kategoria: Sprzęt
[#1] A600 - błędny oczyt joysticka
Witam!

Pojawil sie dziwny problem - przy ruchu joysticka w gore wlacza sie (losowo tzn. raz tak raz nie, raz od razu raz pozniej) na krotko (ok. sekundy) kierunek skos gora/lewo.

Problem wystepuje na wszystkich joystickach i niezaleznie od tego czy mam wpieta czy wypieta dodatkowa pamiec.

Co moze byc nie tak?

Z gory dzieki za podpowiedzi!
[#2] Re: A600 - błędny oczyt joysticka

@kris2222, post #1

Mam ten sam problem na A600 z ACA604, Indi ECS oraz ACA630/42MHz, zmiana firmware w Indi ECS nic nie zmienia. Testowałem na płytach rev.: 1.5, 2B i 2D na każdej z tych płyt jest ten sam problem.
Kondensatory we wszystkich płytach wymienione, zasilacz zmieniany na mocniejszy.
Najgorsze jest to że czasem działa a czasem losowo nie, w grach dynamicznych jest to bardzo denerwujące.
[#3] Re: A600 - błędny oczyt joysticka

@superbonio, post #2

Też mam A600 z ACA630, A604, Indi ECS ale nigdy nie zaobserwowałem takiego problemu.
[#4] Re: A600 - błędny oczyt joysticka

@strim, post #3

A ja to mam na golej Amidze.
[#5] Re: A600 - błędny oczyt joysticka

@kris2222, post #4

Sprawdź jak możesz miernikiem joya czy też ta przerwa jest.
A piny są ok na płycie? Bo mogą występować zimne luty albo są ułamane i gołym okiem nie widać.
Jak jest ok to wina rezystora jak odnajdę to napiszę jego numer.
[#6] Re: A600 - błędny oczyt joysticka

@Dark_luke, post #5

Sprawdź jak możesz miernikiem joya czy też ta przerwa jest.

Na razie nie mam miernika, a jak to sprawdzic?

A piny są ok na płycie? Bo mogą występować zimne luty albo są ułamane i gołym okiem nie widać.

Wygladaja ok, ponizej fotki kawalka plyty z czym innym.

Jak jest ok to wina rezystora jak odnajdę to napiszę jego numer.

To byłbym wdzieczny za numer i lokalizacje rezystora.

Zauwazylem ze wymieniane bylo 74LS157. Gdzies wyczytalem ze to odpowiada za joystick i mysz, czy to prawda? Zamontowane jest chyba nieudolnie, moze tutaj cos jest zwalone, zalaczam fotki.

Zeby zobaczyc dokladnie trzeba kliknac na fotke, potem jeszcze raz - bedzie pelny rozmiar.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2012 13:19:39 przez kris2222

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2012 13:23:49 przez kris2222

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2012 13:27:06 przez kris2222
[#7] Re: A600 - błędny oczyt joysticka

@kris2222, post #6

Problem rozwiązany to przez zasilacz!

Do tej 600tki uzywalem wersji lżejszej, cos mnie tknelo zeby podmienic na zasilacz od Amigi 500, wersja ciężka, i problem ustąpił!

Ten lżejszy poza tym bzyczy i powoduje lekkie zakłócenia na ekranie. Może ktoś podpowie co w nim można wymienić?
[#8] Re: A600 - błędny oczyt joysticka

@kris2222, post #7

Wymień kondensatory elektrolityczne i postrawdzaj czy nie ma zimnych lutóe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem