kategoria: A1200
[#1] Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200
Witam.

Chciałbym zaopatrzyć się w najbliższym czasie w A1200 jednak naczytałem się trochę o tym, że różne płyty z różnymi rewizjami - 1D1, 1D4, 2B - inaczej reagują na karty turbo z serii Apollo 1240 i współpracę z portem PCMCIA.
Otóż chciałbym nabyć taką A1200, której płyta nie będzie sprawiać problemów we współpracy Apollo 1240 z PCMCIA i HDD współpracując razem.
No i co z romem 3.1 w przypadku korzystania z PCMCIA? Faktycznie rom 3.1 po macoszemu traktuje boczny port? Kiedy miałem jeszcze Amigę, właśnie 1200, jakies 12-13 lat temu zainstalowałem kartę sieciową na PCMCIA 10Mbit i internet smigał przez Miami jednak nie pamiętam jaki wtedy miałem rom :(

Pozdrawiam
Dominik
[#2] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@dominiqr, post #1

Otóż chciałbym nabyć taką A1200, której płyta nie będzie sprawiać problemów we współpracy Apollo 1240 z PCMCIA i HDD współpracując razem.

Teoretycznie każda będzie działać. W praktyce nawet różne egzemplarze tej samej rewizji zachowują się różnie. Moim zdaniem 1D1 jest najmniej problematyczną rewizją, ale pozostałe też powinny działać w takiej konfiguracji bez problemu (o ile są sprawne). Niektóre płyty mogą wymagać tzw. "timing fixa".

Faktycznie rom 3.1 po macoszemu traktuje boczny port?

Nie, to bzdura.

Kiedy miałem jeszcze Amigę, właśnie 1200, jakies 12-13 lat temu zainstalowałem kartę sieciową na PCMCIA 10Mbit i internet smigał przez Miami jednak nie pamiętam jaki wtedy miałem rom

To jaki masz ROM nie ma znaczenia.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2012 22:10:42 przez strim
[#3] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@dominiqr, post #1

U mnie 1D4 działa OK z Apollo 1240/33.
[#4] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@dominiqr, post #1

Ja powiem tak - z doświadczenia - zrobić timing fix dla świętego spokoju (proste to jak drut). I będzie działać. Tylko dużo prądu dać (porządny zasilacz).
[#5] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@altcomputing, post #4

Timing fix może być prosty jak drut dla kogoś kto nie jest nerwusem ;) Kilka lat temu, kiedy jeszcze miałem Amigę bawiłem się w "precyzyjną" pracę, teraz za dużo obowiązków sprawia, że nie potrafię się skupić.
Czy w przypadku wszystkich rewizji płyt wymagany/potrzebny jest timing fix dla stabilnej pracy kart turbo?
[#6] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@dominiqr, post #5

To zależy od karty turbo, powszechnie robiło się to dla płyt pracujących z kartami Apollo 040 i 060, do blizzardów nie było potrzeby modyfikowania. Do innych kart turbo też nie było potrzeby robienia modyfikacji.

Pozdrawiam
[#7] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@RadoslawF, post #6

To, czy timing fix jest potrzebny zasadniczo nie zależy od karty turbo, a bardziej od konkretnego egzemplarza płyty. Zdarzało mi się, że nawet do pracy ze zwykłym Fastem zachodziła taka potrzeba.

Nad rozważaniami, czy timing fix jest potrzebny zawsze czy nie, niech może przesądzi fakt, iż Escomowe A1200 miały go fabrycznie wykonanego, więc jak dla mnie jest to podstawowa rzecz.
[#8] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@dominiqr, post #5

Jeśli chcesz, mogę zaproponować Ci wykonanie owego fixa oraz wymianę kondensatorów.
[#9] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@altcomputing, post #7

Używałem Fastu i kolejnych Blizzardów, nie musiałem nic robić, w tamtych czasach też nie spotkałem się z opinią że fix był potrzebny do czegoś więcej niż karty które wymieniłem. Dzisiaj kiedy płyty główne mają swoje lata pewnie problem narasta. Generalnie to dopiera jak jakaś karta nie zadziała z płytą szukał bym kogoś kto wymieni kondensatory i zrobi odpowiedniego fixa.

Pozdrawiam
[#10] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@RadoslawF, post #9

Więc tak. Karta Apollo 1240 działa u kolegi w miarę stabilnie, w miarę bo jest jednak konflikt z kartami PCMCIA na Ami z romem 3.0.
W końcu nabyłem swoją A1200 (rom 3.0) i chciałem pobawić się nią wespół z wspomnianą wyżej kartą. Niestety po podpięciu karty do Amigi ta wystartowała za pierwszym razem, pokazała poprawnie umieszczony na karcie RAM, po czym guru i przy ponownym włączeniu komputera czerwony ekran, dysk próbuje zainicjować swoją pracę i nic więcej.
Po odpięciu karty Amiga startuje bez problemu z hdd.
Jakieś sugestie co do "czerwonego ekrany" z Apollo 1240?

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2012 20:44:54 przez dominiqr
[#11] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@dominiqr, post #10

Na moje to karta żle trzyma w złączu, to czesty objaw przy czerwonym ekranie, albo cos z ROMem

<EDIT>
Mozliwe ze zlacze jest juz wyrobione.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2012 20:52:45 przez Skiba
[#12] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@Skiba, post #11

"Coś" z romem? Skoro bez karty Amiga z hdd zachowuje się poprawnie?
Złącze wyrobione? Pod jakim względem?
[#13] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@dominiqr, post #12

Wez karte do reki i popatrz od przodu na zlacze, czy te "blaszki" nie sa wyrobione, przeczysc je sprezonym powietrzem, zlacze krawedziowe na plycie amigi tez.
[#14] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@dominiqr, post #1

Polecam płytę escom, która miała fabrycznie zrobiony fix the timing

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2012 21:45:26 przez Dorian3d
[#15] Re: Rewizja płyty, PCMCIA & Apollo 1240 - A1200

@Dorian3d, post #14

W moim przypadku timing fix jest problematyczny bo mam rev 2.B lecz z Apollo oraz Blizzardem PPC nie miałem problemu i go nie robię.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem