[#1] Deneb+Flipper+Pisk...
Wczoraj przy okazji testowania Deneba uaktualniłem firmware do wersji 11. Odkopałem Delfinę Flipper, podłączyłem i gra, ale... efekt jest taki jak na filmiku:

Deneb+DelfinaFlipper+Pisk

Z czego wynika ten pisk? Podobny efekt miałem kiedyś gdy podłączyłem Delfinę pod port zegara w X-Surf.
jakieś zakłócenia? Skąd? Jak się ich pozbyć?
[#2] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Deftronic/..., post #1

Jakość muzyki jest słaba, ale dlatego, że jest zgrywana mikrofonem, który część dźwięku wycina. Pisku już nie słychać na pewno. Zgraj tę muzyką, podłączając wyjście karty muzycznej do jakiegoś PC, czy innego urządzenia rejestrującego (nie mikrofonu) i zapodaj to jeszcze raz.
[#3] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Deftronic/..., post #1

Ten pisk (filmiku nie oglądałem) to wynik przesłuchu sygnału pomiędzy częścią cyfrową (któraś tam harmoniczna sygnału zegara) a analogową. Temat znany. Poszukaj w necie. Widziałem zdjęcia kart z dodatkowym przewodem masy od części cyfrowej karty dźwiękowej do masy płyty głównej ew. chassis.
[#4] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@gilban, post #2

OK, tak zrobię (podłączę to pod wejście do kamery) ale ten pisk to jest to co słychać z głośników. Nawet jak nie odtwarzam dźwieku to słychać pisk/zakłocenie z Amigi. Podłączone mam to do Denona plus kolumny B&W DM601. Może to stare kable (znaczy chinche)?

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2012 20:34:07 przez Deftronic/...
[#5] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@stachu100, post #3

OK, poszukam i sprawdzę. Dzięki.
[#6] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Deftronic/..., post #5

Daj znać co udało Ci się zdziałać.
[#7] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Deftronic/..., post #5

Ja też poproszę o informację jak coś wymyślisz... Moja Delfina kurzy się w szufladzie, miałem podobny problem z A1200...
[#8] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Deftronic/..., post #1

Miałem to samo z moją Delfiną + Deneb. Kabelek przykręć do
Deneba (jest przewidziane na to miejsce) a drugi koniec do masy Delfiny i pisk zniknie.
[#9] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@pekdar, post #8

Ten kabelek jest nawet widoczny na stronie E3B, na zdjęciu gdzie Delfina podłączona jest do Deneba. :)
[#10] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@strim, post #9

Na którym dokładnie zdjęciu? Daj linka.
[#11] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Deftronic/..., post #10

[#12] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@strim, post #11

Super! Duże dzięki. :)
[#13] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@gilban, post #2

Słychać pisk bardzo dokładnie, przynajmniej odtwarzajac na telefonie filmik szeroki uśmiech
[#14] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Deftronic/..., post #12

Dobra panowie - zrobiłem na szybko ten kabelek, nic nie wybuchło, pisk znikł. Jest OK. Na razie mam go luźno okręcone wokół jakiejś śrubki, którą wcisnąłem w tę dziurkę w Denebie. Ot taka prowizorka ale chodziło o sprawdzenie czy to faktycznie coś daje.
[#15] Montaż Delfiny Flipper w A4000

@Deftronic/..., post #14

Ok, skoro karta już gra i nie piszczy to warto by ją jakośzamontować co by tak smętnie nie zwisała w otwartej Ami.

Znalazłem coś takiego, ale przerasta to moje umiejętnoci jako elektronika. :)

A4000: Custom Delfina/USB Ethernet NIC mounting

Ma ktoś jakieś inne pomysły? W co ewentualnie mogę tę kartę owinąć żeby nie było zwarć jak ją położę/oprę na Picasso IV na przykład?
[#16] Re: Montaż Delfiny Flipper w A4000

@Deftronic/..., post #15

Można owinąć kilkoma warstwami taśmy izolacyjnej - wygląda totalnie lamersko, ale zadanie spełnia.
Albo zaopatrzyć się w rurkę termokurczliwą (najlepiej przeźroczystą aby było trochę widać co jest w środku) podłączyć wszystkie kabelki i całoś podgrzać. Najlepiej nad jakimś dużym płomieniem i w miarę wysoko. Warto wcześniej poeksperymentować na sucho jak nie masz doświadczenia cobyś karty nie usmażył.
[#17] Re: Montaż Delfiny Flipper w A4000

@stachu100, post #16

Dzięki Stachu, właśnie widziałem na sieci zdjęcia, że karty są wkładane w jakieś grube przezroczyste folie które do nich ścisle przylegają. Coś takiego będzie OK.

Tymczasem jednak Flipper wypada słabo w porównaniu do Delfiny Lite. Przed chwilą sprawdziłem i pod Deli Playerem 2 - Delifna Lite wymięka przy modułach wiecej niż 20-to kanałowych, podczas gdy Flipper już przy 12-to kanałowych (A4000/060/50Mhz). Pewnie przez ograniczenie clock-portu. :(

Tak więc Flipper ląduje w Ami zapasowej. Do podstawowej wraca Lite.
[#18] Re: Montaż Delfiny Flipper w A4000

@Deftronic/..., post #17

Przepustowości clockportu nie przeskoczysz...
[#19] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Deftronic/..., post #14

Też mam takie przebicia- w głośnikach słychać pracę amigi (DELFINA w porcie zegara A1200, bez DENEB).
Ten kabelek trzeba zewrzeć z jakąś masą i dwoma pierwszymi pinami złącza Delfiny obok złącza zegara Delfiny, jak na zdjęciu?
[#20] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@BULI, post #19

I jeszcze jedno pytanie do posiadających Delfinę Flipper. Czy u was dźwięk np w grach pod AHI puszczony na delfinę też tak zamula? Jest znacznie wolniej niż przez poczciwą PAULĘ średnio o 1 lub 3 FPSy mniej! Przypuszczam, winny jest port zegara, ale do tego stopnia?

Chyba, że wszystkie katy muzyczne w amidze pod ahi tak zamulają bez względu na szynę (clok port, zorroII, PCI)?

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 13:18:15 przez BULI
[#21] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Deftronic/..., post #1

Korzystając z wątku,mam pytanie.Odlutowałem dwa rezystorki po drugiej stronie karty,ponieważ mam bizza 1260 i Ami nie chciała odpalić miałem czarny ekran.Czy muszę je przylutować z powrotem,jeśli będę używał Delfinę z blizzem PPC?
[#22] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Grisza, post #21

Nie musisz ich przylutowywać, ale jak miałeś czarny ekran to oznacza inny problem (odlutowywało się jak ekran był żółty- chyba, na pewno nie czarny) , więc w ogóle trzeba było tego nie robić, tylko sprawdzić dokładność/poprawność podłączenia/styki/kicstar, zasilanie itp :)
[#23] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@BULI, post #22

Sprawdziłem wszystko.Ami po renowacji,jak je odlutowałem od razu odpaliło.Może,to zależy od rewizji płyty,moja to 2B.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2013 00:03:22 przez Grisza
[#24] Re: Deneb+Flipper+Pisk...

@Grisza, post #23

Hmm- wszystko jest możliwe :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem