[#1] Komunikcja między Amigą a PC
Witam, chciałbym zapytać czy istnieje możliwość przenoszenia danych na dyskietkach 3,5 pomiędzy tymi dwoma komputerami ? Posiadam A500 i A1200 z twardym dyskiem i chciałbym przerzucić kilka plików o nie dużych rozmiarach do 100 KB na peceta. Pozdrawiam ; )
[#2] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #1

Kup kartę CF i adapter pcmcia do tej karty w ten sposób możesz przenosić pliki na pc i odwrotnie.
[#3] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #1

Istnieje. Amiga 1200 potrafi przeczytać i zapisać dyskietki pecetowe ale tylko te sformatowane na 720k.

Pozdrawiam
[#4] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@RadoslawF, post #3

Mi chodzi oto aby PC odczytał dyskietke z Amigi, myślałem o sformatowaniu takiej dyskietki na 700 KB na XP ale o dziwo nie mam takiej opcji mam tylko 1,44 i pytanie czy gdyby tak sformatowaną dyksietke użyłbym teraz w mojej A1200 widziało by ją ? Wczoraj próbowałem przy opcji 1,44 ale pokazała sie dyskietka PC 0 ??? I NDOS ??? cos takiego.
[#5] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #4

PC nie odczyta dyskietki z Amigi. Nie da się.
[#6] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #4

Poczytaj trochę tu link

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2012 11:12:16 przez Skiba
[#7] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Art, post #5

No nie żartujcie, nie da sie jakoś tego wymusić ? A czy w takim razie PC odczyta twardy dysk z amigi ? też chyba nie co ... ? ;(
[#8] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Skiba, post #6

Dzięki za link juz lookam
[#9] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #7

Przez Winuae odczyta dysk.
[#10] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Skiba, post #9

Mam zainstalowany ten emulator, dobrze a nie zawracając wam głowy ostatnie pytanie czy przez WINUAE będe mógł zrzucić dane z dysku A1200 na dysk D PC ?
[#11] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #10

bedziesz mógł
[#12] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #10

Tak, zrób obraz amigowego dysku pod emulatorem na PC i przeżuć dane z jednego na drugi.
[#13] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Art, post #5

Da się. Potrzebne są jednak dwie stacje pecetowe.

Benedykt Dziubałtowski
[#14] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #10

Tak.

Co do flopa, spróbuj w wierszu poleceń (nie mam jak sprawdzić czy działa)
format a:/n:9/t:80
[#15] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Skiba, post #12

Ps. a nie bedzie problemu Dla Amigi podłączycć
pc-tową stacje dyskietek ? Nie będzie problemu
z kontrolerem ?
Lece działać zobaczymy co z tego wyjdzie, dzięki miłej niedzieli ;)

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2012 11:29:22 przez Rewak88
[#16] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #4

[#17] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Ja chce przerzucić pliki o rozszerzeniu .pic i .mod bez zadnego pakowania w ADF z A1200 na PC
Dzięki jeszcze raz i przepraszam za zawracanie głowy spróbuję sie pobawić a co z tego wyjdzie napisze na dniach ... czołem ! ;)
[#18] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Rewak88, post #17

Formatujesz dyskietkę na 720 kb wkładasz do amigi piszesz w cli mount pc0: i pakujesz plik na dyskietkę. Potem wio do peceta i odczytujesz dane :)

Benedykt Dziubałtowski
[#19] Re: Komunikcja między Amigą a PC

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

Dzięki udało się dzięki Twojej pomocy problem rozwiązany :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem