[#1] Amiga 3000 zip ram nie wykrywany
Witam

Mam zainstalowane takie kości Sanyo LC324256z-10, każdy bank obsadzony 0,1,2 i 3 pusty . Amiga nie widzi ramu ... Prosiłbym o pomoc w rozwikłaniu zagadki :)

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 3000 zip ram nie wykrywany

@PrzemasIII, post #1

Musisz zmienić wszystkie kostki na takie np. TOSHIBA TC514400Z-80 lub TC514400Z-70. Kostki które posiadasz mają najprawdopodobniej tylko po 128KB, natomiast musisz mieć po 512KB w jednej kostce.
[#3] Re: Amiga 3000 zip ram nie wykrywany

@superbonio, post #2

Mają 256K . Działały razem z kostkami dip i dawały mi łącznie 4 MB fast (12x256K + 8x128K). Ale same ZIPy nie działały, wyjąłem DIP i niestety 0 other memory (ZIPy przełożyłem tak aby zaczynały się od bank 0). No nic i tak docelowo karta procesorowa z fastem :) Czy przeróbka INT2 jest wymagana jeżeli nie chcę używać kontrolera SCSI na karcie procesorowej ?
[#4] Re: Amiga 3000 zip ram nie wykrywany

@PrzemasIII, post #3

DIP i z ostatniego banku są połączone równoległe. A więc jak zabrakło DIP'a to masz niepełne chyba 32 bity i nie widzi niczego. Także najlepiej dorwać takie pamięci i dorzucić, albo przenieść niektóre kości ZIP do odpowiednich banków a części się pozbyć. Musisz spojrzeć do instrukcji obsługi A3000.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem