kategoria: Sprzęt
[#1] Elbox 1230LC
Mam taką oto kartę do A1200: Elbox/Apollo 1230LC.

Czytałam też jakiś czas temu wątek na jakimś amigowym forum, w którym ktoś chwalił się akceleratorem 68030 podkręconym do 64 MHz. Mam zamiar się wziąć za coś podobnego, ale najpierw chcę spytać, czy ktoś z was miał już jakieś doświadczenia z podkręcaniem tej konkretnej karty.

Z góry dzięki za pomoc.
[#2] Re: Elbox 1230LC

@Nekkoru, post #1

Te karty zwykle już miały podkręcone procesory np. 33@40 więc bez wymiany procesora z oscylatorem na szybsze na nic bym nie liczył.
[#3] Re: Elbox 1230LC

@Nekkoru, post #1

Musisz wymienić procesor na MC68030/50Mhz.
Spróbuj z najnowszą maską: F91C 0,8um.

Stare maski to odpowiednio(od najstarszej):
C74N 1um
D66C 1um
Więc ze względu na proces technologiczny pobierają więcej mocy i należy się spodziewać gorszego OC.

Pamięć powinna raczej wytrzymać.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2012 13:43:40 przez tom256
[#4] Re: Elbox 1230LC

@tom256, post #3

Po czym mogę sprawdzić, jaki mój obecny proc ma taktowanie?
[#5] Re: Elbox 1230LC

@Nekkoru, post #4

Po tym jaki oscylator jest zainstalowany. Ew. niektóre programy (jak WhichAmiga) są w stanie podać taktowanie procesora.
[#6] Re: Elbox 1230LC

@strim, post #5

Oscylator mam 33.3 MHz, ale sądząc z poprzednich wypowiedzi, to mogę mieć zawsadzony wolniejszy procesor z wsadzonym szybszym oscylatorem. Chcę sprawdzić, jakie taktowanie ma procesor sam w sobie - da radę bez wylutowywania oscylatora?

Karty nie sprawdzę w Amidze, bo nie bootuje bez wsadzonego Fastu.
[#7] Re: Elbox 1230LC

@Nekkoru, post #6

Na procesorze jest informacja o taktowaniu, jeśli została starta to oznacza że procesor już jest przetaktowany.

Pozdrawiam
[#8] Re: Elbox 1230LC

@Nekkoru, post #6

Procek jest też raczej 33MHz, dlatego że 68030RC33 kręcili na 40MHz tak jak w mojej. Mam wymazaną końcówkę z procesora, w dodatku mój procek jest z serii XC, XC68030RC33, przez co grzeje się i chyba w ogóle siada, bo po pewnym czasie działania Amiga zaczyna się wieszać jak są włączone pamięci CACHE. Ciekawe czy ktoś jeszcze miał przypadek siadającego procka od wieku...
[#9] Re: Elbox 1230LC

@flops, post #8

Ciekawe czy ktoś jeszcze miał przypadek siadającego procka od wieku

Od wieku może nie, ale od kręcenia w wypadku tych kart...
[#10] Re: Elbox 1230LC

@strim, post #9

Karta jak na zdjęciu:

Po włożeniu SIMMa i ustawieniu zworek właczających pamięć.

Taki ekran przy starcie a1200:

W złącze pamięci i karty pryskałem płynem Kontakt S i wypróbowałem z 20 różbych pamięci SIMM (pamięci sprawne sprawdzone PeCecie).

Bez założonej pamięci karta startuje bez tego czerwonego ekranu.

Jakieś pomysły?
[#11] Re: Elbox 1230LC

@robertos231, post #10

Wyjm MACH-a z podstawki, przeczyść styki.
[#12] Re: Elbox 1230LC

@robertos231, post #10

Spróbuj poprawić luty na podstawce pamięci lub wymienić ją na nową. Możesz też dogiąć piny w gnieździe które wpina się w komputer.
[#13] Re: Elbox 1230LC

@mikser, post #12

Jak wcześniej miałem rozszerzenie pamieci 8mb chyba Elboxu.
To taki efekt czerwonego ekranu dawała mi skopana kość simm 8mb.
Zobacz z inną pamięcią
[#14] Re: Elbox 1230LC

@Krashan, post #11

Spróbuje najpierw z czyszczeniem tych dwóch układów w podstawkach.
Później przelutuje nową cyną gniazdo SIMM.

Uszkodzenie pamięci wykluczam bo sprawdziłem już cały worek różnych SIMM-ów.
[#15] Re: Elbox 1230LC

@Nekkoru, post #1

By nie zakładać nowego wątku dotyczącego tej karty (w sobotę wszedłem w posiadanie takowego sprzętu w wyniku piwnicznych porządków), podpinam się pod temat.

Na karcie brakuje mi gal'a 20v8. I w związku z tym pytanie do Kolegów- czy dostanę/nabędę takowy zaprogramowany w Elboxie? Jakie macie doświadczenia z obsługą pogwarancyjną we wspomnianej firmie? O ile widzę, że takowe układy jeszcze są do dostania to czy można liczyć na dobrą wolę i pomoc ze strony Elboxu?
[#16] Re: Elbox 1230LC

@tbone, post #15

Napisałem i zadzwoniłem do Elboxu. Są po przeprowadzce i jeżeli odnajdą odpowiednie materiały (układ i dokumentację z wsadem) to pomogą. Mam czekać na odpowiedź z serwisu. Ale to by była reklama dla firmy, gdyby postawili na nogi swój produkt sprzed 20 lat

Przeanalizowałem połączenia do postawki GALa i wygląda mi to na jakiś dekoder adresu (do wejść idą m.in. A1-A6, R/W i 4 linie z MACHa).

Do wyjść oznaczonych I/O są doprowadzone A0 i A1 ze złącza SIMM, D28-D31 z 68882 i /CDIS z 030.

Ciekawe po co magistrala danych z 882 do tego jest zapięta?
[#17] Re: Elbox 1230LC

@tbone, post #16

Obstawiam (patrząc po doprowadzonych sygnałach), że w tym GAL-u jest układ AutoConfig.
[#18] Re: Elbox 1230LC

@Krashan, post #17

Dokładnie tak jest, jak piszesz.

Byłem w Elboxie i niestety nie mają już wsadów. Miły Pan spisał moje dane kontaktowe, wspomniał coś o próbie odtworzenia funkcjonalności, ale osobiście słabo to widzę. W międzyczasie pomęczyłem trochę J.S.. Po otrzymaniu fragmentu schematu do analizy, okazało się, że karta jest bliźniacza z Apollo 1220LC. Czyli teoretycznie wsad powinien ruszyć na 1230LC. Sprawa na razie utknęła na poszukiwaniu gali po drugiej stronie Odry ;>
[#19] Re: Elbox 1230LC

@tbone, post #18

Jens zamilkł, Elbox się nie odezwał, więc rozebrałem kartę. Oprócz braku gal'a walnięty był jeszcze oscylator. Reszta sprawna. Gdyby ktoś potrzebował złącze krawędziowe do swojego projektu lub macha z tej karty, to zapraszam na priv (oddam za browara).
[#20] Re: Elbox 1230LC

@tbone, post #19

Troche szkoda jak laminat byl caly to mozna by sie pobawic w odtworzenie brakujacego GAL-a.
[#21] Re: Elbox 1230LC

@lukzer, post #20

Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem. Nie było jakoś chętnych gdy ruszyłem temat ;-p
Truchło wyruszyło już do nowego właściciela.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem