kategoria: A600
[#1] Nowicjusz + A600 + brak dyskietek
czesc! to moj pierwszy, i na pewno nie ostatni, post tutaj :)

uratowalem przed wyrzuceniem przez kolege Amige A600. jest mocno brudna, ale sprawna. problemem są dyskietki. te które ocalaly sa albo zniszczone fizycznie albo maja bledy odczytu. dziala tylko jakas jedna platformowka oraz dyskietka "Workbench 1.3.3".

A600 nie ma dodatkowego ramu, nie ma dysku twardego ani CD-ROMu. przy starcie pojawia sie napis "2.0 Roms (37.300)".

i tu pojawia sie moj problem: sciagnalem z internetu kilka gier w formacie ADF, mam czyste dyskietki, mam adapter 2,5" na 3,5" i zbedny CD-ROM (jeszcze niepodlaczony do Amigi), jednak nadal nie wiem jak przy pomocy jakiegos programu (moze ADF2DISK?) nagrac pod Amigą dyskietki z obrazów ADF nagranych wczesniej na CD. jest mi w stanie ktoś pomóc tzn łopatologicznie to wyjaśnić? może ktoś ma inny pomysł jak tego dokonać? aktualnie kupno np adaptera CF i karty nie wchodzi w gre.
[#2] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #1

Przy 1 MB RAMu i bez żadnego dysku twardego lub karty Compact Flash to będzie bardzo trudne i wręcz nawet niewykonalne. Jedynym rozwiązaniem będzie obecnie:

1. Znaleźć w swojej okolicy kogoś kto ma Amigę, bardziej rozbudowaną, lub mającą dyskietki umożliwiające ich skopiowanie dla Ciebie.
2. Uzbieranie pieniędzy i kupno dodatkowej pamięci oraz jakiegoś dysku/karty Compakt Flash z adapterem umożliwiającym instalację na niej systemu. Rom który posiadasz pozwala na obsługę dysku twardego. Możesz też podłączyć jakiś dysk twardy, ale najlepiej o pojemności nie większej niż 2 GB. Przykłady: tekst pod linkiem, tekst pod linkiem i do tego adapter kart CF.

Możesz oczywiście na zewnątrz podłączyć dysk twardy i CD-ROM, ale standardowy zasilacz dodawany do Amigi, nie uciągnie Ci tego zestawu, oraz też, z 1 MB Chip mając taki zestaw wiele nie zdziałasz.

Lub inaczej, kupić możesz HXC Floppy Emulator, o którym na tym forum wcześniej była mowa, choć tani nie jest. I wtedy wszystkie (prawie) bolączki Tobie rozwiąże.

Oczywiście nie poddawaj się, bo jest to fajny komputer. A jeść nie woła i jak nawet teraz pieniędzy nie masz, to poczeka na dodatki i myślę że się kiedyś doczeka, a Ty będziesz z niego zadowolony.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2012 00:17:28 przez gilban
[#3] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@gilban, post #2

dziekuje bardzo za odpowiedz :)

oczywiscie nie poddaje sie. wiem, ze to fajny komputer, dlatego wlasnie go uratowalem przed smietnikiem mimo bycia zielonym w tym temacie.

HXC Floppy Emulator z racji kosztów odpada.

mam w domu dysk 1,2 GB 3,5", mam przejsciowke 2,5" na 3,5", tylko nie mam pojecia jaki system tam wgrac, jak go wgrac oraz jak przygotowac sam dysk (partycje itp).
[#4] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #3

Potrzebujesz dyskietki systemowe do Amigi 600.
Jeśli ktoś jest obeznany to może zrobić dyskietkę startową z obsługą CD i programem do nagrywania dyskietek z ADF, a wtedy wystarczyłoby pod PC nagrać ADF'y na CD i pod Amigą bezpośrednio z CD na dyskietki nagrywać.
[#5] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #3

Jeśli zainwestujesz w czytnik kart CF na IDE (koszt ok. 15zł) plus sama karta CF (na początek może być nawet 64MB - oczywiście im więcej tym lepiej: optymalna jest karta 4GB) wówczas nawet przy 1MB RAM będziesz mógł przewalać ADF-y na dyskietki.

Kruczki są dwa:
1. Aby te ADFy znalazły się na karcie CF będziesz musiał ją wyjąć z Amigi, podłączyć przez czytnik do PC i przegrać dane pod winuae
2. Ale by w ogóle postawić system na CF trzeba ją wcześniej spartycjonować (nie mylić z formatowaniem - formatowanie spartycjonowanej karty pod winuae nie sprawia problemów). Najprościej to zrobić na Amidze - ale tego nie zrobisz bo nie masz gotowej dyskietki. Pozostaje więc poniższa metoda:

http://www.apc74.ppa.pl/PPA/HD_Dla_Ami/WinUAE_i_HD_dla_Amigi.html

Sugeruję jedynie przy formatowaniu nie korzystać z obrazu ADF Workbench 2.04 tylko wyższego - zauważyłem u siebie bowiem iż na 2.04 formatowanie CF idzie baaaaaardzo wolno przez co pojawiają się błędy. Na 2.1 tego problemu nie ma.
[#6] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #1

A ja proponuję zapoznać się z działem FAQ. Jest tam wiele odpowiedzi na narzucające Ci się pytania.
[#7] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #1

Spróbuj programu AmigaExplorer z tej strony
Będziesz też potrzebował kabla szeregowego zakończonego z jednej strony wtyczką DB25F(żeńską) a z drugiej DB9F (żeńską), o ile masz w komputerze port COM. Spinasz ze sobą Amigę i PC, uruchamiasz AmigaExplorer prawym przyciskiem myszy, zaznaczasz Setup i dalej postępujesz wg komunikatów pojawiających się na ekranie PC.
[#8] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@glichtanski, post #7

Tak. Ale aby skorzystać z tego programu, trzeba mieć jakiś dysk twardy lub kartę CF. Przecież na coś te pliki musi zgrywać. Po za tym, przy 1 MB ram system zajmie połowę pamięci, a potem co ? Lipa. Proponuję na dzień dobry użyć HDEnv, który zawartość z RAMu przenosi na dysk twardy. Ja go wykorzystałem, pomimo tego, że mam 6 MB ram w Amidze. To też dużo daje.

I na dzień dobry moim zdaniem. Tu ktoś sprzedaje pamięć chip do A600: tekst pod linkiem Ta pamięć bardzo by się przydała przy używaniu tego komputera. Taka jest prawda.

Po za tym jak mówię ten dysk 1,2 GB wystarczy. Jednak skombinuj sobie inny zasilacz. Od PC najlepiej, bo ten standardowy nie uciągnie tego wszystkiego, bo jest za słaby.

I napisz skąd jesteś, może znajdzie się ktoś, kto Ci trochę na start w tym wszystkim pomoże.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2012 12:18:46 przez gilban
[#9] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@gilban, post #8

Ale tym programem można nagrywać dyskietki bezpośrednio na stację w Amidze, sam tak nagrywałem Workbencha 2.04. Fakt, jest to długi proces, jedną dyskietkę kopiuje ok 5 min.
[#10] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@conrdd, post #5

conrdd, dziekuje za odpowiedz :)
na razie z CF, dyskiem twardym i CD-ROMem sie wstrzymam. ale oczywiscie rozwazam to jako opcja na przyszlosc, o ile Amiga mnie na tyle zainteresuje.

dzieki za uwagę o Workbench Na 2.1

glichtanski, Tobie również dziekuje za odpowiedz :)
kabel zrobie i wytesuje moze nawet jeszcze dzisiaj. ta opcja mi najbardziej odpowiada aktualnie. dlugi czas nagrywania dyskietki mi nie przeszkadza.

rozumiem, ze ten sposob mi zadziala? obraz ADF jest zapisywany od razu na dyskietke? pamietaj, ze mam tylko 1 MB ramu i brak dysku twardego. mam tylko Workbencha 1.3.3. zadziala na nim?

gilban, i Tobie również dziekuje za odpowiedz :)
w jaki sposób użyć tego HDEnv?

mam jeszcze inne pytanie: jak już zainstaluje dysk albo CF i go spartycjonuje i sformatuje, to jaki system na A600 z 1 MB ramu najlepiej wgrac?

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2012 13:51:03 przez adf_fda
[#11] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #10

HDEnv przyda Ci się jak będziesz już miał dysk twardy.

Przy swoim romie możesz zainstalować Workbench max 2.1. Instalacja zajmuje 5 dyskietek.
[#12] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #3

Masz dysk , masz przelotkę możesz podączyć dysk do PC i za pomocą emulatora winuae postawić na nim Amigowy system. Wgrać obrazy dyskietek na dysk z grami czy co tam sobie życzysz oraz program do nagrywania tychże obrazów np. adf2disk. Później połączasz dysk do Amigi i nagrywasz dyskietki juz pod systemem amigowym. Jedynie musisz rozwiazać problem zasilania dysku jak będzie podłączony do Amigi. Tu masz opis krok po kroku : LINK

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2012 15:23:48 przez companiero
[#13] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #10

Na tym workbenchu tez zadziała. Trzeba tylko skonfigurowac Amiga Explorer tak jak pisałem wcześniej.
[#14] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@glichtanski, post #13

przepraszam, ze tak dlugo sie nie odzywalem.

nie mam mozliwosci wytestowania tego Amiga Explorer, gdyz odkrylem, ze nie dzialaja mi (conajmniej?) cztery klawisze na klawiaturze: 6, y, h oraz n, co uniemozliwia przeprowadzenie konfiguracji w.w. programu.

klawiature rozkrecilem, folie wyczyscilem, obejrzalem i wychodzi na to, ze uszkodzone sa jedna lub dwie sciezki na samej tasmie. co mozna z tym zrobic? da sie to jakos naprawic?
[#15] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #14

Najczęściej wystarczy namierzyć gdzie pękła warstwa przewodząca i na to miejsce nanieść nieco kleju przewodzącego prąd.
[#16] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@stachu100, post #15

Albo w sklepie motoryzacyjnym kupić środek do naprawiania ścieżek ogrzewania tylnej szyby
[#17] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@stachu100, post #15

Sam próbowałem kiedyś naprawić tak taśmę klawiatury.
Tylko jak odkryć te ścieżki? Są zaizolowane.
[#18] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@_Jackie, post #17

To raczej są końcówki ścieżek, ta część taśmy którą wpina się do komputera.
[#19] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@_Jackie, post #17

Zależy w którym miejscu jest pęknięcie.
Jak na powierzchni bezpośrednio pod klawiszami to nie ma problemu. Jak na tasiemce połączeniowej to faktycznie może być problem. Można kombinować za pomocą cieniutkiego drucika.
[#20] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@stachu100, post #19

stachu100, odpada. tak jak zauwazyl _Jackie, sciezki sa zaizolowane.

glichtanski, nie pisalem, ze chodzi o czesc tasmy ktora sie wpina do plyty glownej.

stachu100, moglbys rozwinac swoja mysl o druciku? ma ktos jakis inny pomysl?
[#21] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #20

Ok. A jak wygląda końcówka taśmy? Ścieżki są mocno porysowane?
Zobaczę czy da się jakoś usunąć izolację bez niszczenia taśmy, mam uszkodzoną klawiaturę od A500.
[#22] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@glichtanski, post #21

niestety naprawienie taśmy okazalo sie niemożliwe.

skąd mogę więc załatwić działającą? pozostaje mi tylko allegro?
[#23] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@_Jackie, post #17

można zdrapać delikatnie lakier lub potraktować go rozpuszczalnikiem do farby, lakier powinien zmięknąć i dać się zebrać ostrożnie z taśmy
[#24] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@rafgc, post #23

tylko problem taki, ze uszkodzone są ścieżki między sama klawiaturą, a złączem wkładanym do płyty głównej.
[#25] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@adf_fda, post #24

Takie uszkodzenia naprawia się klejem przewodzącym prąd.
[#26] Re: Nowicjusz + A600 + brak dyskietek

@stachu100, post #25

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem