[#37]
Re: Amiga 600 i duży dysk twardy
@mccnex,
post #4
Nieco odświeżam temacik. We wrześniu zeszłego roku mallorn zainspirował mnie bym wykorzystał 4xIDE Mikronika 7332, którego to nabyłem wraz z Amigą. Do tej pory starałem się sam uporać z rozbudową Amigi a obecnie z partycjonowaniem mojego dysku twardego. Jednak chyba coś robię nie tak - tylko nie wiem co? :( . Nie jestem za bardzo obeznany w tych tematach więc liczę na Waszą pomoc.
Moja obecna konfiguracja to: A1200 tower, ROM 3.1, System WB 3.1 + 4xIDE + HDD Segate 40GB + DVD + CF 4GB + rozszerzenie 8MB Fast
Obecnie mam zamontowanego HDD przez 4xIDE i przejściówkę 2,5"-3,5" na jednej taśmie (40pin) z kartą CF (karta służy głównie do wymiany danych z PC). Chcąc wypróbować SFS zachciało mi się wykorzystać całą dostępną pojemność twardziela (no wiecie moduły, demka, programy, no i oczywiście gry na WHDLoad ). Przygotowanie dysku rozpocząłem na Amidze korzystając z tego artykułu:
http://www.apc74.ppa.pl/PPA/4GB/Amiga1200_ROM_3.0_i_SFS.html
Pobrałem z tej stronki: LoadModule, połatane już scsi.device (43.45.), FFS (43.19). Link do SFS nie działał więc ściągnąłem jakiś z aminetu ( HDTB pokazuje, że to wersja 1.279). Założyłem partycję DH0 (998MB) z FFS i zainstalowałem system, zmodyfikowałem Startup-Sequence, a następnie skopiowałem potrzebne pliki we wskazane miejsca i założyłem pozostałe partycje w SFS w HDTB - DH1 (2090MB), DH2 (2082MB), DH3 (2891MB) - takie rozmiary ustawić mogłem w HDTB, bo widział 8GB z dostępnych 40GB. Po restarcie i ponownym uruchomieniu sformatowałem partycje używając komendy: SFSformat DEVICE DHx: NAME xxxxx (wydawało mi się, że formatowanie potrwa trochę czasu, a tu kilka sekund i partycje były sformatowane - czy to rzeczywiście tyle by trwało?). Po restarcie WB pokazuje wszystkie partycje, ale tak jak je podzielił HDTB czyli łącznie 8GB - a gdzie w takim razie pozostała reszta pojemności 40GB HDD ??
Może coś źle robię i gdzieś coś pomijam, a może nie w takiej kolejności ??
Oto mój zmodyfikowany Startup-Sequence:
FailAt 21
C: LoadModule >NIL: DEVS:scsi.device
C: SetPatch QUIET
C: Version >NIL:
C: Add Buffers >NIL: DF0: 15
FailAt 21
C: MakeDir RAM:T RAM: Clipboards RAM: ENV RAM: ENV/Sys
C: Copy >NIL: ENVARC: RAM: ENV ALL NOREQ
Resident >NIL: C:Assign PURE
Resident >NIL: C:Execute PURE
Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVS:Printers
Dodam, że nie instalowałem jeszcze pakietu IDEfix97 albo eide99 - tak przy okazji czy trzeba oba te pakiety zainstalować do obsługi CD/DVD i dodatkowych dwóch urządzeń na drugim kanale 4xIDE ??