[#1] Słychać strzały.
W monitorze Commodore 1942 co jakiś czas strzela w kineskopie. Nie towarzyszą temu większe zaburzenia wyświetlania i poza tym monitor ma doskonały obraz. Przyznaję, że trochę go podregulowałem potencjometrami wewnątrz.

Powinienem od razu poszukać serwisu, który wymieni trafopowielacz, czy może da się coś jeszcze zrobić?

Z góry dzięki za rady i pozdrawiam.
[#2] Re: Słychać strzały.

@Daclaw, post #1

Najprawdopodobniej ustawiłeś za wysokie napięcie na siatce drugiej lub zasilające. Strzały nie koniecznie są w kineskopie. Na płytce kineskopowej przeważnie są iskierniki i być może tam właśnie Tobie strzela. Jest też możliwość taka, że na kineskopie masz sporo kurzu i po nim strzela.
Generalnie nie powinno się regulować bez dokumentacji monitora, bo można go sobie uszkodzić lub znacznie skrócić jego żywotność.
[#3] Re: Słychać strzały.

@jarob, post #2

Rozumiem, że przywrócenie poprzedniej nastawy powinno załatwić sprawę?
[#4] Re: Słychać strzały.

@Daclaw, post #3

Jeśli jest to kwestia za wysokich wartości napięć, to tak. Jeśli kwestia brudu na kineskopie lub w okolicach trafopowielacza, to sprawę powinna załatwić kompiel i suszenie.
[#5] Re: Słychać strzały.

@Daclaw, post #1

Kiedy zobaczyłem temat pomyślałem pewnie parallax lub inny wesoły użytkownik będzie pisał o smoleńsku. Dobrze, że się pomyliłem.
[#6] Re: Słychać strzały.

@jarob, post #4

Zastosowalem oba pomysły i pomogło. :)
Dzieki!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem