[#1] FG24 plus elsat oraz zasilacz
Dostałem od znajomego FG24 plus razem z interface PCMCIA, jednak bez zasilacza. Bawił się kiedyś Amigą, jednak już jej dawno nie ma, a to urządzenie mu się zostało. Teraz mam pytanie jaki zasilacz jest do tej przystawki potrzebny. 12 V, 9 V, jaka biegunowość i czy prąd stały, czy zmienny ? Jeśli stały to czy stabilizowany i jakiej mocy. Może ktoś ma to urządzenie i zasilacz od niego ?
[#2] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@gilban, post #1

Na bank prąd stały. Oblukaj okolice złącze zasilania czy nie ma tam rysunków. Jak nie ma to rozbierz urządzanie i zobacz gdzie lecą grube ścieżki ( czy wręcz pola ) a gdzie cieniutkie. Te grube to na bank masa. Wystarczy popatrzeć do którego pinu złącza zasilania idą i już masz biegunowość.

Benedykt Dziubałtowski
EDIT:

Nawet nie musisz rozbierać. Wszystko ładnie TUTAJ widać.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2012 00:37:09 przez Benedykt Dziubałtowski
[wyróżniony] [#3] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@gilban, post #1

Zasilacz ma własne pudełko na którym jest napisane Zasilacz Niestabilizowany, ZN 9V - 700mA a z naklejki na zasilaczu wynika że plus w środku wtyczki a minus na zewnątrz.

Pozdrawiam
[#4] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@gilban, post #1

Miałem. Powiem tylko, że to na tamte czasy to był kawał bardzo dobrego sprzętu, przy którym grzybiarze wymiękali.
Szkoda, że tylko takie wolne :(

Pozdrawiam
[#5] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@neuroup, post #4

Dobrego ? Ciekawy jestem z czym porównywałeś ? Już kiedyś pisałem na forum, FG24 z uwagi na fatalną jakość zgrywanego materiału uważałem i uważam do dziś za nietrafiony zakup.

Pozdrawiam
[#6] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #5

A ja za pomocą jego zrobiłem wraz z bratem ciotecznym, vhs-demo[1 st @ Astrosyn 97], na którym poznali się nawet w TVP zapraszając do programu "wideo coś.." W trybie czarno-białym bardzo dobrze grabował i też dużo zależało od materiału wejściowego. Mnóstwo bardzo fajnych materiałów video stworzyłem przy pomocy tej maszynki.
Wraz z FG-24 można było stworzyć amatorski stół do montażu :)

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2012 02:26:07 przez neuroup
[#7] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@neuroup, post #6

Trybu czarno białego nie używałem, potrzebowałem kolorowego a ten jakością odbiegał od moich oczekiwań, urządzenie specjalnie drogie nie było więc trafiło na półkę ale niesmak pozostał.

Pozdrawiam
[#8] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #5

Nie był to sprzęt "profesjonalny", ale względnie tani, dostępny i jak pisze kolega "neuroup" do amatorskiego a nawet półprofesjonalnego zastosowania (się chciało to można było uzyskać zadowalający efekt, oczywiście znacznie lepiej wyglądało to przez port PCMCIA) ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2012 09:18:53 przez BULI
[#9] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@BULI, post #8

Mam inne odczucia, a przez PCMCIA nie wyglądało lepiej tylko było trochę szybciej, bo ten interfejs/kabelek do FG24 też mam.

Pozdrawiam
[#10] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #5

Twoje odczucie jest klasycznym przykładem szkodliwego wpływu Magazynu Amiga, gdzie ukazywały się czołobitne recenzje i nadużywano słowa "profesjonalny".

Obiektywna prawda jest taka, że to urządzenie było po prostu dobre w swojej klasie i w swoim czasie. Jakościowo plasowało się pomiędzy DigiLabem (to drugi liczący się polski produkt tego typu) a VidiAmiga 24RT a przy tym było tańsze od jednego i drugiego. Warto pamiętać, że w tamtych czasach urządzenia półprofesjonalne tego typu, a nawet lepsze skanery, kosztowały rząd wielkości więcej.

To, że użytkownicy spodziewali się nie wiadomo czego po słabo rozbudowanej Amidze i osprzęcie z niskiej półki, było wynikiem działalności wyżej wspomnianej prasy amigowej.
[#11] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #9

Szybciej? Aaaa to mnie zaskoczyłeś, myślałem, że dzięki zamianie interfejsu na PCMCIA dioda POWER bladziej świeciła i dzięki temu wyglądało to lepiej ;)

Oczywiście, jeśli twoje amatorskie/półprofesjonalne zastosowania miały większe wymagania, byłeś przyzwyczajony do lepszej jakości/szybkości to FG24 spokojnie miało prawo być za słabe OK
[#12] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@Daclaw, post #10

Cudów po Amidze nie spodziewałem się, no i miałem ją nieźle rozbudowaną, ale faktycznie MPS zapoczątkował pewien trend kontynuowany do dzisiaj przez rulezowców, Amiga i wszystko do niej (łącznie z dżojem czy zewnętrznym flopem) było sprzętem profesjonalnym lub prawieprofesjonalnym, stąd jeszcze dzisiaj trafiają się kwiatki w stylu " oczywiście znacznie lepiej wyglądało to przez port PCMCIA" w odniesieniu do omawianego FG24.

Pozdrawiam
[#13] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #5

Nie przesadzajmy, jakość obrazu nie była zła, szczególnie przez wejście S-Video.
[#14] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #12

Eh Radosław, Radosław, trochę więcej optymizmu ;)
[#15] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@BULI, post #14

Życie oduczyło mnie optymizmu, a najbliższe prawdy jest powiedzenie "jeśli coś może się s.... to się s....".

Pozdrawiam
[#16] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #15

Spróbuję filozoficznie: Życie, życie.. eh ;)
Albo bardziej optymistycznie: "zawsze może być gorzej?!"
..lub lepiej, być może

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2012 12:29:31 przez BULI
[#17] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@gorzyga, post #13

"Nie przesadzajmy, jakość obrazu nie była zła, szczególnie przez wejście S-Video."

Dobra też nie była, szczególnie przez wejście video.
Jak to było w jednym z kabaretów, traktor jest zepsuty bo jedno koło jest zepsute czy jest dobry bo ma trzy dobre koła ?

Pozdrawiam
[#18] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #17

No do doszliśmy do konsensusu :
"jakość obrazu nie była zła, szczególnie przez wejście S-Video."
"Dobra też nie była, szczególnie przez wejście video."

OK
[#19] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@gilban, post #1

Tutaj można sobie przeczytać reckę FG24 Plus.
[#20] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@gorzyga, post #18

Ja nie twierdziłem że jakość była zła, kupując wiedziałem że kupuje sprzęt amatorski a nie profesjonalny, jednak po przeczytaniu recenzji w prasie liczyłem na lepszą jakość. Recenzje były jednak przesadnie optymistyczne, ale to się nie specjalnie nie zmieniło do dzisiaj, redakcje i redaktorzy dziękują za darmowy sprzęt jak potrafią a plebs czyta i przeważnie wierzy.

Pozdrawiam
[#21] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #20

To się zgadza, z tym, że po composite video dużo nie można się spodziewać... a w tamtych czasach mało kto słyszał o S-Video - a ten standard przesyłu sygnału obrazu był już półprofesjonalny.
[#22] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #20

ja mam jedno dodatkowe pytanie.
Czego ty się spodziewałeś w tamtych czasach za tamte pieniądze. Nie przypominam sobie, żeby w porównywalnym przedziale cenowym było coś o wiele lepszego na inne platformy? Przecież chyba nikt się nie spodziewał, że będzie to grabowało w kolorze w wysokiej rozdzielczości ?

Pozdrawiam
[#23] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@neuroup, post #22

Przecież chyba nikt się nie spodziewał, że będzie to grabowało w kolorze w wysokiej rozdzielczości ?

Grabowało w kolorze i w wysokiej rozdzielczości. Konkretnie to w niemal pełnym PAL-u (7xx na 512).
Główne wady tego urządzenia to specyficzne, "grzebieniowe" zniekształcenia obrazu, rozjeżdżające się półobrazy (nawet ze stabilnego źródła video) i wrażliwość na zbyt silny sygnał.

Wszystko to było jednak w dużym stopniu do opanowania. W każdym razie jakość digitek była i tak o całe niebo lepsza od burych, rozmytych produktów DigiLaba by HDP.
[#24] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@neuroup, post #22

Miałem w pracy dostęp do skanera współpracującego z Amigą, potrzebowałem jeszcze możliwości zgrywania kolorowych plansz z materiału filmowego, niestety kiepska jakość sprawiała że zdigitalizowanego obrazka nie dało się bezpośrednio wykorzystać. Zamortyzowało się dostarczając "półproduktów" przerabianych na tekstury.

Pozdrawiam
[#25] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@Daclaw, post #23

Powtórzę to raz jeszcze. Ja swego czasu dorwałem bardzo dobre video w swoje ręce z czterema [?] głowicami i do tego zainwestowałem w dobre kable. Jakość grabowanego materiału była bardzo dobra. Tak samo jak kiedyś do FG 24 podłączyliśmy PRO kamerę i sami byliśmy w szoku [mam na to świadków] jak dobrej jakości mogą być robione graby.
Jak już raz pisałem. Udało się stworzyć vhs-demo którego jakość nie przeszkadzała w puszczeniu go w TVP1.
A jak już mówimy o peryferiach, to czy ktoś z was bawił się taką dostawką do Scali, która umożliwiała montaż napisów i kilka innych bajerów. Była tego recenzja w MA.

Pozdrawiam
[#26] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@neuroup, post #25

Na samej skali kilka lat pracowałem, sukcesem było namówienie firmy na zakup oryginału, wszelkie sprzętowe dodatki były skreślane jako fanaberie bez których można pracować.

Pozdrawiam
[#27] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #26

Moim zdaniem Scala to był program milowy dla Amigi i miał ogromne możliwości.
Mi za pomocą Scali i FG24 udało się stworzyć raz taką mała interaktywną gierkę.
W tamtych czasach jeśli ktoś chciał pokazać czemu Amiga rulez, bo miała Scale.

A teraz jest flash.............

Pozdrawiam
[#28] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@RadoslawF, post #3

Ja mam jeszcze pytanie do jakiegoś elektronika. Czy jeżeli do FG24+ fabrycznie był dołączany zasilacz niestabilizowany 9V, a ja bym zastosował zasilacz 9V stabilizowany, to będzie działał poprawnie ? Czy musi być to zasilacz niestabilizowany ? I ewentualnie, kupując zasilacz da się odróżnić patrząc na etykietę, jaki on jest - stabilizowany, czy też nie ? I jak ?
[#29] Re: FG24 plus elsat oraz zasilacz

@gilban, post #28

Będzie, jak taki masz to podłączaj.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem