[#1] Sformatowanie dysku
Witam. Mam problem. Chcę sformatować sobie dysk na format amigi tylko jeszcze nie wiem jak? nie mam HDtoolBOX. Mam tylko czystego Workbench-a 3.0. Czy dało by się cós takiego na PC zrobić ewen. na amidze?
[#2] Re: Sformatowanie dysku

@Tomasz Button, post #1

HDTB służy do partycjonowania. Aby sformatować dysk wystarczy zwykła komenda "Format"

[#3] Re: Sformatowanie dysku

@Prince, post #2

PISZĘ WYRAŹNIE ŻE TAKOWEGO NIE POSIADAM
[#4] Re: Sformatowanie dysku

@Tomasz Button, post #1

Zamiast HDTB możesz użyć HDInstTool - jest na aminecie (http://de.aminet.net/)

[#5] Re: Sformatowanie dysku

@Marek Szyprowski, post #4

a w jaki sposób przeniose go na amige?
[#6] Re: Sformatowanie dysku

@Tomasz Button, post #3

Nie wrzeszcz! Piszesz o formatowaniu, to Ci odpowiadam że wystarczy zwykła komenda format. Czy Twój "czysty workbench" ją zawiera?
No chyba że chcesz również ustawić partycje. Palcem tych partycji nie ustawisz. MUSISZ mieć jakiś program do tego.
Na pececie tego nie zrobisz.

[#7] Re: Sformatowanie dysku

@Tomasz Button, post #5

O tutaj masz ładnie opisane.
[#8] Re: Sformatowanie dysku

@Tomasz Button, post #5

AmigaOS normalnie widzi dyski sformatowane w FAT i NTFS, więc tak możesz przenieść pliki, lub wypalić na płyte CD tylko musisz podpiąć cdroma do Amigi oczywiście. A jaką masz Amigę i w jakiej konfiguracji?, a najlepiej gdzie mieszkasz może znajdzie się tutaj jakaś amigOwca mieszkająca również tam gdzie ty i pomoże.

[#9] Re: Sformatowanie dysku

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Nie tak normalnie bo trzeba mieć stosowne sterowniki zainstalowane w systemie. Osoba, która ma takie problemy nie ma zielonego pojęcia jak to zrobić na Amidze... bo ona jeszcze nie ma tego systemu na dysku nawet.
[#10] Re: Sformatowanie dysku

@mailman, post #9

Napisał że ma WB 3.0 a tam jest CrossDOSFileSystem, ale jak zielone to niech będzie racja ;)

[#11] Re: Sformatowanie dysku

@Tomasz Button, post #1

Jeśli masz dyskietkę Storage jestna niej w devs/dosdrivers PC0: po skopiowaniu systemu do ram: i przypisaniu np:
assign sys: ram:sys
assign c: ram:c
assign libs: ram:libs
assign devs: ram:devs
assign l: ram:l
Będziesz miał wolną stację dyskietek wtedy ze Storage kopiujesz :
pc0: (jest to sterownik umożliwiający odczyt dyskietek PC na AMIDZE) do ram:devs
ze Storage corssdosfilesystem(może jest w Workbench/l nie pamiętam) do ram:l
Piszesz: mount PC0:
Teraz dyskietka nagrana na Pececie powinna być widoczna ale musi to być dyskieta sformatowana na 720Kb.
TO jest pierwszy krok !!!
Teraz z peceta musisz przenieść plik Transadf (jest na aminecie) i skopiować go do Ram:c (nie może być spakowany więc najlepiej rozpakuj go na PC)
Następnie musisz znależć w internecie plik workbench Install3.0.ADF ten plik musi być spakowany ZIP-em bo .rar nie otworzysz.Ten plik kopiujesz do ram: (powinno się wszystko zmieścić)
Teraz do komputera wkładasz czystą dyskietkę sformatowaną na Amidze
i wpisujesz komendę: Transadf w df0: ram:install3.0.adf
Teraz Install3.0 powinien się nagrać na dykietkę.
Wiem że to skomplikowane ale po kilkudziesięcu próbach powinno się udać.
Wiem coś o tym
Jakby co to pisz tadekpr@wp.pl
A jeśli nie masz Storage to napisz skąd jesteś może ktoś Ci podrzuci lub wyśle.
Pozdrawiam.
Tadek P.
[#12] Re: Sformatowanie dysku

@Nowyizielony, post #11

Ale to skomplikowane :)

A nie prosciej przegrac PC0 ze STORAGE do RAM: a potem z RAM: na dyskietke z Workbenchem.

Teraz tylko uruchomic z ikony lub z CLI moutliste PC0: i juz bedziesz mógł odczytywac dyskietki pecetowe.

TransADF obsluguje czyste adfy oraz spakowane zipem, gzipem i zlibem
[#13] Re: Sformatowanie dysku

@Norbert, post #12

A filesystem i pc0: zmieszczą się ?Nie pamiętam ile tam jest miejsca.
[#14] Re: Sformatowanie dysku

@Nowyizielony, post #13

CrossDosFilesystem juz jest w L: , a moutlista to maly plik

Ostatnia modyfikacja: 10.12.05 13:46
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem