kategoria: A1200
[#31] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@damianx, post #30

Dziękuje za info - nie zauważyłem. Szkoda, że nie mają jeszcze kontrolera pamięci 390685-02. Ciekawe, czy to padł ten układ. Zobaczymy. Thanks
[#32] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@posylus, post #31

Jak chcesz to możemy się umówi gdzieś bo mam cdtv z tym dmac i możemy zrobic podmiankę testową.

ja kiedyś uwaliłem jakimś głupim zwarciem ten dmac i objaw był taki że cdtv działała ale zaraz po włączeniu obraz robił się czerwony ,czyli komputer zgłaszał nieprawidłową prace napędu cd.

zakupiłem w vesali ten układ ,wymieniłem i działa do dziś.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2012 12:52:20 przez damianx
[#33] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@damianx, post #32

Dziękuję za propozycję - tylko skoro nie wiem w 100% co jest uwalone w a590 nie chciałbym uszkodzić Ci układu z cdtv :D Mam propozycję pcb a590 z usa - zobaczę ile wyjdzie cenowo, jak będzie kosmos, to wrócę do vesali. Ale tak czy siak jeszcze raz dzięki.
[#34] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@posylus, post #33

Jak uważasz ,ale może to własnie ten układ robi zamieszanie .

Nawet jak uwalimy w co wątpie, to z vesali koszt z wysyłka to ok 35 zł ,nie wiem jaki koszt tej płyty z usa.
[#35] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@damianx, post #34

Wolę zakupić i mieć czyste sumienie :) Jakbym uwalił Ci CDTV to chyba wykorkowałbym na miejscu, a tego byśmy nie chcieli Ważne że podałeś mi źródło tego układu i koszt 40zł nie jest straszny, nawet jak to nie to...
[#36] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@posylus, post #35

Wracając do tematu - ktoś ma doświadczenie, ile z reguły upływa czasu od ogłoszenia przedsprzedaży do chwili wysyłki? Na gwiazdkę się uda?
[#37] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@posylus, post #3

Jesteś pewien, że ten układ będzie działać w Amidze czy sobie zapodałeś najtańszy scalak RTC z katalogu na pałę?
[#38] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@rafgc, post #37

Oczywiście, że zapodałem najtańszy na pałę
Niemniej jednak to RTC, różnią się one szczegółami i w związku z tym aplikacją. Tylko, że jak coś projektujesz od zera to nie ma to znaczenia, co nie? Ja się najbardziej czepiam tego, że po aca1231 Jens wykonuje perfidny krok w tył przed aca1230 gdzie brakowało tylko układu rtc i zmusza potencjalnych nabywców do wydania 100zł na zegar czasu rzeczywistego, ot co. Owszem to jego cyrk i jego małpy, ale to trochę nie fair.
Ale już się poddałem i nie walczę o to aby ktoś uznał mój punkt widzenia, może to normalne, że jak ma się możliwość wydojenia klientów to w sumie dlaczego nie? Biznes to biznes i tyle...
[#39] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@posylus, post #38

luknij na tę aukcję.....

http://allegro.pl/10-159-kontroler-na-isa-nietestowany-i2707474873.html
[#40] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@posylus, post #38

kontroler isa !!!!!!

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2012 14:15:14 przez damianx
[#41] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@damianx, post #39

OK Dzięki.
[#42] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@posylus, post #41

Dostałem przed chwilą info z AmigaKit, że wysyłka kart ACA1232 się właśnie rozpoczęła OK
[#43] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@posylus, post #38

Zgadzam się z Tobą, to wygląda jak szukanie sobie dodatkowego finansowania (w taki sobie sposób), no ale to jego decyzja a konkurencji nie ma więc może sobie na to pozwolić.
[#44] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@BULI, post #43

Kupowałem moją ACA 1230/56mhz/64MB też była bez zegara. Dokupując zegar do kompletu zafundowałem sobie miesiąc czekania bo zegar był niedostępny. Za komplet zapłaciłem 175 funtów. A tu widzę wersja 128 MB kosztuje 120 ft więc jest taniej.
No myślę że powoli Jens dojdzie do mojej koncepcji i prędzej czy później klasyk dorobi się karty PPC 2Ghz+Radeon HD 6750+USB+Sata+2 GB RamuOK
[#45] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@Wojox, post #44

Taniej jest bo i zegar procesora zdecydowanie mniejszy.

Na kartę PPC nie liczył bym, robi karty z 030 bo miał dokumentację do takich, fakt że je fajnie przerobił ale nie liczę że wypuści karty z 040 czy 060.

Pozdrawiam
[#46] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@posylus, post #38

No nie sądzę aby różnica między szyną szeregową (zapodany najtańszy RTC) a równoległą (clockport - Amiga) to jakiś szczegół, a od tego jest mózg aby przed rozpoczęciem prac wszystko sobie dobrać, by potem nie projektować szeregu mostków szeregowo-równoległych i opracowywać protokołów komunikacji. Kompatybilny układ to EPSON RTC72421 lub 72423, na Allegro ktoś ma chyba leżaki magazynowe po 8zł, bo ten układ jest droższy w sklepach, niemniej jednak, ktoś mi kiedyś powiedział, ze koszt finalny produktu to czterokrotność kosztów produkcji. Czemu Jens nie dodał tego do swoich kart, tego nikt nie wie prócz niego, być może zabrakło mu pinów w FPGA, a może nie chciało mu się dodawać specjalnie funkcji clockportu w fpga. Też byłem tym zdziwiony, ale co zrobić? Bojkotować?

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2012 19:26:11 przez rafgc
[#47] Re: Nowa ACA1232 oraz ślad ACA 500 oraz fajny sposób na podniesienie ceny ACA1232

@rafgc, post #46

Też byłem tym zdziwiony, ale co zrobić? Bojkotować?

Nie miałem na celu plucie na jedynego gościa robiącego coś dla klasyka. Ja i tak nie kupiłem 030 więc w sumie nie mam prawa głosu - pozostaje tylko moje zdziwienie i tyle. Swoją drogą skoro w taki sposób zwiększa swoje przychody, to zaczynam wątpić, czy zapowiadana możliwość podłączenia turbin od a1200 do aca500 będzie obejmowała wszystkie karty, czy tylko te od Jensa... A to by było już chamstwo... Bo taki rtc, to pikuś, ale gdyby w celach zwiększenia popytu na swoje karty uwalił możliwość skorzystania z 060 w aca500 byłoby to ... ehh
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem