepiej. FA MKIII miałem możliwość kupić po bardzo okazyjnej cenie, więc długo się nie zastanawiałem. W przypadku normalnej ceny i mając MKI, raczej MKIII bym sobie odpuścił.
[#18] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@pong777, post #7

Ja mam Fast-ATA MK II i nie mam żadnych problemów. Podpinałem karty CF różne dyski, a obecnie mam podpięty do Amigi dysk SSD 32 GB SATA II i wszystko śmiga idealnie :)
[#19] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #1

Ja właśnie przetestowałem wstępnie fast ata dla slotów zorro IV. W trybie pio5 hdd ide 40gb wyciga 6.3mb na blizzardzie PPC 040/40 603e/240 pod os 3.9. W trybie pio4 5,3 mb

Napęd zip przy odczycie wyciąga nieco ponad 1mb co mnie mocno zaskoczyło.

Jak kiedyś miałem fast atę mk gold to max co udało mi się wycisnąć to 5,5 mb.

Mówimy oczywiście o blizzardach na apollo może być nawet dwa razy szybciej.

Benedykt Dziubałtowski
[#20] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Na FastATA GOLD i karcie Apollo 68060 50 Mhz miałem 9MB z jakimś haczykiem na jednym dysku na drugim było kolo 7,5 MB Ale jakie dyski to już nie pamiętam niestety. Ten szybszy to byl jakiś nowy na tamte czasy Seagate chyba.
[#21] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #1

U mnie na FA-MK-1 pod 68060/66MHz na kartach CF podlaczanych przez przejsciowki IDE-CF transfer (mierzony benchmarkiem) wynosi max 6.5MB w trybie PIO3. Odkad zmienilem proca w karcie z 040 na 060 tryb PIO4 nie dziala jak nalezy - pojawiaja sie randomowe checksum errory. Z tego co widze, to chyba nie ma sensu upgradeowac do nowszej Aty, bo kazda ma swoje humorki, tylko inaczej zorientowane
[#22] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Zip ma tak niski ransfer bo działa tylko w pio0 ,ja tak mam i też mam marny transfer.
[#23] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@damianx, post #22

Dla mnie to duży transfer na stanardiwym kontrolerze miałem jakieś 200kbs

Benedykt Dziubałtowski
[#24] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@posylus, post #6

Dodam jeszcze kwestię AllegroCDFS. FA MKIII ma na 100% zaimplementowane Allegro w machach. W MKI należy machy dokupić osobno i wymienić istniejące na nowe, aby AllegroCDFS zostało zainstalowane podczas instalacji sterowników. Nie wiem jak wygląda sprawa tego systemu plików w MKII.
[#25] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@cichym, post #24

Mk II Gold ma AllegroCDFS, wersja bez Gold nie.
[#26] Re: Jakie największe różnice pomiędzy FastATAmi dla A1200

@Jenot, post #25

Dowiedziałem się, że fast ata ZIV nie ma w machach allegra.

Benedykt Dziubałtowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem