[#1] PFSFormat - LRU update failed
Hejka wszystkim

chciałem dzisiaj sformatować kilka partycji pod PFS3. Każda partycja ma ok 4 GB wielkości, cały dysk 30 GB. Przy próbie formatowania partycji za pomocą pfsformat dostaję komunikat:

Write error 5 on block 0
Make sure disk is inserted

... a potem

Device test:
LRU update failed

W HDtoolBox mam następujące ustawienia dla partycji:

File System: PDS\03
File system block size: 512
Mask: 0xfffffffc
MaxTransfer: 0xfffe00

Macie na to jakiś pomysł ? Mowa o dysku 2.5", który siedzi w Amidze 1200/060

Pozdrawiam
MarX

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2012 18:25:09 przez MarX
[#2] Re: PFSFormat - LRU update failed

@MarX, post #1

Kurka, to trochę niepokojące jeżeli nikt wcześniej nie miał podobnego błędu
[#3] Re: PFSFormat - LRU update failed

@MarX, post #2

Masz nieprawidłowe wartości ustawione w DosType najprawdopodobniej. Napisałeś:
File System: PDS\03

Jak widać to nie jest PFS. Poczytaj w dokumentacji.

0x50465301 Normal version
0x50445300 Direct SCSI version
[#4] Re: PFSFormat - LRU update failed

@MarX, post #1

A ten dysk jest wpięty w co ? FastAtę, Buforowany interfejs Elboxu, czy może bezpośrednio w płytę główną. Dyski wpięte bezpośrednio w płytę główną można używać do 4 GB a nie 30 GB.
[#5] Re: PFSFormat - LRU update failed

@Mordimer, post #3

Na tym dysku mam już 2 partycje po 4 GB w systemie PDS\03 i wszystkie są OK. Dysk preparowałem wieki temu i niedoformatowałem kolejnych partycji. W tej chwili, przez moją totalną sklerozę nie mogę sobie przypomnieć jak formatowałem te poprzednie partycje i dlaczego użylem PDS zamiast PFS (a jakaś logika w tym musiała być). Zmieniłem file system na PFS\03 i niestety, dostaję ten sam komunikat :(

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2012 21:36:16 przez MarX
[#6] Re: PFSFormat - LRU update failed

@gilban, post #4

@gilban: ten dysk jest wpięty bezpośrednio w płytę główną. Jak pisałem wcześniej mam sformatowane 2 partycje po 4 GB + jedna 50 MB na system. Zatem jakimś cudem Amiga obsługuje mi więcej niż 4 GB :)

... i wiecie co.. tak sobie myślę, czy PFS3 nie ma jakiegoś ograniczenia co do wielkości dysku wpiętego bezpośrednio w płytę (np. 8GB) ?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2012 21:40:43 przez MarX
[#7] Re: PFSFormat - LRU update failed

@MarX, post #6

Frap (jest na aminecie) lub podmień scsi.device na nowszy.
[#8] Re: PFSFormat - LRU update failed

@MarX, post #6

Wiesz idąc tym tropem, to ja pod MorphOSem mam dysk 160 GB. Pierwszą partycję z systemem mam sformatowaną na pojemność 10 GB i jest ona sformatowana w formacie PFS3. Ja wiem, że to jest inny system, ale PFS3 zostaje się PFS3 i koniec.

W A1200 mam obecnie dysk 2GB wpięty w płytę główną. I myślę nad zakupem pojemniejszego dysku 2,5 cala. I w związku z tym nie wiem, czy ograniczać się do 4 Giga, czy śmiało mogę sobie kupić pojemniejszy np: 5 czy 6 giga ?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2012 23:29:50 przez gilban
[#9] Re: PFSFormat - LRU update failed

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

OK, spróbuję dzisiaj załadować nowsze scsi.device przy starcie Amigi i zobaczę czy nadal będę miał problem z partycjami w obszarze > 8GB. Dzięki.
[#10] Re: PFSFormat - LRU update failed

@MarX, post #1

Zmien maxtransfer na: 0x1FE00
[#11] Re: PFSFormat - LRU update failed [ROZWIĄZANE]

@tom256, post #10

@SKOLMAN_MWS: Po zamapowaniu scsi.device wg. instrukcji na stronie APC74. Amiga poprawnie sformatowała wszystkie partycje powyżej obszaru 8GB. Wielkie dzięki :)

Co do wartości MaxTransfer to z tego co mi się kojarzy taka zmiana (na 0x1FE00) dotyczyła jakichś problemów z działaniem kart CF jako HDD. Ja mam tradycyjny dysk 2.5", więc czy mnie to też dotyczy?

A tak przy okazji, może jak już mapuję scsi.device to zamapowałbym od razu cały ROM (bo teraz mam 3.0). Czy ktoś mógłby zamieścić nagłówek swojego startup-sequence z wywołaniem programu RemApollo? Chciałbym się zorientować czy są jakieś dodatkowe parametry, które warto włączyć/wyłączyć.

Pozdrawiam
[#12] Re: PFSFormat - LRU update failed [ROZWIĄZANE]

@MarX, post #11

Maxtransfer moze dotyczyć dysku HDD ale nie musi. Mozesz to łatwo sprawdzić kopiujac pliki bodajze powyzej 128kB.
[#13] Re: PFSFormat - LRU update failed [ROZWIĄZANE]

@tom256, post #12

Ok sprawdzę to i w razie czego zmienię, dziex
[#14] Re: PFSFormat - LRU update failed

@gilban, post #4

Bzdury piszesz. PFS obsługuje dyski do 2TB i partycję do 100 GB.
Sam ma wpięty dysk 120 GB w płyte i śmiga jak poj...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem