kategoria: A500
[#1] Amiga 500+ i problem z M-Tec 020
Witam, zabrałem się dzisiaj do uzbrajania mojej Amigi 500+ i utknąłem na karcie turbo M-Tec 020. W A500 z płytą Rev 6, turbo działa bez problemu, natomiast po włożeniu do A500+ komputer nie startuje. Płyta w A500+ to Rev 8a.1.

Czytałem gdzieś, że jest to okrojona wersja 8a. Czy z tego powodu karta turbo może nie działać? Z ROM 1.3/3.1 nie ma kłopotu, tak samo jak z Octagonem508 - wszystko działa pięknie.

Myślałem, że może karta się popsuła, ale po ponownym włożeniu do A500 system odpala normalnie. Jak włożyłem do A500+ z powrotem MC68000, to komputer rusza bez kłopotu...
[#2] Re: Amiga 500+ i problem z M-Tec 020

@ITU, post #1

Dziwne, sam miałem takią turbinkę i używałem jej w a500 z płytą rev8a, przerobioną na a500+. Turbo działało bez problemów... Jedyny problem to częsty brak styku turbo z płytą a500. Raz mi się zdarzył czarny ekran, ale wtedy gdy na turbo nie było włożonego procesora 68000 a została zwarta zworka wyłączająca turbinę - wtedy jest fallback na 68000 i skoro go nie było to był czarny ekran.
[#3] Re: Amiga 500+ i problem z M-Tec 020

@posylus, post #2

No tak, ale tutaj jest właśnie płyta 8a.1...
[#4] Re: Amiga 500+ i problem z M-Tec 020

@ITU, post #3

OK, turbo już działa. Prawdopodobnie płytka opierała się na elemencie płytki z KS 1.3/3.1 i robiło się jakieś zwarcie (pokazywał się czerwony ekran). Po odizolowaniu od siebie tych dwóch elementów Amiga bez kłopotu wstaje z prockiem MC020.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem