[#1] jak przerobić ADF do DMS
Czy ktoś mi powie jak pod Amiga albo "grzybem" przerobić pliki ADF do DMS?
Próbowałem pod amigą programem ADF2DMS ale jest on powiązany z tym arexx em i łep mnie już boli bo tego nie kumam!
Czy ktoś zna jakieś inne programy do tego?

[#2] Re: jak przerobić ADF do DMS

@martinflash, post #1

Programu? A po co ci taka konwersja?

Ale jeżeli już potrzebujesz, to nie znam programów, ale można to zrobić w dosyć prosty sposób:

1. załóż RAD: albo jakiś inny wirtualny napęd obsługująceyilość sektorów, wielkość. itd jak dyskietka

2. "rozpakuj" jakimś programem ADF do RAD:/v-napędu, np za pomocą starej RADupajki

RADupajka FROM {plik ADF} TO RAD: UNPACK

zamiast RAD: można użyć ten wirtualny napęd

3. spakuj do DMS z RAD:/napędu np za pomocą komendy DMS

DMS READ {plik DMS} FROM RAD:

i voila, masz z pliku ADF plik DMS. Można też zrobić prosty skrypt robiący to "półautomatycznie" (zakładasz tylko RAD:/napęd i wybierasz in/out file)

[#3] Re: jak przerobić ADF do DMS

@Solo Kazuki, post #2

Powie Ci że to działa:)
Dzięki

[#4] Re: jak przerobić ADF do DMS

@martinflash, post #1

ITD czyli Image To Disk jest w pakiecie WHDLoad.

===
12.Ram Disk:> ITD ?
ITD 0.17 (17-Jan-99 14:46:18) Image To Disk by Bert Jahn
FILE/A,DEVICE,FORMAT/S:
niezbëdny argument nie znaleziony (dos.library/read arguments)
12.Ram Disk:> ITD PAKIET.ADF RAD:
ITD 0.17 (17-Jan-99 14:46:18) Image To Disk by Bert Jahn
loading file Ram Disk:PAKIET.ADF
write to rad: (ramdrive.device 0)
(blksize=512 heads=2 blktrk=11 lcyl=0 hcyl=79) size=901120
writing track 159 left 0
===

Następnie jakiś DMS-packer, source RAD: lub ramdrive.device.

[#5] Re: jak przerobić ADF do DMS

@Solo Kazuki, post #2

> "rozpakuj" jakimś programem ADF do RAD:/v-napędu

Wiecznie słysze że ADF trzeba rozpakować, albo czym to jest spakowane, a ADF nie trzeba rozpakować bo ADF to "Amiga Disk Floppy" czyli image zwykłej amigowej dyskietki zgranej do pliku i wystarczy go przegrać/zgrać, a nie rozpakować czy odpakować.

Zaś do zgrywania dyskietek dobry jest DIC czyli "Disk Image Creator" z pakietu WHDLoad.

Ostatnia modyfikacja: 16.11.05 23:16
[#6] Re: jak przerobić ADF do DMS

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

>> "rozpakuj" jakimś programem ADF do RAD:/v-napćdu

> Wiecznie słysze że ADF trzeba rozpakować, albo
> czym to jest spakowane, a ADF nie trzeba
> rozpakować bo ADF to "Amiga Disk Floppy" czyli
> image zwykłej amigowej dyskietki zgranej do
> pliku i wystarczy go przegrać/zgrać, a nie
> rozpakować czy odpakować.

Drogi Skolmanie, widzę że nie wiesz do czego służy cudzysłów. Otóż informuję ciebie, że poza wieloma innymi jego zastosowaniami można go używać dla zaznaczenia przenośni czy też wyrażeń potocznych...

[#7] Re: jak przerobić ADF do DMS

@Solo Kazuki, post #6

"Nie wiem do czego służy cudzysłów" :) Nie twierdziłem, że akurat to od ciebie wiecznie słyszę, ale słyszę sorka

Ostatnia modyfikacja: 17.11.05 02:05
[#8] Re: jak przerobić ADF do DMS

@martinflash, post #1

Jesli zamiana ADF na DMS ma na celu umozliwienie nagrania obrazu dyskietki na dyskietke 720kb, to mam inny pomysl.
Mozesz spakowac ADF zipem, a pozniej rozpakujesz go "w locie" programem TransADF. (wymagany jest min. kick2.x)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem