[#1] Długie nazwy
Czy jakiś filesystem obsługuje dłuższe nazwy niż te standardowe 35
znaków próbowałem z PFS bo podobno potrafi ale i tak obcinał
nadwymiarowe znaki
[#2] Re: Długie nazwy

@Shredder, post #1

FFS w OS4?
[#3] Re: Długie nazwy

@Shredder, post #1

PFS obsługuje długie nazwy, aż do 127 znaków. Musisz tylko użyć programu narzędziowego, który wchodzi w skład tego pakietu i jako argument podać nazwę partycji. Nie pamiętam dokładne jak się nazywa program i składni polecenia, ale w dokumentacji na pewno jest opisane który to program i jak go użyć.
Co do długich nazw to można polecić również system plików SFS.

[#4] Re: Długie nazwy

@reactor, post #2

Czyli zamiast zainstalowania SFS lub użycia programu z pakietu PFS-a Shredderowi polecasz kupno AmigaOS4 (ale zaraz, system przecież jeszcze nie wyszedł...) by tam używał FFS2 z długimi nazwami? Ciekawa logika ;)

[#5] Re: Długie nazwy

@Shredder, post #1

SFS, ale moim zdaniem nie warto się za niego brać jak ma się wolny procek, owszem można używać na wolnym procku jednak z wyłączonym recycled.

[#6] Re: Długie nazwy

@grxmrx, post #4

No mozemy powiedziec ze mosa mozna tez uzyc
tam jest ffs2 z dlugimi nazwami i sfs ;)

[#7] Re: Długie nazwy

@grxmrx, post #3

Chyba do 107 znaków, bo na więcej no nie pozwala sama dos.library...

[#8] Re: Długie nazwy

@Marek Szyprowski, post #7

To można jeszcze użyć patcha z WBCtrl na icon.library w AmigaOS 3.5+ MNL=MAXNAMELENGTH

[#9] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@AmiChris, post #6

wepchnę się w wątek przy okazji, bo też mam ten problem, tylko że na mosowej partycji FFS :)
Co źle zrobiłem przy instalacji, że mogę mieć nazwy, max chyba 26 znaków, jeśli dobrze policzyłem?
Ja tylko zrobiłem partycję wybierając przy tym FFS, a później ją sformatowałem...
Po skopiowaniu empetrójek ze starego dysku z OS3.1 (SFS) wszystkie nazwy mi poucinało.

Ostatnia modyfikacja: 05.12.05 08:55
[#10] Re: Długie nazwy

@Shredder, post #1

musiałeś coś skopać (tak jak ja zresztą :D )
PFS jak najbardziej obsługuje długie nazwy.

Ostatnia modyfikacja: 05.12.05 09:01
[#11] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@R-Tea, post #9

nalezy formatowac komenda format z cli i wlaczyc
switch LNFS .
Mnie poszlo ;)

[#12] Re: Długie nazwy

@Marek Szyprowski, post #7

No tak, 107, źle zapamiętałem.

[#13] Re: Długie nazwy

@Shredder, post #1

A jaką wersję PFS używasz? PFS2? Długie nazwy są dopiero od PFS3 (do 108 liter).

[#14] Re: Długie nazwy

@grxmrx, post #3

Program nazywa się setfnsize, ale żeby go móc używać MUSISZ mieć PFS3. Zresztą, znajduje się on jedynie w pakiecie do PFS3 (w PFS2 go nie ma)

[#15] Re: Długie nazwy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

...no i SFS ma jedną wadę w stosunku do PFS3. A mianowicie nie ma sensownego programu do naprawy partycji SFS na OS3.x. PFS ma natomiast takowy program w pakiecie oprogramowania dodanego do systemu.

[#16] Re: Długie nazwy

@Solo Kazuki, post #15

za to SFS ma bardziej przyjazny w uzyciu 'śmietnik'. Chodzi mi o nazwy plików w .recycled
[#17] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@AmiChris, post #11

aaaahaaaaaa!!! :o thx!
Ciekawe czemu, gdy sie wybierze format z menu i zaznaczy partycje SFS, to są tam do wyboru dodatkowe opcje takie jak Recycled, Case sensitive, a w przypadku partycji FFS nic z tych rzeczy nie ma.
[#18] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@R-Tea, post #17

spox,
bo ambient sie rozwija a ta czesc (tj. formatowanie) nie jest tak wazna zapewne ;)

[#19] Re: Długie nazwy

@Shredder, post #1

A tak w ogóle to PFS jest komercyjny (i w "peîenej" wersji), a SFS wîaôciwie dalej jest w fazie tworzenia

Ostatnia modyfikacja: 08.12.05 00:12
[#20] Re: Długie nazwy

@R-Tea, post #16

PFS ma go także :P

tyle, że pod PFS standardowo zwie się .deldir (chociaż można oczywiście podobnie jak w SFS zmienić tą nazwę)

[#21] Re: Długie nazwy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Korzystam z WBCtrl aby mieć więcej niż 31 znaków, ale cosik nie działa jak powinno.

Mam np. na pecetowej dyskietce plik z nazwą coś koło 60-u znaków. Kopiowanie (metoda Drag&Drop na WB) daje pozytywne rezultaty na RAM: .
Podczas kopiowania na partycję HD plik owszem niby zostaje skopiowany z pełną nazwą, ale po odświerzeniu okazuje się, że nazwa i tak została okrojona do 31 zn. Mimo, że zaraz po skopiowaniu widzę pełną nazwę.

To raczej nie jest normalne, co jest nie tak?

[#22] Re: Długie nazwy

@Prince, post #21

Nie wiem jaką masz wersję systemu ale na 3.9 w RamDisku są długie nazwy bez łaski czyli żadnych łatek nie trzeba. A WBCtrl u mnie też działa dziwnie.
[#23] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@AmiChris, post #11

jeszcze pare pytanek zanim z tym startnę:

format dh0: ff lnfs

1. jakie jeszcze słicze itd. warto dodać? Nie chce robic tego 10 razy :)

2. przy instalce, wbrew instrukcji, wrzuciłem boot.img na dh0: razem z systemem, bo wydawało mi sie idiotyczne robić osobna partycję tylko dla 1 pliku :) Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale działa bez problemów :)
Może dh0: dla MOSa formatnąć teraz na SFSa, też wbrew instrukcji, czy nie? :D
[#24] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@R-Tea, post #23

spoko - też tak mam. ważne tylko, aby partycja z boot.img była w FFS.
[#25] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@R-Tea, post #23

format FFS INTL DIRCACHE LNFS QUICK

spoko spoko a bootimages dla linucha/mol-a gdzie bedziesz kopiowal?? ;)

[#26] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@wali7, post #24

no, od wczoraj boot.img leży na partycji SFS i wszystko gra.
[#27] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@AmiChris, post #25

mam niespartycjonowane 40gb, więc miejsce jeszcze jest. A co, te wszystkie images muszą leżeć na amigowej partycji? :)
[#28] Re: Długie nazwy (FFS z MOSa)

@R-Tea, post #27

tak a dokladnie partycji ktora zabaczy of naprawde lepiej/bezpieczniej trzymac to na jednej ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem