[#1] OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?
Hej,

Zabrałem się za porządkowanie moich zabawek no i pojawił się temat na którym "zawisłem".

Generalnie mamy środowisko:

- WinUAE
- zainstalowany OS 3.9, czysty
- partycja systemowa FFS, druga partycja SFS
- kickstart 3.0 w ROM
- odpalamy skick na samym początku startup-sequence który ładuje kickstart 3.1
- pięknie wstaje OS 3.0 z kick 3.1 w FAST

i teraz zmieniam ROM z 3.0 na 2.05 i ... biały ekran, system wisi.

Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć o co chodzi - dlaczego system zawiesza się zaraz na samym początku i co zrobić aby to zadziałało?

Pozdrawiam,
[#2] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@XeNeS, post #1

A wymagania do AOS3.9 czytałeś?
[#3] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@stachu100, post #2

Minimum Requirements:

CD-ROM drive - emulowany, w sumie bez znaczenia
Hard drive- jest, 80GB emulowany
68020 or higher processor - jest, 75MHz
Amiga 3.1 ROMs (version 40.xx) - skick ładuje w pierwszej linijce startup-sequence 3.1 40068, jeszcze przed setpatch, w przypadku ROM 3.0 to działa.
6 MB Fast RAM - jest 8MB

O czymś zapomniałem?

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2012 19:45:23 przez XeNeS
[#4] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@XeNeS, post #3

Uruchom bez s-s i "z palca" sprawdź czy skick pójdzie na 2.05.
[#5] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@Jenot, post #4

Nie ma szans, biały ekran. Na wszelki wypadek zainstalowałem całość jeszcze raz - bez zmian.

Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy - to FFS, który został spatchowany.

Czy można zabootować system z partycji SFS lub PFS?
[#6] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@XeNeS, post #5

No i miałem rację ... niestety jeśli mamy kick 2.05 oraz FFS w wersji wysokiej np. 45.xxx to nie bardzo to chce działać - efektem jest totalny zwis systemu.

Czy ktoś może szczęścliwie korzysta z dysków z partycją do 4GB przy kick 2.05 oraz systemem plików SFS/PFS?
[#7] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@XeNeS, post #6

Niezbyt sie na tym znam, ale pewnie trzebaby zaladowac nowsza scsi.device i filesystem(?!?). Ale to kolejny restart systemu, no i trzeba by bylo to robic z dyskietki lub mini partycji (na ktorej bylby kick i w/w potrzebne rzeczy do zaladowania, trzeba tez by w ss poprzypisywac systemowe katalogi do partycji z docelowym systemem). Powinno działać, lecz nie dam sobie nic za to obciac
[#8] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@XeNeS, post #1

Jeśli to winuae to po walczyć z kick 2.05, jeśli można od razu załadować 3.1?
A jeśli to tylko przymiarka do zabawy z prawdziwą Amigą, to nie znaczy że będzie taki sam efekt.
Jednak emulator nie jest 100% zgodny.

Czy w bootmenu 2.05 widać partycje ?
[#9] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@Norbert, post #8

Dlatego 2.05, iż prawdziwa Amiga ma właśnie najniższy kickstart 2.05.

Celem zabawy jest przygotowanie w miarę uniwersalnego systemu pod kilka moich zabawek z sig'a - które mają różny konfig tj. procesory 020-040, kicki 2.05-3.1, 6-32MB FAST RAM.

Wygląda na to, iż kick 2.05 się gryzie z FFS 45.xx załadowanym do RDB (?) na początku dysku, a jeszcze ciekawiej zaczyna się robić jak przerzucam HDF'y między uaehf a scsi.device.

Jeśli chodzi o bootmenu, to nawet nie ma szans do niego wejść - próbowałem wielokrotnie. Po wywaleniu FFS 45.xxx wchodzę do menu od strzała, ale wcześniej przygotowany dysk zrobił się ... non-dos ;)
[#10] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@XeNeS, post #9

Tą informacje powinienes zamiescic w pierwszym poście.

Nie mozesz uzywac starego FFS, ktory bedzie dzialal z kazda Amiga ?

Czy probowales mapowac kick na 3.1 z dyskietki, a potem juz odpalic dysk z nowego FFS ?

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2012 21:45:13 przez Norbert
[#11] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@Norbert, post #10

Właśnie próbuję teraz ze starym FFS, który w razie konieczności przy kick 3.0+ sobie podniosę wyżej.

Nie ma szans odpalić nic z dyskietki, skoro nawet bootmenu nie startuje...
[#12] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@XeNeS, post #11

To mnie trochę przypomina jak byśmy chcieli na siłę zainstalować Windows 98 na partycji NTFS.

Niestety, jak widać nowsze rozwiązania pisane pod ROM 3.0/3.1 nie będą działały ze starymi, w tym wypadku ROMEM 2.05. W końcu taki scsi.device wykorzystuje do swojego działania jeszcze inne informacje znajdujące się w romie. Nie jest całkowicie autonomiczny. I widać, że ROM 3.1 ma coś jeszcze z czego ten device korzysta, a czego nie ma ROM 2.05 i dlatego następuje zwis.
[#13] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@XeNeS, post #11

Minimalne wymagania jak widać po coś są.
[#14] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@gilban, post #12

autor pytania chce mapowac kick 3.1 posiadajac kick2.0, wiec po tej operacji, Amiga ma juz kick 3.1, ktore wymaga OS3.9.
[#15] Re: OS 3.9 - Kickstart 2.05 - jak?

@Norbert, post #14

I co z tego ?

"i teraz zmieniam ROM z 3.0 na 2.05 i ... biały ekran, system wisi."

Wygląda to na typowy błąd świerzaka, to że 2.05 obsługuje FFS nie oznacza ze poprawnie obsłuży wersje FFSa z 3.0.
Nie zrobił by takiego błędu gdyby bawił się na prawdziwym sprzęcie a nie na emulatorze.
Skoro ma problem z działaniem na emulatorze to ewidentnie pomylił działy.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem