kategoria: A1200
[#1] Emulacja CGX na układach AGA
Witam,
Chciałem sobie dzisiaj odpalić Netsurf dla m68k i dostaję komunikat o braku CGX. Zainstalowałem coś takiego jak AGA-CGX, faktycznie mam teraz tryby z nazwą cgx, ale po zainstalowaniu cybergraphix i wybraniu układu AGA nadal brak wykrywanej karty graficznej. Fakt, w cybergraphicx jest info, że aga jest tylko dla ppc, a ja mam blizza 1260.
Zatem, czy jest jakaś możliwość zrobienia w jajo takiego programu wymagającego CGX jak np. netsurf ?
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2012 19:33:12 przez posylus

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2012 19:33:28 przez posylus
[#2] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #1

Nawet gdyby Ci się to udało, to nie ma to sensu. NetSurf wymaga do działania trybów chunky, w tej sytuacji konwersja byłaby programowa. Powiedzmy, że NetSurf 68k nie jest demonem prędkości nawet gdy masz kartę graficzną. W przypadku jej braku efekt byłby taki że google.com otworzyłoby się może za 10 minut od wpisania adresu. Przy dobrych wiatrach.
[#3] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #1

Przeczytaj może najpierw czego wymaga.
" Requirements:
=============
* AmigaOS 3.x
* Picasso / CGX compatible graphic card.
* 64 MB Ram (128MB for complex sites).
* 68020+ CPU with FPU, for usable speed 68060 or emulator is required.
* AfaOS or other program that enables truetype fonts.
* OpenSSL 1.0.0a installed for https://.
* OpenURL for mailto:."

Spróbuj jak wszystko będziesz miał. A na 060/50MHz z GFX i tak chodzi za wolno.

Pozdrawiam
[#4] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@RadoslawF, post #3

No właśnie na nieszczęsna grafika... Co do prędkości to nie spodziewałem się niczego, ale skoro napisane jest że do "używalnej prędkości" wymagane jest 060, miałem nadzieję, że coś da się wydusić. OpenSSL nie wymagane, poza https, pozostaje tylko gfx, albo aż. Szkoda, myślałem że jest jakiś (może wolny) ale jednak patent aby w środowisku workbencha zrobić w jajo pakiet cybergraphix aby osługiwał AGA bez ppc (na ppc aga jest wspierana, ale rozumiem, że ppc odwala jakąś tam robotę).
[#5] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #4

zacznij od tego, że ta przeglądarka nie jest natywna tylko jedzie na SDL
[#6] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #4

060 jest do (jako takiego) przeglądania netu zupełnie wystarczające. Oczywiście nie mówię o stronach z flash itd.
Ale bez karty graficznej ani rusz.
Są przeglądarki które działają w trybie tekstowym i tutaj AGA+060 spokojnie da radę.
[#7] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@stachu100, post #6

Stachu jakie to przeglądarki?

Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

O ile mnie pamięć nie myli to LYNX jest taką przeglądarką. Na Amidze był chyba też ALynx.
Jest kilka wersji na Aminecie.

LYNX i jego odmiany na Aminecie
[#9] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@Sir_Lucas, post #8

Zgadza się. Rzecz jasna jak przywykło się do dobrego (czyli strony z grafiką, animacjami, bajerami, itd), to biedny czysty tryb tekstowy wydaje się z epoki kamienia łupanego. "Nie ma nic za nic".
[#10] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@stachu100, post #9

A tak to wygląda w praniu czyli mniej więcej tak jak Staszek mówisz :)
Zdjęcie wyjęte z działu Graffiti PPA :)
[#11] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@Sir_Lucas, post #10

Chyba Lynx ma kolorowanie linków. No ale feeling mniej więcej podobny. ;)

Edit:
o coś takiego:

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2012 00:31:08 przez stachu100

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2012 00:32:18 przez stachu100
[#12] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@stachu100, post #11

Lynx - przeglądarka legenda, nigdy tego nie widziałem ale słyszałem o tym na studiach.

BTW Trochę idea tej przeglądarki kłoci się nawet z pierwotnym z założeniem html.
[#13] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@stachu100, post #11

Kolorowanie linków działa tylko na UNIXowych terminalach. Pod MOSowym MUIconem też powinno, gdyby ktoś zrobił odpowiedniego termcapa. Pod AmigaOSem raczej się nie da tego zrobić (a przynajmniej nie z domyślnym terminalem).

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2012 00:58:31 przez strim
[#14] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@tom256, post #12

Mam anegdotkę związaną z Lynxem.

Kilka lat temu (2005 lub 2006 rok) z serwera z zainstalowanym SuSE zachciało mi się pooglądać stronki. Serwer bez X-ow, terminal więc tylko Lynx.

Siedziałem w serwerowni coś tam instalowałem i w międzyczasie myszkowałem w sieci, między innymi zachciało mi się poczytać newsów z BBC, co też uczyniłem (wtedy BBC było bardzo wybajerzone w porównaniu z resztą świata - czyli także z chęci przetestowania). Poczytałem.

Mniej więcej ok. godziny później dzwoni telefon z jakimś angielskim histerykiem z BBC, który rozpoczyna grożenie nam sądem za włamanie przy pomocy "hakerskich przeglądarek" na strony jego szacownej instytucji
Od słowa do słowa wyszło że mają narzędzia typu Intruder Security Alert, które oceniły Lynxa jako potencjalnego przeciwnika.

Ot lynx + łącze na DSLu ze stałym IP, identyfikowalne, wpisy we WhOIS z aktualnym telefonem, etc. = "hakerzenie"
[#15] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #1

NetSurf to przeglądarka na SDL-u czyli bardzo ciężka. Z tego co piszesz to masz Blizza 060. Na takiej karcie całkiem znośnie działa AWEB wersja lite lub IBrowse. Do podstawowych zadań spokojnie wystarczy. Odpalisz większość Amigowych stron m.in. PPA, eXec, Aw.net, Amigans.net, pouet.net, ada.unterground.net, itp, itd :)
IBrowse ma nawet jakiegoś szczątkowego flasha, a na Aminecie leżą chyba nowsze pluginy.
Link do plugina flash z 2011
[#16] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@strim, post #13

Tak to wygląda :)

[#17] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@pampers, post #16

Ale to jest lynx uruchomiony lokalnie czy na zdalnej maszynie? To jest różnica .
[#18] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@pampers, post #16

Edit: dubel. Niech ktoś mi powie jeszcze, że nie da się 2x zapostować tego samego.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2012 10:19:56 przez strim
[#19] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@strim, post #17

Zdalnie, na serwku dedykowanym. Czemu to różnica?

EDIT: Już wiem dlaczego to różnica,w kwestii wątku. Ja tylko odpowiadałem na Twój post :)

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2012 16:16:37 przez pampers
[#20] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@Sir_Lucas, post #15

AWeb Lite mam - działa i to już jest sukces. Przyznam się szczerze, że jak przeglądałem Aminet i trafiłem na Netsurf dla m68k z datą kompilacji na 2012 to bardzo się ucieszyłem. Szkoda więc, że nawet do masochistycznej zabawy nie da się jej zmusić do pracy na AGA. Wiadomo, klasyk 060 to zabawa więc w sumie wystaczy mi AWeb, co zaś tyczy się zalet IBrowse to czy na dzień dzisiejszy istnieje legalny sposób na wejście w posiadanie tego programu?
[#21] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #20

http://www.ibrowse-dev.net/download.php
Do pobrania jest oczywiście wersja demo.

Pozdrawiam
[#22] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #20

Masochistyczna zabawa to jest Firfox na klasyku. Na samancie jest to używalne ale nadwyręża cierpliwości kapkę. Firefox wygląda tak, ze między stronami allegro można było wyjść i zapalić papierosa a nawet dwa. Ibrowse na klasyku pod os 3.9 działa całkiem choć jest to przestarzała przeglądarka, Netsurf to jedynie ciekawostka. Używać się tego nie da no chyba, że na UAE. Sam SDL morduje dużą cześć wydajności.

Benedykt Dziubałtowski
[#23] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@RadoslawF, post #21

Dzięki, ale jak się ma sprawa z rejestracją - tak jak przy innych programach z czasów świetności Amigi?
PS. Jak to jest z Miami w OS3.5 - po instalacji systemu mam i owszem stos TCP, ale niezarejestrowany - czy to normalne? Na licho dołączają do płyty coś niepełnego?
[#24] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #23

Chcieli dać użytkownikowi możliwość podpięcia się do sieci, potestowania programu i podjęcia decyzji kupić czy może jednak ściągnąć inny. I do dzisiaj twierdzę że jeśli nie stawiamy na Amidze całodobowego serwera a tylko używamy w typowy sposób wersja nie zarejestrowana Miami wystarczy. Jak nie to jest np. darmowy AmiTCP.

Pozdrawiam
[#25] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@RadoslawF, post #24

Niby masz rację, ale co jeżeli potrzebujesz https? Aby zainstalować MiamiSSL, niestety trzeba mieć wersję pełną - fakt to i tak nie ma sensu, bo sieć w amidze klasycznej (co już ustaliliśmy w sumie na osobnym wątku) tylko wymiana danych - i do tego Miami testowe wystarczy. Tylko, zastanawia mnie jedno - skoro ktoś nabył system OS3.5, w skład którego wchodzi stos TCP/IP to znaczy że może sobie go używać - a tu nagle okazuje się, że ma się wersję niezarejestrowaną, którą w sumie powinno się zarejestrować ? Trochę to dziwne, dlaczego zatem skoro nie dali pełnej wersji Miami, dlaczego nie dołączyli darmowej wersji AmiTCP? Tak się tylko pytam...
[#26] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #25

Bo zgodę na Miami dostali od właściciela praw a na AmiTCP pewnie nie, a może koniecznie chcieli załączyć program z własnym GUI jako łatwiejszy do obsługi ?

Pozdrawiam
[#27] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@RadoslawF, post #26

W sumie, skoro tworzyli "nowy" system, czy problemem było stworzenie własnego GUI do AmiTCP? W sumie nie ma to znaczenia, może nie chciało im się dorabiać DHCP do AmiTCP - to chyba był większy problem i zadecydowało o wyborze Miami. Dopiero w sumie AmiTCP/Genesis z DHCP pojawiło się w 3.9... Może niepotrzebnie się czepiam - skoro działa, a ssl i tak do niczego się nie przydaje.
[#28] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@posylus, post #25

ale co jeżeli potrzebujesz https?

no to przecież jest AmiSSL i OpenSSL
[#29] Re: Emulacja CGX na układach AGA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Dzięki za info o AmiSSL - ja uczepiłem się MiamiSSL, bo w OS3.5 jest ten stos i ... akurat pamiętałem że ma on opcję SSL. Tak czy siak głupio jak po instalacji systemu odpalam stos tcp i widzę przycisk "register" - nie mogli tak zmodyfikować tej wersji Miami, aby było napisane "special for AmigaOS3.5" i nie wyglądało jakby na szybko przed kompilacją płyty zgrali Miami z płyty Aminet ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem